Hallitukselta on tulossa eduskuntaan lakiesitys, joka ”suitsii selkeästi” sähköyhtiöiden mahdollisuuksia hintojen nostamiseen. Näin lupasi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) eduskunnan kyselytunnilla.

Siirtohinnat nosti esiin kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman, joka on pitänyt asiaa esillä ja laatinut kokoomukselle lakialoitteen sähkön siirtohintojen leikkaamiseksi. Hänen mukaansa hallitus on tekemässä vain kosmeettisia muutoksia sääntelyyn.

Lintilä kiitti Vestmania aktiivisuudesta ja siitä, että tämä on lähes jokaisessa istunnossa nostanut asian esiin. Hän näpäytti kokoomusta ja huomautti, että Fortumin sähköverkkojen myyminen kokoomusvetoisen hallituksen johdolla oli virhe. Caruna-kauppa tapahtui Jyrki Kataisen (kok) hallituksen kaudella vuonna 2013.

Lintilän mukaan hallitus valmistelee nyt lakia, jolla paikataan tuota virhettä ja hillitään sähkön siirtohintojen korotuksia. Ministerin mielestä kokoomuksen esityksessä on paljon hyviä asioita, mutta toisaalta siinä laitetaan ”aika lailla koko valvontapuoli Energiavirastolla uusiksi”.

Hallituksen ja kokoomuksen esitysten väliset erot eivät ministerin mukaan ole dramaattiset. Lintilän mukaan hallituksen esitys tuo tilanteeseen muutoksia huomattavasti kokoomuksen esitystä nopeammin. Hän lupasi tuoda hallituksen esityksen eduskuntaan marraskuun alkupuolella.

”Huoli pois. Se on tulossa ja sillä tullaan selkeästi suitsimaan niitä mahdollisuuksia, joita tällä hetkellä siirtoyhtiöillä on ollut näiden hintojen nostamiseen”, Lintilä sanoi hallituksen esityksestä.

Kokoomuksen Pia Kauma peräsi ministeriltä vastausta siihen, voitaisiinko kuluttajille palauttaa perittyjä ylisuuria siirtohintoja. Samaa on vaatinut Kuluttajaliitto. Lintilä pitää palautuksia erittäin vaikeina toteuttaa.

Kansanedustaja Timo Heinonen ihmetteli erään kansalaisen sähkölaskua, jossa oli siirtohintana peritty 74 euroa, vaikka sähköä ei ollut käytetty ollenkaan. Hän kysyi, voitaisiinko mökkejä laittaa sähkön siirtohintojen osalta pitoon hiukan samaan tapaan kuin auton voi laittaa seisontaan. Lintilän on äärettömän vaikea uskoa, että tällainen onnistuisi.

Ministerin mukaan hallitukselta on tulossa ”isoja siirtoja”.

Hallituksen esityksessä Energiavirastolle annetaan Lintilän mukaan mahdollisuus valvoa investointeja, jotta siirtohintoja ei voisi nostaa yli-investointien varjolla. Ministerin mukaan korotuskattoa lasketaan hallituksen esityksessä merkittävästi. Nykyisin korotuskatto on 15 prosenttia vuodessa.

”Voin sanoa, että se tulee olemaan merkittävästi alempi siinä lakiesityksessä, jonka saliin tuon”, Lintilä lupasi nykyiseen korotuskattoon viitaten.

Lintilän mukaan hallituksen toimet pudottavat yritysten tuottoprosentin muutaman vuoden sisällä neljän prosentin luokkaan, jolloin Suomi on samalla tasolla Ruotsin kanssa. Energiavirasto avaa ministerin mukaan oman laskentajärjestelmänsä, kun laki on tullut eduskunnan läpi

Lintilä summasi, että sähkön siirtohinnat ovat Suomessa karkeasti ottaen nousseet 50 prosenttia viimeisen 10 vuoden aikana. Samaan aikaan energiavero on 2,5-kertaistunut ja energiaveroja ovat nostaneet monet hallitukset.

Lintilä kuitenkin kertoi tänään toimittajille järjestämässään tilaisuudessa Helsingin Sanomien mukaan, että ihmisten sähkölaskut eivät tule pienenemään, vaan hallitus puuttuu ylisuuriin korotuksiin.