Finland

Neljän vuorokauden ikäinen metsäkauriin vasa jumiutui saviseen ojaan – apu löytyi naapurista: ”Varmaan menettänyt viimeisetkin voimansa siellä”

Neljä vuorokautta vanha metsäkauriin vasa makasi jumiutuneena saviojan pohjalla Hirvensalossa Turussa, kun pihan vieressä asuva mies huomasi sen.

– Nostin vasan pois saviojasta. Vasa oli niin loppu, että annoin sille vettä ja omenaa. Se oli puoli tuntia nurmikolla, ja kannoin sen heinikkoon. Eläin lähti emän kanssa heinikosta eteenpäin, mies kertoo.

Vesi maittoi, mutta omenaa vasa ei ottanut.

– Eläin oli jumittunut saveen ja varmaan menettänyt viimeisetkin voimansa siellä ojan pohjalla.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Mies oli nähnyt aiemmin, kun vasa syntyi. Mies kertoo bonganneensa vasan ja emän liikkuvan niityllä yhdessä muiden lajitovereiden kanssa seuraavina päivinä.

Villieläinhoitola Nordic Wildlife Caren toiminnanjohtaja Markku Harju kertoo, että jos luonnosta löytää eläimen, joka on selkeästi loukkaantunut tai juuttunut johonkin kiinni, sitä on autettava.

– Jokaisen, joka kohtaa esimerkiksi linnun, jolla on siipi poikki tai nisäkkään, jonka jalka on poikki tai huomaa eläimen, jolla on muuten haava tai verta näkyvissä, on sitä pyrittävä auttamaan, Harju sanoo.

Jäniksen tai rusakon poikaseen ei saa koskea ollenkaan, koska hajuttomuus on eläimille suoja, toiminnanjohtaja sanoo. Hanskat eivät Harjun mukaan estä hajun tarttumista.

– Jos jäniksen tai rusakon poikanen täytyy siirtää nostamalla jonnekin, käsiin voi ottaa vaikka havunoksan ja olla koskematta itse siihen oksan kohtaan, jolla aikoo koskettaa eläintä.

Jos eläin ei ole ilmeisessä vaarassa, on paras jättää se rauhaan. Harju kertoo, että moni poimii pesästä pudonneen linnunpoikasen pahvilaatikkoon turvaan, vaikka teko on pikemminkin haitaksi untuvikolle.

Loukkaantuneelle villieläimelle tulee etsiä apua.

– Ensisijaisesti, jos on mahdollista, eläimen voi ottaa esimerkiksi pahvilaatikkoon ja toimittaa sen hoitopaikkaan, tai jos loukkaantunut on mahdollisesti vaarallinen eläin, kuten susi, karhu tai ilves, kyseessä on poliisiasia.

Neuvoja villieläimen auttamiseen voi Harjun mukaan kysyä eläintarhoista, eläinpelastusyksiköistä, villieläinhoitoloista tai vaikka paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltä tai eläinlääkäriltä.

– Kaikki eläinlääkärit eivät halua ottaa villieläimiä, se on paikkakuntakohtaista. Mutta aina kannattaa kysyä.

Harju suosittelee ruokkimaan nälkäisiä eläimiä esimerkiksi jyvillä tai kauralla. Leipä, pulla tai muu prosessoitu ruoka sen sijaan eivät ole Harjun mukaan villieläimelle sopivaa ravintoa.

– Luonnonvaraisille eläimille saa tarjota vain puhdasta luonnontuotetta, eli sitä, mitä luonnosta löytyy.

Football news:

Guardiola lost 3 away games in a row in the League for the first time in his career
About Lautaro Marotta: He has not shown the slightest desire to leave
Conte on 1:2 with Bologna: Inter's Level is much lower than expected
Jurgen Klopp: Liverpool need three points, not a record. You can't break a record if you think about it all the time
Klopp on 2-0 with Aston Villa: Liverpool are successful because they win difficult matches
Mane on 2-0 with Aston Villa: Liverpool deserved 3 points, but you can't expect 4-5 goals against a good opponent
Salah scored 100 (73+27) points in 116 games in the Premier League. Only Shearer reached this mark faster