Finland

Näin Israelin ja palestiinalaisten väkivaltaisuudet voivat päättyä – tutkija listaa neljä vaihtoehtoa

Tutkijan mukaan nyt nähdyissä levottomuuksissa on paljon yhtäläisyyksiä aiempiin leimahduksiin

Israelin ja palestiinalaisten väkivaltaisuuksissa on kuollut jo ainakin 50 ihmistä, joista 13 kerrotaan olleen lapsia, AFP uutisoi. Kuolleista viisi oli israelilaisia.

Väkivaltaisuudet alkoivat, kun tuomioistuimen oli määrä päättää palestiinalaisten häädöistä Itä-Jerusalemin Sheikh Jarrahin naapurustossa. Lisäksi samaan aikaan käynnissä on ramadan-kuukausi ja maanantaina juutalaiset juhlivat päivää, jolloin Itä-Jerusalem liitettiin osaksi Jerusalemia.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Timo R. Stewartin mukaan nyt nähdyissä levottomuuksissa on paljon yhtäläisyyksiä aiempiin leimahduksiin.

– Elintila Jerusalemissa kapenee palestiinalaisilla ja heidän oikeutensa eivät toteudu. Kummassakaan ei ole mitään uutta sinänsä vaan ne ovat näkyneet miehityksen aikana useilla eri tavoilla. Nyt ne johtivat siihen, että on osoitettu laajasti mieltä, missä ei myöskään sinänsä ole uutta.

– Juurisyy on jatkuva miehitys, jossa palestiinalaisten häätäminen kodeista, maiden takavarikointi, ihmisten pidätykset ja poliisiväkivallan käyttö ovat olleet aika yleisiä. Nyt ne tiivistyivät muutamaan päivään.

Haifassa poliisi tukahdutti väkivaltaisesti palestiinalaisten protestin tiistaina.­

Stewartin mukaan se, miten poliisi reagoi mielenosoituksiin poikkesi siitä, mitä aivan viime vuosina on nähty.

– Israelin poliisi hajotti mielenosoitukset todella väkivaltaisella tavalla ja sen osalta tapahtui sellaista, jota ei tapahdu usein eli poliisi ampui kyynelkaasua myös al-Aqsan moskeijaan ja moskeijan ympäristössä käytettiin kyynelkaasua ja kumipäällysteisiä luoteja väkijoukkoja vastaan.

Stewartin mukaan Hamas on myös reagoinut viime aikoihin verrattuna tavallista kovemmin.

– Nyt Hamas teki tietoisen päätöksen eskaloida tilannetta esittämällä Gazasta käsin uhkavaatimuksen, että poliisin tulisi vetäytyä temppelivuorelta ja Sheikh Jarrahin alueelta. Kun tätä ei tehty, Hamas aloitti rakettien ampumisen Israeliin ja Israel on pommittanut sitten Gazaa.

Stewart arvioi neljää eri skenaariota siitä, miten väkivaltaisuudet lopulta päättyvät.

Savua nousi varhain keskiviikkona Gazassa, jonne Israel teki ilmaiskun.­

1. Kolmas intifada

Stewartin mukaan kolmas intifada eli palestiinalaisten kansannousu on mahdollinen. Kansannousun ennustaminen on kuitenkin vaikeaa, käytännössä mahdotonta.

– Kuten vuoden 1987 aikaan, jolloin ensimmäinen kansannousu alkoi, tällä hetkellä ei ole käynnissä prosessia, joka tähtäisi siihen, että palestiinalaisten asema paranisi. Ei ole kansalaisoikeuksia, ei ole valtiota, ei ole mitään näkymiä siitä, että asia muuttuisi, jos odotellaan. Lisäksi palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas perui vaalit ja palestiinalaishallinnon legimiteetti on aika alhainen, sillä suuri osa palestiinalaisista ei ole koskaan äänestänyt vaaleissa. Moni palestiinalainenkin pitää hallintoa korruptoituneena ja lisäksi turvallisuusyhteistyö Israelin kanssa saa hallinnon näyttämään joidenkin silmissä Israelin hallinnon alihankkijana. Tämän takia ei näytä todennäköiseltä, että palestiinalaishallinto kehittyisi kohti valtiota, Stewart luettelee syitä mahdolliselle kansannousulle.

Stewartin mukaan kansannousu tarkoittaisi sitä, että laajat kansanjoukot lähtevät kaduille osoittamaan mieltä ympäri palestiinalaisten alueita eivätkä lähde koteihinsa parin päivän jälkeen. Hän ei pidä kolmatta intifadaa todennäköisimpänä skenaariona.

– Arvostetut johtajat eivät ole innoissaan intifadasta, sillä sellaisesta ei voi koskaan tietää, mihin se etenee, Stewart sanoo.

