Finland

Päättääkö Euroopan keskuspankki uusista tukitoimista EU-maiden koronasulkujen vuoksi tänään? Talous synkkenee koronarajoitusten vuoksi

Vaikka analyytikot ja ekonomistit arvioivat, että Euroopan keskuspankki EKP päättää uusista elvytystoimista vasta joulukuussa, tänään voi silti tulla yllätyksiä.

Christine Lagarden

Euroalueen maat ovat lisänneet lujasti koronaviruksen vastaisia toimia, ja suurissa jäsenmaissa on taas suljettu ravintoloita, harrastuspaikkoja ja osa kaupoistakin. Liikkumisrajoituksia on tiukennettu. Erona kevään sulkuihin on lähinnä se, että koulut pysyvät auki.

Uusista sulkutoimista kohdistuu talouteen lisää paineita. Esimerkiksi Saksassa yritykset saavat korvauksia sulkujen ajalta, mutta köyhemmissä maissa tukiin ei ole varaa. Työttömyys pahenee entisestään.

Uuden talouspudotuksen riski onkin voimistunut, Kerstin af Jochnick EKP:n pankkivalvonnasta arvioi torstaina.

– W:n muotoisen taantuman mahdollisuutta ei voi vielä rajata ulos, af Jochnick sanoi. Se tarkoittaa, että juuri kun edellisestä romahduksesta on alettu toipua, tulee uusi sukellus.

Myös pörsseissä on ollut levotonta viime päivinä. Osakkeiden arvojen pudotuksen syyksi markkinoilla arvioidaan juuri koronaa.

EKP tukee jo nyt taloutta massiivisilla arvopaperiostoilla ja matalilla koroilla. Ensi kesään mennessä se ostaa valtionlainoja 1 350 miljardilla eurolla eli pyöreästi sadalla miljardilla eurolla kuukaudessa.

Pankit saavat rahaa entistä edullisemmilla ehdoilla: EKP maksaa niille, että ne lainaisivat keskuspankilta.

Silti kuluttajahinnat ovat kehittyneet täysin väärään suuntaan eli laskeneet. Elokuussa inflaatio oli euroalueella -0,2 prosenttia (siirryt toiseen palveluun), syyskuussa jo -0,3 prosenttia. EKP:n tavoite on vajaan kahden prosentin inflaatio.

Voikin olla, että talouden taivaalle ilmaantuneiden uusien synkkien pilvien vuoksi keskuspankki ilmoittaa uudesta tuesta jo tänään.

EKP vyöryy markkinoille entistä suuremmalla voimalla – Keskuspankki kasvattaa arvopaperien osto-ohjelmaa 600 miljardilla eurolla

Euro vahvistuu vahvistumistaan ja aiheuttaa harmaita hiuksia vientiteollisuudelle – Euroopan keskuspankki: Ei pidä ylireagoida

Miljardien eurojen pankkiiri luo rahaa nappia painamalla – Suomen Pankissa on käynnissä valtava vastaisku koronakriisille

Euroalueen keskuspankki kylvänyt sijoittajille satoja miljardeja – silti talous on kuin koomassa

Football news:

Griezmann on Messi: I admire Leo, and he knows it. We have a great relationship
Rooney on the possibility of a move to Barca in the 2010/11 season: Thinking about it. Could fit in perfectly
Hooray, in England they will let the audience into the stands again! While up to 4 thousand and not everywhere, but the clubs are happy 😊
Solskjaer about the match with Istanbul: these are the Champions of Turkey, it will be difficult
Gasperini on the nomination for the best coach of the year award: If we beat Liverpool, maybe I'll get a few votes
Julian Nagelsmann: Leipzig want to give PSG that final feeling they are talking about
Tuchel Pro Champions League: Match with Leipzig - the final of our group