logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Pääkirjoitus: Eläkepopulismi on Sdp:n vaalikikka – äänestäjien kannattaa olla tarkkana puolueiden vaalilupausten kanssa

Kuvaava esimerkki oli Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan maanantaina julkaisema raportti, jonka mukaan hallituksen kilpailukykysopimus ja työn tarjontaa lisäävät uudistukset selittävät noin puolet työpaikkojen lisäyksestä hallituskauden aikana. Hallituspuolueet ottivat ilon irti asiasta. Hallituksen 72 prosentin työllisyystavoite näyttääkin toteutuvan. Oppositio sen sijaan vähätteli hallituksen roolia ja muistutti kansainvälisen talouden merkityksestä työllisyyden parantumisessa. Ay-liikettä lähellä oleva Palkansaajien tutkimuslaitos leimasi kilpailukykysopimuksen vaikutuksen työllistymiseen ”valistuneeksi arvaukseksi” (HS 13. 11.).

Tiistaina puolestaan mahdollinen seuraava pääministeripuolue Sdp esitteli vaihtoehtobudjettinsa. Taivaalta ilmeisesti sataa mannaa, jos Sdp pääsee valtaan – niin paljon hyvää luvataan. Subjektiivinen päivähoito-oikeus palautettaisiin. Koulutukseen Sdp satsaisi yli 600 miljoonaa lisää. Oppivelvollisuutta laajennettaisiin ja toisen asteen maksuttomuus toteutettaisiin. Ja niin edelleen. Tila loppuisi kesken lupauksia luetellessa. Sdp:n vaihtoehtobudjetin lisäpanostukset ovat vajaat 1,9 miljardia euroa. Oppositiossa on erojakin: Sdp lupaa kehitysyhteistyöhön 130 miljoonaa euroa lisää, perussuomalaisten vaihtoehtobudjetissa siitä leikattaisiin 300 miljoonaa pois.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne toisti myös vappulupauksensa, että pienituloisille eli 1400 euroa kuukaudessa saaville eläkeläisille tulee sadan euron korotus. Rinne tosin joutui toteamaan, ettei hän tiedä, missä aikataulussa lupaus edes onnistuu. Alkuun Sdp lähtisi 30 euron korotuksella. Se ei ole ”satanen”, vaikka moni pientuloinen eläkeläinen saattaa Rinteen lupaamaa ”satasta” odottaa heti kouraan, jos Rinteestä tulee pääministeri. Eläkepopulismi on houkuttelevaa, ja siihen Sdp:kin sortuu. Vaalitoreilla tulee taputuksia, mutta niistä voi seurata paha pettymys.

Hallituspuolueet kummastelivat saman tien, miten Sdp lupauksensa aikoo rahoittaa, jos se ottaa vielä 500 miljoonaa vähemmän velkaa. Sdp nappaisikin Sitran taseesta kerralla 360 miljoonaa ja Suomen Pankilta 70 miljoonaa. Kokoomus leimasi hankkeet heti pankkiryöstön yritykseksi. Sama keskustelu käytiin jo vuosi sitten. Lisäksi Sdp lupaa, että harmaan talouden ja verovälttelyn torjunnasta tulee 300 miljoonaa. Tulee jos tulee. Äänestäjän kannattaa olla jatkossa tarkkana, eikä uskoa aivan kaikkea mitä poliitikot lupaavat, varsinkin kun talouden myönteinen suhdanne voi olla jo takana päin.


Themes
ICO