Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Mitä Valko-Venäjällä tapahtuu? Yksi johtohahmo jälleen tehohoidossa, Šoigu vieraili Minskissä

Valko-Venäjän korkeinta oikeutta johtavan Valentin Sukalon on kerrottu joutuneen tehohoitoon. Hän on toiminut maan korkeimman oikeuden johdossa vuodesta 1997 asti. Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Kristiina Silvanin mukaan Sukalo on yksi presidentti Aljaksandr Lukašenkan luotettavimmista liittolaisista.

Silvan pitää erityisen merkittävänä sitä, että Sukalo on toiminut tehtävässään niin pitkään. Ehdottomasta lojaaliudesta kielii myös se, että Sukalo sai pitää työpaikkansa Valko-Venäjällä vuonna 2020 puhjenneiden mielenosoitusten jälkeenkin. Hänen lojaaliuttaan ei siis ole epäilty.

– Hän on ollut Lukašenkalle todella lojaali ja keskeisessä asemassa mahdollistamassa vallan keskittämistä.

Tutkijatohtorin mukaan kyse on siitä, että Valko-Venäjän kaltaisessa autoritäärisessä maassa vallan keskittämisprosessin yksi kulmakivistä on riippumattoman tuomioistuimen hävittäminen.

– Riippumaton oikeuslaitos ei voi olla olemassa täysin autoritäärisessä järjestelmässä.

Valko-Venäjän korkeinta oikeutta johtavan Valentin Sukalon on kerrottu joutuneen tehohoitoon. Hän on ollut keskeisessä asemassa mahdollistamassa vallan keskittämistä. Wikimedia Commons

Viime viikolla uutisoitiin Valko-Venäjän vangitun oppositiojohtajan Maryja Kalesnikavan siirtämisestä vankilasta tehohoitoon. Alle viikkoa ennen tätä puolestaan kerrottiin maan ulkoministeri Vladimir Makein kuolleen. Silvan ei usko tapausten liittyvän toisiinsa, vaikka ne ovatkin tulleet lyhyen ajan sisällä.

Verrattain iäkäs Sukalo on saattanut olla työkyvytön jo ainakin kuukauden ajan, sillä hän ei tiettävästi ole ollut esillä Valko-Venäjän valtiomediassa viimeisen kuukauden aikana.

– Vaikuttaa siltä, ettei hän ole joutunut yhtäkkiä tehohoitoon. Ulkoministeri Makein tapauksessahan tämä oli vielä edellisenä päivänä töissä, mutta seuraavana päivänä kuollut. Sukalo saattaa siis vielä jopa palata töihin.

Šoigu Minskissä

Jotakin normaalista poikkeavaa Valko-Venäjällä on kuitenkin meneillään. Venäjän ulkoministeri Sergei Šoigu nimittäin vieraili Minskissä lauantaina.

Hän tapasi Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenkan sekä maan puolustusministeri Viktor Khreninin.

– Ei Šoigu turhan takia matkustaisi Valko-Venäjälle. Jotain on tapahtumassa, mutta vielä ei tiedetä mitä.

Valko-Venäjän valtiomedia Beltan mukaan osapuolet keskustelivat kahdenvälisestä sotilaallisesta yhteistyöstä ja allekirjoittivat protokollan muutoksista maidenväliseen, vuonna 1997 solmittuun alueellista turvallisuutta koskevaan sopimukseen.

Venäjän ulkoministeri Sergei Šoigu (oik.) ja Valko-Venäjän puolustusministeri Viktor Khreninin kuvattuna lauantaina 3. joulukuuta. Kuvakaappaus/Reuters

Tapaaminen kielii siitä, että maiden välistä turvallisuusyhteistyötä kehitetään entisestään. Kyseessä voisi Silvanin mukaan olla jopa viimeinen niitti kohti Valko-Venäjän armeijan saattamista Venäjän armeijan alaisuuteen.

– Dynaamista muutosta on selvästi havaittavissa. Nykytilanne huomioiden, kyse tuskin on siitä, että Lukašenka jotenkin ottaisi enemmän etäisyyttä sodasta. Pikemminkin Valko-Venäjän resursseja yritetään hyödyntää paremmin.

Vielä ei kuitenkaan tiedetä, millä eri tavoin Valko-Venäjä voisi entisestään tukea Venäjää sodassa, ja mitä mahdollisia päätöksiä sen suhteen on jo tehty.

– Yhteistyöllä on monia eri muotoja. On kiinnostavaa, kamalaakin nähdä, mitä uutisia Šoigun vierailu ennakoi.