Finland

NHL-kauden alku viivästymässä entisestään – kulisseissa pelataan nyt kovaa peliä

NHL-kauden alku viivästymässä entisestään – kulisseissa pelataan nyt kovaa peliä

Neuvottelupöydässä riidellään rahasta. Jopa koko kauden perumista on jo väläytelty spekulaatioissa.

Vielä parisen viikkoa sitten näytti, että NHL-kausi päästään aloittamaan tammikuun alussa. Sittemmin asiat ovat mutkistuneet, ja nyt vaikuttaakin siltä, että kauden aloitus viivästyy entisestään.

NHL:n komissaari Gary Bettman sanoi yhä keskiviikkona sarjan tavoittelevan kauden aloitusta tammikuun alkuun, mutta muun muassa kanadalaismediassa yleinen mielipide on kääntynyt vahvasti sen suuntaan, että uudenvuodenpäivä tulee väistämättä liian aikaisin.

Tällä hetkellä realistisempana aloitusajankohta pidetään aikaisintaan tammikuun puoliväliä.

TSN:n ja The Athleticin maineikas toimittaja Pierre LeBrun raportoi tiistaina, että erään 16 pelaajan komissiossa istuvan mukaan tällä hetkellä järkeenkäypä päivämäärä kauden aloitukselle olisi tammikuun 20. päivän ja helmikuun alun välillä.

Kun sopua neuvottelupöydässä ei ole vieläkään löytynyt, tammikuun 1. päivään tulisi melkoinen kiire.

Sitä ennen pitäisi olla ohjelmassa noin parin viikon harjoitusleiri, jota ennen Euroopasta saapuvat pelaajat joutuisivat viettämään kaksi viikkoa karanteenissa.

Polttava kiistakapula NHL:n eli omistajien ja pelaajayhdistyksen välillä on raha.

Osapuolet sorvasivat kesällä ennen kuplapudotuspelejä kuusivuotisen jatkon työehtosopimukseen. Siihen neuvoteltiin myös pykälät tulevan kauden 2020–21 palkkaleikkauksista.

Hiljattain Bettmanin suulla omistajat kuitenkin ilmoittivat haluavansa lisäleikkauksia pelaajien lompakoista.

Komissaari Gary Bettman edustaa 31 omistajaa.­

NHL haluaa säästää 300 miljoonaa dollaria lisää tulevan kauden kustannuksista.

Mediatietojen mukaan pelaajat suuttuivat tästä ja kokivat jopa olonsa petetyksi, sillä vallitseva pandemiatilanne oli päällä jo kesän neuvottelujen aikaan, ja silloin näytti liki selvältä, ettei tulevaa kautta pystytä viemään normaalisti läpi.

Työehtosopimuksessa sovittiin, että pelaajat alentavat tulevan kauden palkkojaan kymmenellä prosentilla. Tätä omistajille ”lainattua” rahaa on tarkoitus maksaa takaisin pelaajille kaudesta 2022–23 lähtien.

Nyt omistajat haluavatkin vielä jopa 16 prosentin lisäleikkauksen.

Lisäksi työehtosopimukseen juntattiin tulevalle kaudelle 20 prosentin yläraja escrow-maksuun eli pelaajien omistajille tulontasauksen takia palkastaan maksamaan summaan.

Nyt omistajat haluavat nostaa pelaajien vihaamaa escrow’ta vielä viidellä prosentilla, ja muuttaa myös seuraavien kausien sovittuja escrow-kattoja ylemmäs.

Kyse on siis monimutkaisesta rahaan ja sopimusteknisiin seikkoihin liittyvästä väännöstä.

Lisäksi ratkottavana on esimerkiksi se, kuinka paljon palkasta maksetaan, jos normaalin 82 ottelun runkosarjan sijaan pelimäärä on huomattavasti alhaisempi.

Vääntö on äitynyt niin kovaksi, että Bettmanin ja pelaajayhdistyksen pomon Donald Fehrin neuvotteluyhteyden uutisoitiin viime viikolla katkenneen jopa yli viikon ajaksi. Tällä viikolla nokkamiesten on kuitenkin raportoitu olleen jälleen yhteydessä neuvottelujen tiimoilta.

The Athletic kertoo, että pelaajayhdistys on pysynyt toistaiseksi neuvotteluissa kovana, vedonnut kesällä neuvoteltuun sopimukseen, eikä ole suostunut tulemaan siitä lisää vastaan.

