Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Nord Stream -putken vuoto kasvaa – asian­tuntija: putkien korjaaminen on nyky­tilanteessa hyvin vaikeaa

Suomenlahden merivartiostolta ei ole pyydetty apua putkien vaurioiden tutkimiseen.

Nord Stream -kaasuputkissa todettiin useita räjähdyksiä Ruotsin ja Tanskan talousalueella Etelä-Itämerellä. Kuva:  Ruotsin rannikkovartiosto / ZUMA Press

Ruotsin rannikkovartioston mukaan vuoto toisessa Nord Stream 2 -kaasuputkessa lisääntyy, ja vuotokohta on halkaisijaltaan jo 30-senttinen. Sunnuntaina kerrottiin vuodon tyrehtyneen.

Rannikkovartioston mukaan vuoto ei kuitenkaan enää näy ilmasta käsin. Ruotsin rannikkovartiosto on paikan päällä tutkimassa tilannetta Ruotsin talousalueella.

Tanskan talousvesillä sijaitseva vuoto sen sijaan vähenee rannikkovartioston mukaan.

Syyskuun lopussa vaurioituneiden Nord Stream -kaasuputkien korjaus tulee olemaan hyvin vaikea projekti, arvioi Energiateollisuuden energiamarkkinoiden asiantuntija Heikki Lindfors.

Kaasuputkien korjaamisessa on tärkeää selvittää, onko niiden sisälle joutunut merivettä, Lindfors kertoo STT:lle.

– Jos putkeen on päässyt kauttaaltaan merivettä sisään, se pitää ensin tyhjentää, puhdistaa ja kaikki putkeen päätynyt ylimääräinen aines poistaa, Lindfors sanoo.

Nykyiset talouspakotteet ja valtioiden kiristyneet suhteet vaikeuttavat Lindforsin mukaan mahdollisia korjaustöitä entisestään.

– Kyllä tämä nykyinen poliittinen tilanne tekee putkien korjaamisesta todella vaikeaa, ellei jopa täysin mahdotonta, Lindfors sanoo.

Molemmissa Nord Stream -kaasuputkissa havaittiin useita vuotoja noin viikko sitten Tanskan ja Ruotsin merialueella.

Sukellusrobotit voisivat auttaa putken tutkimisessa

Ennen kuin vaurioituneita kaasuputkia voidaan korjata, niiden vuotopaikat pitää tutkia. Lindforsin mukaan putkia tutkimalla saatetaan esimerkiksi selvittää, mikä aiheutti vuodot.

– Aiheuttivatko vuodot esimerkiksi putkien pinnassa olevat räjähteet, vai oliko kyseessä jonkinlainen törmäys? Kun tämä on voitu arvioida, pystytään tekemään johtopäätöksiä, Lindfors sanoo.

Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Hirvi arvioi, että mahdolliset putkien tutkimukset saatetaan tehdä viistokaikuluotaimella ja miehittämättömillä sukellusroboteilla. Hän kuitenkin painottaa, että hänen arvionsa ovat vain spekulointia.

– Merivartiosto ei ole sidoksissa asiaan liittyviin operaatioihin millään tavalla, eikä meille ole esitetty avustuspyyntöjä, Hirvi sanoo.

Viistokaikuluotaimella voidaan saada Hirven mukaan yleisnäkymä ja valokuvia veden alla olevista kaasuputkista.

Sen sijaan miehittämättömillä sukellusroboteilla voidaan kuvata tarkempaa videokuvaa. Jotkut robotit pystyvät Hirven mukaan jopa työtehtäviin, kuten venttiilien vääntämiseen veden alla.

Hirvi ei osaa sanoa, voidaanko tutkimuksissa selvittää kaasuvuotojen syy.

– Riippuu paljon siitä, kuinka paljon putkesta on jäljellä.

”Tilanne Suomen merialueella ei ole muuttunut”

Mahdolliset kaasuputkien korjaukset ovat Energiateollisuuden Lindforsin mukaan Nord Stream -yhtiön vastuulla. Yksi sen pääomistajista on Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom.

Myös Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Hirvi muistuttaa, että kaasuputket ovat yksityistä omaisuutta. Hän ei halua kommentoida kaasuputkien mahdollista korjaamista tarkemmin STT:lle.

Merivartiosto on lisännyt omaa valvontaansa Hirven mukaan jo keväästä lähtien sen jälkeen, kun turvallisuustilanne muuttui.

– Tilanne Suomen merialueella ei ole muuttunut, Hirvi sanoo.