logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Moka ensimmäisenä työpäivänä aiheutti lapselle hengenvaaran – koulubussikuski on nyt pysyvästi työkyvytön

54-vuotiaan miehen työ koulubussin kuljettajana alkoi onnettomien tähtien alla. Heti ensimmäisen työpäivän päätteeksi hän teki virheen, joka aiheutti hengenvaaran 13-vuotiaalle kehitysvammaiselle tytölle.

Ikävimmät seuraukset tulivat kuitenkin itse kuskin osalle. Mies otti poliisin kautta oikeuteen päätyneen tapahtuman raskaasti. Hän jäi vakavien terveysongelmien vuoksi ensin sairauslomalle, sitten määräaikaiselle eläkkeelle ja lopulta pysyvästi työkyvyttömyyseläkkeelle.

Hovioikeuteen lopulta päätynyt erehdys tapahtui Tampereen Veisussa lokakuussa 2016. Henkilöstövuokrausfirman kautta palvelubussin kuljettajana työtä saanut mies kuljetti koululaisia ensimmäistä päiväänsä. Miehellä ei ollut aikaisempaa kokemusta erityislapsista eikä näiden kyyditsemisestä.

Iltapäivän viimeiseen ajoon mies sai koulun pihalta kyytiin useita entuudestaan vieraita lapsia, joista yksi oli 13-vuotias kehitysvammainen tyttö. Kun matkaa kotiin oli korkeintaan noin sata metriä, tyttö pyysi päästä pois kyydistä. Mies huomasi tytön kotipihalla aikuisia ja päätti toteuttaa tytön toiveen.Mies kertoi naapurille, mihin suuntaan tyttö lähti. Naapuri löysi pian tytön repun ja vaatteita. Tyttö löytyi läheisestä ojasta polviaan myöten vedessä. Tyttö oli kainaloihin saakka märkänä, joten hän oli todennäköisesti kaatunut.

Syyttäjä vaati tytön avuttomaan tilaan jättäneelle miehelle rangaistusta heitteillepanosta. Syyttäjän mukaan tyttö oli hengenvaarassa joutuessaan leveään, mutapohjaiseen ja voimakkaasti virtaavaan ojaan.

Sekä Pirkanmaan käräjä- että Turun hovioikeudessa puitiin miehen saamaa ohjeistusta. Autossa oli lappu, jonka mukaan tyttö karkailee ja tarvitsee opastusta ja ohjausta. Lisäksi lapussa mainittiin, että tyttö on saatettava ”aina aikuiselta aikuiselle”.

Mies myönsi lukeneensa ohjeet, mutta kertoi, ettei ollut sisäistänyt niitä. Erityislasten kanssa työskentelyyn mies ei ollut saanut mitään perehdytystä. Hän ei ollut myöskään tietoinen läheisestä ojasta. Lisäksi mies kertoi keskittyneensä ensimmäisenä työpäivänään entuudestaan vieraan reitin ajamiseen.

Molemmat oikeusasteet katsoivat miehen jättäneen tytön syytteen mukaisella tavalla avuttomaan tilaan, mutta syyte heitteillepanosta hylättiin. Lain mukaan heitteillepano on rangaistava teko vain tahallisena.

– Vastaaja ei ole voinut pitää varsin todennäköisenä sitä, että (tyttö) menee ojaan seisomaan ja joutuu vaaraan, käräjäoikeus kirjasi ratkaisuunsa.


All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO