Finland

Muistokirjoitus | Marja Ikonen 1928–2020

Maanviljelijä, sotaveteraani Marja Ikonen (o.s. Suni) kuoli Hausjärvellä 2. marraskuuta 2020. Hän oli 92-vuotias, syntynyt Jääsken pitäjässä 2. toukokuuta 1928.

Ahvolasta perhe lähti evakkoon kolmesti: helmikuussa 1940, kesäkuussa 1944 ja viimeisen kerran 22.9.1944, kun Kannaksen sadosta oli korjattu nuorten tyttöjen ja ikämiesten voimin se, mitä pystyttiin.Työvelvollisuudesta sotatoimialueella Ikoselle myönnettiin 1980-luvulla sotaveteraanin arvo. Lisäksi hän palveli pikkulottana ilmavalvonnan tehtävissä.

Kannaksen suurhyökkäyksen aikaan sijoittui yksi nuoren Marjan avainkokemuksista. Evakkokuormia pakattaessa hän ratsasti pellon laitaa ”selkähevosella” eli ilman satulaa, kun yläpuolelle ilmaantui vihollisen maataistelukone. Hätääntymättä Marja sitoi hevosen suitsista kuusen alle ja maastoutui ison kiven juureen.Kokemus neuvokkaasta selviytymisestä kannatteli Ikosta pahoissa paikoissa, kuten silloin, kun hän jäi vajaan 16 vuoden avioliiton jälkeen leskeksi, viiden tyttären huoltajaksi ja viljelemään yksin Koivikon tilaa Hausjärven Karan kylässä. Tilan päätuotantosuunta oli sokerijuurikas, mikä osaltaan sai meidät tyttäret suorittamaan akateemisen loppututkinnon ja hakeutumaan sisätöihin.

Ikosen sinnikäs halu selviytyä oli tarpeen myös 1980-luvun alussa, kun tila tarvitsi lisätuloja. Hän päätti hyödyntää avioitumisen myötä kesken jääneet yhteiskuntatieteiden opintonsa ja pestautui Tilastokeskuksen kenttähaastattelijaksi.

Ajomatkat pimeillä teillä kehnolla autolla ja ventovieraiden kohtaaminen olivat hänelle epämukavuusaluetta, mutta hän teki sen, mitä piti. Kerran vastassa oli ilkialaston ukko, mutta vii­leästi Ikonen täytti haastattelulomakkeen loppuun ja purskahti nauruun vasta jälkeenpäin.Ikonen kävi Lahden kansanopiston, meni vuodeksi kansanopistoon Ruotsiin ja tentti 1950-luvun alussa yksityisesti ylioppilaaksi. Koko elämänsä hän luki kirjoja, ja tietokilpailuissa hän pesi kaikki.

Hänellä oli kaunis altto, ja ­aikanaan hän sovitti stemmat kolmen nuoren naisen laulu­yhtyeelle, joka esiintyi perhejuhlissa ja myös lähiseudun lavatansseissa.

Politiikkaa Marja seurasi innokkaasti, ja karjalaisten perinteiden vaaliminen oli hänelle tärkeää. Hän toimi pitkään Vuoksen Säätiön asiamiehenä, ja piirakoiden rypyttämisen taito säilyi hänen hyppysissään vielä hoivakodissakin.

Vielä muistin heiketessäkin Marjan ydinminuudesta säilyivät tärkeimmät piirteet, kuten huumorintaju, vieraanvaraisuus ja kiinnostus perheen kuulumisiin. Iloa viimeisiin vuosiin toi isomummon rooli.

Mari Ikonen

Kirjoittaja on Marja Ikosen tytär.

Football news:

Conte on 2-1 with Milan: Before the winning goal, the result was unfair. Their goalkeeper is the best player of the match
Mikel Arteta: Arsenal did everything right, but they lost. Wins give confidence
Nicolo Barella: We proved that we are stronger than Milan
Go do your voodoo shit, you little ass. Ibrahimovic-Lukaku during the Cup match
Pioli on the defeat by Inter: The only difference was the relegation. There could be any result in equal teams
UEFA has no plans to abandon the Euro in 12 cities. Other options are undesirable
Eriksen scored for Inter for the first time in almost six months - Milan in the Cup in the 97th minute from a free kick