Joidenkin omistajien on kerrottu olevan jopa koko kauden perumisen kannalla, ja julkisuudessa esille onkin nostettu myös mahdollisuus työsulkukaudesta. Sitä pidetään kuitenkin vielä hyvin epätodennäköisenä.

Työehtosopimuksen voimassa ollessa työsulku olisi laiton, mutta julkisuudessa on esitetty, että mikäli pelaajayhdistys ei taivu lisäleikkauksiin, omistajat voisivat vedota työehtosopimuksessa olevaan force majeure -klausuuliin vallitsevien, odottamattomien pandemiaolosuhteiden takia.

Tyhjille katsomoille pelaaminen kävisi NHL:lle joka tapauksessa kalliiksi. Jääkiekkoliiga on hyvin eri tilanteessa esimerkiksi suurempiin sarjoihin NFL:ään ja NBA:han verrattuna, sillä näillä on huomattavasti rahakkaammat tv-sopimukset. NHL tarvitsisi kipeästi rahaa lippuluukulta.

Viime kausi pelattiin loppuun Edmontonin ja Toronton pudotuspelikuplissa.­

NHL:n ongelma ei tällä hetkellä ole pelkkä vääntö rahasta. Pohjoisamerikkalaismediassa on nostettu esiin, että mantereella alati pahenevan koronatilanteen takia jotkin joukkueista eivät välttämättä voisi edes halutessaan avata harjoituspaikkojaan leirien käynnistyessä.

USA:ssa päivittäiset uudet tartuntalukemat ovat olleet viime aikoina 150 000 ja 200 000 välillä. Myös Kanadassa tartuntamäärät ovat nousseet kovasti viime aikoina, nyt ne ovat noin 5 000–6 000 päivätahdissa.

Mediatietojen mukaan tällä hetkellä NHL:n johtava suunnitelma on, että kaikki 31 joukkuetta aloittaisivat kauden turnauskuplan sijaan kotikaupungeissaan – luonnollisesti tyhjissä halleissa.

Pöydällä on kuitenkin myös vaihtoehto ”hybridikuplasta”, jonne joukkueet saapuisivat pelaamaan pelejä esimerkiksi kahdeksi viikoksi kerrallaan.

Ongelmana on myös suljettuna oleva Kanadan ja Yhdysvaltojen raja. Tämän pulman NHL:n uskotaan ratkaisevan seitsemän kanadalaisjoukkueen keskinäisellä divisioonalla.

Mikäli raja pysyy suljettuna läpi kauden, ja sen ylittäminen tarkoittaisi pakollista karanteenia, kanadalaiset pelaisivat mahdollisesti jopa koko runkosarjan keskenään.

Näin ollen Yhdysvaltain puolelle muodostettaisiin kolme kahdeksan joukkueen divisioonaa.

Selvää myös lienee, että normaali 82 ottelun runkosarja ei tule enää kyseeseen. Keskustelussa on aiemmin väläytelty 60 pelin mittaista sarjaa.

Vertailun vuoksi: työsulkujen takia 48 ottelun mittaisina pelattuina kausina 1994–95 ja 2012–13 runkosarja alkoi 19.–20. tammikuuta, ja pudotuspelit päättyivät kesäkuun 24. päivänä.

Mediatietojen mukaan NHL olisi asettanut tulevan kauden takarajaksi heinäkuun puolivälin juuri ennen Tokion olympialaisten alkua. NBC omistaa Yhdysvalloissa sekä NHL:n että olympialaisten tv-oikeudet, eikä se tiettävästi halua näiden olevan käynnissä päällekkäin.

Bettman ilmoitti viimeksi keskiviikkona, että NHL tähtää normaalitilanteen palautumiseen kaudelle 2021–22, mikä tarkoittaisi sen alkamista syksyllä.

Football news:

Nepomnyashchy against reducing the RPL to 12 clubs: Russia is not ready to sacrifice a large number of fans
Wolverhampton loan Willian Jose from Sociedad with a buy-out option
AC Milan are close to loaning Tomori to Chelsea with a 20+ million euro buy-out option
Spartak about fans convicted for fighting at Euro 2016: Fedun personally helped them financially
Lewandowski updated the Bundesliga record by scoring 22 goals in the 1st round
Flick on Bayern: Our goal is to stay on top
Goalkeeper Alcoyano has 10 saves in the match with Real Madrid. Most of all in the season among the rivals of Madrid