logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Pääkirjoitus: Lakkosyksy on avattu, mutta ay-liike taistelee keskenään

Postin maanantaina alkava lakko kestää kaksi viikkoa. Tavallinen kansalainen huomaa Pau:n lakon vaikutukset taatusti. Esimerkiksi nyt postitettu kirje saattaa olla perillä joskus ensi vuonna. Teollisuusliitossa on puolestaan päällä ylityökielto. Samoin Sähköliitossa. Sähköliitto uhkaa myös peräti kuukauden pituisella lakolla, joka alkaa 21. marraskuuta kahdessatoista Teknologiateollisuus ry:n jäsenyrityksessä. Eli odotettu lakkosyksy voidaan julistaa avatuksi.

Tämän syksyn ja ensi keväänä uhkaavissa työtaisteluissa on myös uusia piirteitä, joita aikaisemmin ei ole näin laajasti nähty. Liitot eivät nimittäin ole pelkästään työantajan kimpussa, vaan taistelevat näkyvästi myös keskenään. Lakkouhkausten yhteyteen on liitetty jäsenhankintakampanjoita, ja liittojen erimielisyydet ja rajariidat nousevat päivänvaloon siellä ja täällä.

Asetelma on hiukan oikaistuna Teollisuusliitto vastaan muut. Puheenjohtaja Riku Aallolla on kovat paineet, sillä Teollisuusliitolta ja Teknologiateollisuudelta odotetaan myös niin sanottua päänavaussopimusta. Tällä kertaa tilanne on todella haasteellinen. Teollisuudessa ei edes häämötä sopu kilpailukykysopimuksen (kiky) jatkosta tai lopettamisesta, joten palkankorotusten päänavausprosentin suuruus on vielä arvailujen varassa.

Samaan aikaan muut liitot käyvät myös julkisesti Teollisuusliiton kimppuun. Posti ja logistiikka-alan unionille Pau:lle ei käy noin 9 000 postilaisen siirtäminen Teollisuusliiton sopimuksiin, koska palkka Pau:n mukaan pienenisi. Työnantajaa syytetään tes-shoppailusta.Asetelma on hiukan oikaistuna Teollisuusliitto vastaan muut.

Sähköliiton mukaan sen työtaistelutoimien syynä on osittain se, että Teollisuusliiton tuki puuttuu. ”Sähköliitto on neuvotteluiden aikana joutunut pettymään myös Teollisuusliittoon. Kolmikantaisissa neuvotteluissa se ei ole osoittanut tukeaan Sähköliiton pyrkimyksille ratkaista jäsentensä asema. Toisen työntekijäliiton tuki olisi ollut ratkaiseva yhteisessä neuvottelupöydässä työnantajaliiton kanssa”, Sähköliiton kannanotossa todetaan. Teollisuusliitto on torjunut väitteet.

Julkisella puolella sopimukset päättyvät kevättalvella, mutta liittojen keskinäiset välit alkavat olla tulehtumaan päin. Naisvaltaiset sttk:laiset Tehy ja Super vaativat muiden, juuri Teollisuusliiton, tekemien sopimusten päälle kymmenen vuoden ajan 1,8 prosentin lisäkorotusta, mikä on nostanut esimerkiksi sak:laisen, julkista alaa edustavan Jhl:n niskavillat pystyyn. Luonnollisesti Jhl ja akavalainen opettajien Oaj tulevat vaatimaan samaa kuin hoitajien Tehy ja Superkin.

Rahaa Tehyn korotuksiin ei ainakaan kunnilta löydy, mutta realismin nimissä hallituskin joutuu miettimään, että se, mikä Tehylle ja Superille mahdollisesti ohjattaisiin, valuu taatusti kaikille julkisen puolen työtekijöille. Missä muuten SAK luuraa?


Themes
ICO