– Palestiinalaiset ovat myös aika hajaantuneita, ei ole selkeää käsitystä siitä, mitä intifadalla pitäisi saavuttaa. Toki se ei tarkoita, etteikö sellaista voisi silti tapahtua.

2. Tulitauko ja mielenosoitukset laantuvat

Stewartin mukaan viime vuosina leimahtaneet väkivaltaisuudet ovat yleensä päättyneet, kun Hamas ja Israel ovat solmineet tulitauosta. Tämän jälkeen tilanne on nopeasti rauhoittunut ja mielenosoituksetkin ovat yleensä hiipuneet. Stewartin mukaan todennäköistä on, että näin käy myös tällä kertaa.

– Israelin mediassa oli tänään huhua siitä, että tällaisia tulitaukotunnusteluja oli taas tehty. Jos tänään ilmoitettaisiin tulitauosta, väkivaltaisuudet todennäköisesti loppuisivat aika seinään. Nyt mielenosoituksia on myös länsirannalla ja Israelissa ja usein nämäkin vain hiljalleen loppuvat.

Stewartin mukaan tämän jälkeen tilanne olisi sama, joka se oli ennen väkivaltaisuuksia.

Mielenosoittajat juoksivat Israelin rajapoliisin heittämiä kyynelkaasukranaatteja pakoon Betlehemissä tiistai-iltana.­

3. Ulkovallat puuttuvat

Useat valtiot ja kansainväliset järjestöt ovat vaatineet väkivaltaisuuksien lopettamista. Stewartin mukaan harva maa on kuitenkin halukas puuttumaan tilanteeseen.

– On mahdollista, että tilanteen eskaloituminen pakottaa Yhdysvallat toimimaan. Jos Hamas esimerkiksi pystyy jatkamaan raketti-iskuja, voi olla, että paine kasvaa niin, että Yhdysvaltojen on otettava suurempi rooli.

Stewartin mukaan käytännössä Yhdysvaltojen puuttuminen voisi tarkoittaa sitä, että maa nimittäisi erityisedustajan rauhanprosessiin. Hän kuitenkin huomauttaa, että ainakin toistaiseksi Yhdysvallat on presidentti Joe Bidenin virkakauden alussa keskittynyt Lähi-idässä lähinnä Iraniin eikä maa ole halunnut juuri puuttua Israelin ja palestiinalaisten tilanteeseen.

Presidentti Joe Bidenilta on vaadittu aktiivisuutta Israelin suhteen, mutta toistaiseksi hän ei ole ollut halukas liiemmin puuttumaan tilanteeseen.­

Stewartin mukaan Egyptillä on aiemmin ollut rooli tulitaukojen sopimisessa ja maa voisi nytkin toimia välittäjänä.

4. Askel kohti rauhaa

Entä voisivatko levottomuudet lopulta tuoda Israelin ja palestiinalaiset lähemmäs rauhaa? Stewartin mukaan tämä ei ole mahdollista ennen kuin väkivaltaisuuksien pohjimmaisiin syihin puututaan.

– Perusdynamiikka on se, että Israel on se vahva osapuoli, palestiinalaiset ovat paitsi heikko osapuoli myös keskinäisesti jakautuneita, Stewart toteaa.

Hän huomauttaa, että väkivaltaisuudet aiheuttavat retoriikan koventumista, surua ja vihaa eivätkä varsinaisesti lisää halua tehdä kompromisseja ja nähdä asiaa toisen puolen kannalta. Hän myös toteaa, etteivät levottomuudet ja niiden laantuminen tavalla tai toisella poista niiden varsinaisia syitä.

– Palestiinalaisten haaveet omasta valtiosta tai kansalais- ja ihmisoikeuksien toteutumisesta jossain valtiossa oli se sitten Israel tai Palestiina eivät ole ottaneet mitään askelta eteenpäin vuosikausiin. Tällaiset väkivaltaisuudet toistuvat vuosi toisensa jälkeen, kunnes se perussyy ratkaistaan.

– Ehkä isoin asia, mitä tästä voisi seurata siihen suuntaan, että ratkaisu löytyisi on, että ulkovallat muistavat, että konflikti ei ole hävinnyt mihinkään.

Football news:

Smertin recalls Euro 2004: he almost fought in the joints, defended against the young Cristiano and understood the excitement of the Bridge
Gareth Southgate: We shouldn't be football snobs. In matches with top teams, diversity is important
Leonid Slutsky: I am still sure that the Finnish national team is the outsider of our group. They were very lucky against Denmark
I'm not a racist! Arnautovic apologized for insulting the players of the national team of North Macedonia
Gary Lineker: Mbappe is a world-class star, he will replace Ronaldo, but not Messi. Leo does things that others are not capable of
The Spanish fan has been going to the matches of the national team since 1979. He came to the Euro with the famous drum (he could have lost it during the lockdown)
Ronaldo removed the sponsored Coca-Cola at a press conference. Cristiano is strongly against sugar - does not even advertise it