Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Niinistö kommentoi Nord Stream -räjähdysten vaikutuksia – ”Meidän täytyy olla aikaisempaa valppaampia”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo Nord Stream -kaasuputkien vuotojen ja räjähdysten olevan osoitus siitä, että ikäviä asioita voi tapahtua.

”Se korostaa sitä, että tietynlaista yhteiskunnan perustoimintojen varmistamista pitää koko ajan kehittää.

Nyt kannattaa tarkkailla, minkälaisia ilmiöitä mahdollisesti valmisteltaisiin tai saattaisi sattua”, hän kommentoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Niinistön mukaan vuodot ja räjähdykset tapahtuivat ”hämmentävän tarkasti” lähellä Tanskan ja Ruotsin aluevesiä.

”Varmasti tuo paikka on tekijän tarkoin laskelmoima. Kertoo siitä, että sillä pyrittiin johonkin: hivenen lähellä, mutta ei kuitenkaan liian lähellä eli aluevesillä. Tarkoitus oli havahduttaa siihen, että kaikenlaista voi sattua.”

Presidentti ei odota, että Suomessa sabotoitaisiin esimerkiksi sähköverkkoa.

”Meidän täytyy olla aikaisempaa valppaampia”, hän kuitenkin sanoi vastauksena asiaa koskeneeseen kysymykseen.

Niinistö ei tällä hetkellä näe merkkejä todellisesta sodasta Venäjän ja lännen välillä, vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti perjantaisessa puheessaan sellaisen olevan käynnissä. Niinistö arvioi, että Putinin lausunto oli ennen kaikkea tarkoitettu kotimaiseen käyttöön Venäjällä, perusteena liikekannallepanolle ja selityksenä sille, miten pahasti sota Ukrainassa takkuaa.

Venäjän mahdollista ydinaseen käyttöä presidentti Niinistö kommentoi varovaisin sanankääntein.

”Olen joskus sanonut, että se seikka, että puheessa vilahtaa silloin tällöin ydinase on hyvin huono asia jo sellaisenaan, koska se arkipäiväistää koko ydinaseen. Tässä ei kauheasti kannata lähteä spekuloimaan. Venäjällä luultavasti on muunkinlaista aseistusta käytettävissään.”