Finland

Pääkirjoitus: Kolmas rokotus riskiryhmille heti kun mahdollista – perusterveiden on aika alkaa elää

Jos on saanut kaksi koronarokotetta ja on täysin terve, nyt on aika alkaa elää.

Helsinkiläinen Tilda Pitkänen, 12 vuotta, sai ensimmäisen korona-rokotteensa Helsingissä elokuussa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) esittää kolmansien koronarokotuksien jakamisen aloittamista mahdollisimman pian (IS 15.9.). Asia on sosiaali- ja terveysministeriön käsittelyssä, josta se etenee valtioneuvoston päätettäväksi.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek toivoo, että vakavasti immunivajavaisia henkilöitä päästäisiin rokottamaan jo lokakuussa. Rokotteita on hänen mukaansa riittävästi, siitä asia ei jää kiinni.

Ongelmia voi olla juridisissa seikoissa, ja ne voivat vaatia asetusmuutoksia. Kyse on siitä, että Suomessa on määritelty rokotusjärjestys, josta THL:n esitys nyt poikkeaa. Lisäksi Euroopan lääkevirasto ei ole myöntänyt myyntilupaa kolmannen annoksen käytölle, mutta jäsenmaat voivat tehdä itsenäisiä ratkaisuja.

Lue myös: Kolmas rokotus­kierros käyntiin näillä ryhmillä jo loka­kuussa? STM valmistelee asiaa ”pikaisella aika­taululla”

Lue myös: Miten käy maskisuosituksen? Uusia ohjeita luvassa ensi viikkoon mennessä

Lue myös: Sote-valiokunta esittää kahden metrin turvavälin poistamiseen muutoksia – Markus Lohi: ”Lähikontaktia ei tarvitse enää määritellä”

Kolmannen rokotteen antaminen THL:n suosituksen mukaan kuulostaa hyvin järkevältä. Meillä on riittävästi kokemusta siitä, miten asiat jäävät pyörimään byrokratian rattaisiin. Näistä kokemuksista on syytä oppia ja aloittaa vakavasti immunivajavaisten henkilöiden rokotukset heti, kun se on mahdollista.

Perusterveiden ja kaksi rokotusannosta saaneiden ihmisten olisi puolestaan syytä alkaa elää täysipainoisesti. Nyt siihen on paras mahdollinen hetki. HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kehotti (Taloussanomat 11.9.) ihmisiä normaaliin elämään. ”Jos on kakkospiikki saatu lähiaikoina, sanoisin melkein niinpäin, että kannattaa nimenomaan hyödyntää suojaa nyt”, Lehtonen sanoi.

Hänen mielestään myös matkustaminen on turvallista, ainakin Euroopassa, jos ihminen on terve ja hänellä on koronapassi.

Lue myös: Miksi suomalaiset pelkäävät edelleen matkustamista? Husin johtajan mukaan nyt on hyvä hetki lähteä – ”Kannattaa hyödyntää suojaa”

Jokainen miettii tietysti itse sen tason, minkä verran uskaltaa tai ei uskalla. Meidän kykymme sietää turvattomuuden tunnetta on hyvin yksilöllinen. Mutta aiheellinen kysymys on, että jos nyt ei uskalla elää, missä vaiheessa uskaltaa. Aiommeko vieläkin jäädä kotiin ja välttää muiden tapaamista? Aiommeko kaventaa vapaaehtoisesti elämänpiiriämme? Miten monen lääkärin tai viranomaisen pitää kertoa, että nyt on turvallista ennen kuin uskomme siihen?

Jos nyt ei uskalla elää, missä vaiheessa uskaltaa?

Korona on tullut jäädäkseen. Sellaista tilannetta ei tule, että tautimäärät painuvat nollaan. Viruksen kanssa on opittava elämään.

Tarkoitus ei ole vähätellä kenenkään pelkoja, eikä kuvitella, etteikö koronatilanne voisi vielä uudelleen huonontua. Silti kannattaa uskoa, kun lääkärit sanovat, että nyt kahden rokotteen jälkeen suoja on erittäin hyvä.

Kolmas rokote pitää antaa heille, jotka siitä hyötyvät, ja se pitää antaa mahdollisimman pian.

Korona kiertää nyt erityisesti rokottamattomien keskuudessa, joten heidän olisi vihdoin aika mennä rokotukseen. Moni rokotettu pelkää turhaan, ja rokottamattomat puolestaan riskeeraavat itsensä lisäksi myös heidät, jotka tarvitsisivat korkean laumasuojan.

Football news:

Sandro Wagner: Messi didn't deserve the Golden Ball. Chiellini is the favorite, followed by Lewandowski
Gary Neville: Manchester United stars don't plow like de Bruyne, Mane, Bernardo and Firmino. They lack such a work ethic
Salah turned into Messi. Lineker on Liverpool forward
We will ask you to punish those who unreasonably accused Glick of racism in the match with England. The Polish Football Union will appeal to FIFA
Milan's midfielder Rebic suffered a muscle injury in the match against Verona
Newcastle's budget for the winter is 50 million pounds, although the club has the right to spend 190 million without violating the FFP
Chelsea did not sign Donnarumma in the summer, as they see Mendy as a goalkeeper for years