New York, Emil Elo

Median keskittymistä pidetään Yhdysvalloissa ongelmana, sillä vain kuusi yhtiötä hallitsee noin 90:tä prosenttia koko mediasta. Näistä suurin on operaattori AT&T, joka omistaa muun muassa CNN:n ja HBO:n. Tilanne on muuttunut radikaalisti. Vielä 1980-luvulla 90 prosenttia mediasta oli yli 50 yhtiön hallussa. Myös teknologiamiljardöörit ovat innostuneet alasta. Jeff Bezos osti Washington Postin vuonna 2013 ja Steve Jobsin leski Laurene Powell Atlanticin vuonna 2017. Uusien omistajien pohjattoman kassan myötä lehdet ovat lisänneet suuresti resurssejaan.

Lontoo, Auli Valpola

Britanniassa on käyty vilkasta keskustelua yleisradioyhtiö BBC:n ympärillä. Pääministeri Boris Johnson ja eräät muut konservatiivipoliitikot ovat asettaneet yhtiön lupamaksurahoituksen kyseenalaiseksi. Toimilupa on katkolla vuonna 2027. Lehtipuolella keskittyminen on jatkunut. Lehtien poliittisten linjojen erilaisuus ei ole haitannut, kun säästöjä etsitään mainoshankinnan ja hallintotöiden yhdistämisestä. Viime vuoden lopulla konservatiivisen Daily Mailin omistaja osti liberaalimman i-sanomalehden. Toissa vuonna työväenpuolueen tukijan Daily Mirrorin omistaja hankki oikeistolaisen Daily Expressin.

München, Tapio Nurminen

Saksassa erityisesti printtimedian puolella digitalisoituminen ja keskittyminen etenevät edelleen yllättävän verkkaisesti. Ihmiset lukevat ja tilaavat painettuja lehtiä kohtalaisen paljon, eikä mainonnan siirtyminen digimedioihin ole siksi rassannut Süddeutsche Zeitungin kaltaisia saksalaisia printtitaloja yhtä pahasti kuin muualla. Paikallisuus on printtimediassa valttia. Saksan suurin kustannustalo Springer Verlag on ollut edelläkävijä digitalisoitumisessa. Springer on myös yhdistänyt melko hyvällä menestyksellä lehtiensä ja oman tv-uutiskanavansa toiminnan.

Madrid, Jyrki Palo

Espanjan printtilehtien levikit ovat laskeneet vuosia. Osa vanhoista lehtikioskeista kieltäytyy jo myymästä lehtiä vähäisen kysynnän takia. Vuoden alussa madridilaiset huoltoasemat poistivat sanomalehdet myynnistä. Tähän asti lehdet on voinut lukea netistä ilmaiseksi kokonaan, mutta nyt tärkeimmät, kuten El País, El Mundo ja ABC, yrittävät pitää osan sisällöstä maksumuurin takana. El Paísin ja El Mundon kustantajat kaatuivat velkoihin kymmenisen vuotta sitten, ja uudet pääomistajat tulivat ulkomailta. Edellistä hallitsevat nyt rahastot ja pankit, jälkimmäisen omistajaketjun huipulla on italialainen autojätti Fiat.

Pietari, Martti Kiuru

Kustantaja Demjan Kudrjavtsev kertoi viime viikolla myyneensä omistamansa Vedomosti-talouslehden liikemies Vladimir Voronoville. Kauppahinnan on arvioitu olevan noin 15 miljoonaa euroa. Hinta vaikuttaa vähäiseltä Venäjän kenties merkittävimmästä talouslehdestä, jonka printtilevikki on 75 000 ja jonka verkkosivuilla käy päivittäin miljoonia lukijoita. Vedomostin omistivat vuoteen 2015 saakka Dow Jones, Pearson ja suomalainen Sanoma. Venäjä rajoitti ulkomaisen mediaomistuksen 20 prosenttiin vuonna 2014, jolloin länsiomistajat joutuivat myymään Vedomostin Kudrjavtseville pilkkahintaan.

Tukholma, Ossi Kurki-Suonio

Kauppalehdenkin omistavalla Alma Medialla on Ruotsissa talous-, tekniikka- ja asiantuntijalehtiä. Ruotsissa viikon uutinen mediakentältä oli kaupunkilehti Metron konkurssi. Sen taustayhtiö kärsi talousvaikeuksista, ja konkurssia edelsi lähes vuoden saneerausohjelma. Median talousahdinko ja keskittyminen ovat puheenaiheita kuten Suomessakin. Viime vuonna yli 20 paikallislehden omistaja MittMedia siirtyi suurimpien päivälehtien eli Dagens Nyheterin ja Dagens Industrin kustantajan Bonnierin haltuun.

Bryssel, Soili Semkina

Belgiassa kieli jakaa mediakenttää. On ranskan- ja flaaminkielinen media, jonka omistus on yhtä jakautunut. Vuosien saatossa ala on keskittynyt, ja tällä hetkellä Flanderissa on kolme isoa mediayritystä, Valloniassa kaksi. Mediat ovat vakavaraisten sukujen omistuksessa. Belgiassa digitaalinen murros on ollut vaikea, etenkin kun kioskimyynnillä on perinteisesti ollut iso merkitys. Toimittajia on irtisanottu, ja vakituista henkilöstöä on korvattu freelancereilla. Media on siirtynyt nettiin. Levikin laskua on paikattu uusilla liiketoiminnoilla kuten deittisivuistoilla ja kiinteistötoiminnalla.