Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Media | STT:n päätoimittaja Minna Holopainen jää sivuun Pää­toimittajien yhdistyksen puheen­johtajan paikalta – kritisoi HS:n Kaius Niemen toimintaa Viestikoekeskus-jutussa

Holopainen pitää käsittämättömänä, että vastaava päätoimittaja Niemi ei ole vastaajien joukossa Viestikoekeskus-jutussa.

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen. Kuva:  Vesa Moilanen / Lehtikuva

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen jää sivuun Päätoimittajien yhdistyksen (PTY) puheenjohtajan paikalta. Hän on ottanut tänään aamulla Twitterissä kantaa Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-juttuun, eikä katso voivansa tehdä sitä yhdistyksen puheenjohtajan roolissa.

Holopainen sanoo, ettei ymmärrä Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen toimintaa Viestikoekeskus-uutisoinnissa ja sitä koskevassa oikeusprosessissa.

”Pidän käsittämättömänä, ettei vastaava päätoimittaja ole oikeudessa alaistensa rinnalla vastaamassa jutusta, josta hän tiesi ennalta”, Holopainen tviittaa.

HS:n joulukuussa 2017 julkaisema Viestikoekeskus-artikkeli toi kolmelle lehden toimittajalle syytteet turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja sen yrityksestä. Syyttäjän mukaan HS:n julkaisema artikkeli ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottu artikkelikokonaisuus sisälsivät sotilastiedustelua koskevaa, salassa pidettävää tietoa.

Syytetyille vaaditaan puolentoista vuoden ehdollisia vankeusrangaistuksia. He kiistävät syytteet. Jutun pääkäsittelyn oli määrä alkaa käräjäoikeudessa tänään, mutta käsittely siirtyi sairaustapausten vuoksi.

Myös HS:n vastaava päätoimittaja Niemi oli esitutkinnassa epäiltynä rikoksesta, mutta hän ei saanut syytettä. Syyttäjä katsoi, ettei löytynyt näyttöä siitä, että Niemi olisi tiennyt artikkelista ennen sen julkaisua. Poliisikuulusteluissa Niemi enimmäkseen jätti vastaamatta hänelle esitettyihin kysymyksiin.

Niemi itse on sanonut yllättyneensä syyttäjän päätöksestä, koska katsoi päätoimittajana joka tapauksessa vastaavansa uutisoinnista.

Holopainen kirjoittaa, että nykyisen sananvapauslain mukaan päätoimittaja ei ole automaattisesti juridisessa vastuussa kaikista jutuista. Tästä syystä päätoimittajan tulee hänen mukaansa huolehtia siitä, että hän saa tietää riskialttiista jutuista ja tarpeen tullen kertoa tienneensä niistä.

”Jos poliisi aloittaa esitutkinnan median julkaisemasta jutusta, vastaavan päätoimittajan rooliin ei oman näkemykseni mukaan sovi vedota itsekriminointisuojaan, joka antaa epäillylle mahdollisuuden välttää vastuu. Vastaavan päätoimittajan on tarkoitus kantaa vastuu.”

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.