logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Pääkirjoitus: Nokia yllätti sijoittajat mutta samalla myös itsensä, mikä uhkaa heikentää yhtiön uskottavuutta

Tämän tuloskauden suurin yllätys oli verkkoyhtiö Nokian tulos, joka oli yllätys myös Nokialle itselleen.

Kun yhtiö julkisti toisen neljänneksen tuloksensa kesällä, viesti oli peruspositiivinen. Kilpailu voi kiristyä 5g-markkinoilla, vuoden alku lähti hitaasti liikkeelle, ja kausiluonteista vaihtelua on odotettavissa, Nokia kertoi. Mutta näkymät olivat ihan kelvolliset: ”Odotamme menestyvämme ensisijaisia kohdemarkkinoitamme paremmin sekä vuonna 2019 että pitkällä aikavälillä strategiamme ansiosta, jonka mukaisesti kilpailemme vahvan kokonaisvaltaisen tuote- ja palveluvalikoimamme ansiosta tehokkaammin 5g-markkinoilla.”Yhtiön toimitusjohtaja Rajeev Suri antoi tuolloin ymmärtää, että yhtiö suuntaa kohti parempaa. ”Nokian toinen neljännes on ponnistanut heikosta ensimmäisestä neljänneksestämme. Kannattavuutemme kasvoi oikein mukavasti ja heijasti momentumiamme 5g-teknologian tuomisessa asiakkaille ympäri maailman. Uskomme kehityksen jatkuvan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla”, hän kertoi. Kun sävy oli tämä eikä sitä myöhemmin korjattu, yllätys oli viikko sitten iso: Nokia olikin jäänyt jälkeen kilpailijoistaan 5g-markkinoilla sekä taloudellisesti että laadullisesti, ja yrityksen johtamisessa on ollut ongelmia.

Nokian kurssi romahti tuloksen julkistamisen jälkeen. Sijoittajia pelotti mahdollisuus, että verkkolaite-Nokia toistaa matkapuhelin-Nokian virheitä ja kilpailijat vievät 5g-markkinat. Mutta reaktion rajuutta selittää ehkä enemmänkin se, että sijoittajia ei ollut pidetty riittävästi ajan tasalla.Nokian yllätyksellisyys olisi ollut paremmin ymmärrettävää, jos tulos olisi pudonnut jonkin uuden ja poikkeuksellisen, yhtiöstä riippumattoman muutoksen seurauksena. Mutta niinhän ei ollut.

Ongelmat olivat pitkäaikaisia ja yhtiöstä itsestään johtuvia. Kolmannen neljänneksen tuloksesta ja sijoittajaviestinnästä jäi sellainen maku, että ongelmat tunnustettiin vasta, kun oli aivan pakko. Toinen tulkinta oli se, että yhtiö ei itsekään oikein tiedä, missä tilassa sen bisnes on.

Molemmat tulkinnat syövät yhtiön uskottavuutta tulevaisuudessakin. Siihen Nokialla ei olisi varaa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Themes
ICO