Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Poliisit ympäri Suomen varautuvat mielen­osoituksiin – näin Helsingissä marssitaan itsenäisyys­päivänä

Itsenäisyyspäivän mielenosoituksista on tullut eräällä tapaa juhlapäivän perinne. Viranomaiset ovat saaneet jälleen ilmoituksia useammasta eri kulkueesta Helsingin kaduilla. Myös järjestys on tuttu aiemmilta vuosilta.

– Perinteinen Ylioppilaiden soihtukulkue on järjestetty vuosikymmeniä. Aika lailla perinteiseksi ovat käyneet myös 612-kulkue ja Suomi herää. Samoin Helsinki ilman natseja -lipun alla kulkeva kulkue, Helsingin poliisin ylikomisario Heikki Porola sanoo.

Tapahtumat vaikuttavat liikenteeseen erityisesti Töölössä. Poliisi suosittelee yksityisautoilun välttämistä keskusta-alueella kello 16–20. Viranomaiset ohjaavat liikennettä. Ilmailua on rajoitettu 8–22. Rajoitus koskee myös drooni-lennokkeja.

Iltalehti seuraa mielenosoitusten etenemistä paikan päällä, sekä päivittyvässä tekstiseurannassa. Tiedot kulkueista ja niiden taustoista löytyvät jutun lopusta.

Poiketaanko sopimuksista?

Heikki Porola toimii hälytys- ja valvontayksikön johtajana. Itsenäisyyspäivä on Helsingin poliisille vuoden suurin operaatio.

– Käytännössä kaikilta poliisilaitoksilta on apuja pyydettynä ja myönnettynä ympäri Suomea. Samoin keskusrikospoliisilta ja suojelupoliisilta. Ihan pohjoinen on käyttämättä. Siellä oli Oulun ja Lapin alueella omia tapahtumia.

Poliisilla ja mielenosoitusten järjestäjillä on Porolan mukaan hyvät ja asialliset välit. He tapaavat säännöllisesti, ja puheet sujuvat hyvin.

– Se on sitten haastavaa, pysyvätkö puheet ja sovitut asiat. Ne pikkuisen haastavat vuosittain. Siihen pyritään, että kaikki pääsevät osoittamaan mieltään rauhallisesti ja turvallisesti.

Poliisi on onnistunut hyvin pitämään mielenosoittajat erillään toisistaan. Kuva vuodelta 2019. Pasi Liesimaa

Ilmoitettujen tapahtumien lisäksi on mahdollista, että itsenäisyyspäivänä on spontaaneja mielenilmauksia. Usein eduskuntatalon edustalla on ollut viimeinen pieni mielenosoitus. Myös mahdollisesta convoy-kulkueesta on puhuttu.

– Siinä oli jo ilmoitettunakin jotain, mutta osa on peruttu. Osa voi toteutua spontaaneina. Maailman ajat ovat sellaiset, että aiheita riittää energian säästämisestä ja sähkön hinnasta Ukrainan sotaan ja Iranin asioihin, Porola sanoo.

Neljä kulkuetta

Suomi herää

Suomi herää on uusnatsien, äärioikeiston ja ultranationalistien kulkue. Kulkue lähtee Rautatientorilta noin kello 16.00. Osallistujat marssivat Mikonkadun, Pohjoisesplanadin ja Mannerheimintien kautta Eduskuntatalolle.

Ensimmäisen kerran kulkue järjestettiin vuonna 2016. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marssin nimi oli alkuun Kohti vapautta! Vuonna 2018 osallistujat kohahduttivat kantamalla natsien hakaristilippuja kulkueen kärjessä.

Uusnatsit marssivat vuonna 2021 ensimmäisen kerran nimellä Suomi herää. Antti Halonen

Kun Pohjoismaista vastarintaliikettä ja sen tunnuksia lähdettiin kieltämään, marssille perinteisesti osallistunut katupartio Soldiers of Odin otti vetovastuun vuonna 2019. Samat osallistujat marssivat nimellä Turvallinen Suomi takaisin.

Vuoden 2020 koronatauon jälkeen uusnatsit möykkäsivät vuonna 2021 iskulauseitaan Suomi herää -kulkueen nimen alla. Kulkueeseen on usein osallistunut uusnatseja myös ulkomailta. Kaikkiaan osallistujia on ollut joitakin satoja.

Vastamielenosoittajat ja anarkistit ovat häirinneet kulkuetta muun muassa huutelemalla tai ryntäämällä kulkueeseen. Vuonna 2019 yksi kansalainen soitti parvekkeeltaan sirkusmusiikkia.

Uusnatsit eivät ole tapahtumissaan peitelleet ideologiaansa. Kuva vuodelta 2018. Atte Kajova

Pohjoismainen vastarintaliike on lakkautettu, ja itsenäisyyspäivän jälkeen alkaa oikeudenkäynti Kohti vapautta -järjestön lakkauttamisesta.

Poliisin mukaan on haastava puuttua, jos sama porukka vaihtaa yhdistyksen nimet ja tunnukset. Ihmisillä on Suomessa lähtökohtaisesti aina oikeus toimia perustuslain suojan mukaisesti.

Vastamielenosoittajat ovat reagoineet äärioikeiston kulkueisiin monin tavoin. Kuva vuodelta 2019, kun vetovastuun otti katupartio Soldiers of Odin nimellä Turvallinen Suomi takaisin. Pasi Liesimaa

Helsinki ilman natseja

Helsinki ilman natseja -tapahtuma on vastamielenosoitus uusnatsien ja äärioikeiston marsseille. Se kokoontuu Töölöntorille noin kello 16.30, ja liikkuu Töölön alueella. Tyypillisesti se on pyrkinyt kohtaamaan vastapuolensa.

Helsinki ilman natseja -tapahtuman taustalla on koalitio, jonka muodostavat A-ryhmä, Varisverkosto, Helsingin vasemmistonuoret, Pinkkimusta Helsinki ja Emilia-ryhmä. Ne vastustavat rasismia ja fasismia.

Helsinki ilman natseja -vastamielenosoitus kerää sadoittain ihmisiä vastustamaan rasismia ja fasismia. Kuva vuodelta 2018. Atte Kajova

Helsinki ilman natseja -tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2016 vastamielenosoituksena Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marssille. Poliisi on pitänyt alusta asti osapuolet tiukasti erillään toisistaan.

Anarkistit ovat osallistuneet tapahtumaan näkyvästi punamustien lippujensa kanssa. Vastamielenosoittajat ovat usein yrittäneet rynnätä äärioikeiston marssijoiden kimppuun. Osa on onnistunutkin. Virallisesti tapahtuma on sanoutunut anarkismista irti.

Järjestäjien arvion mukaan tapahtumassa on ollut parhaimmillaan noin 3 000 ihmistä. Poliisin arvioiden mukaan lukumäärä on kuitenkin ollut huomattavasti pienempi.

Helsinki ilman natseja -kulkueeseen mahtuu monenlaisia ihmisiä. Kuva vuodelta 2019, kun kulkue pysähtyi sopimusten vastaisesti noin tunniksi. Pasi Liesimaa

Yhteenottoja on ollut myös kulkueiden ulkopuolella. Poliisi on ottanut kiinni henkilöitä, jotka ovat olleet menossa häiritsemään Helsinki ilman natseja -tapahtumaa.

Vuonna 2021 kulkue pysähtyi vastoin sopimuksia Runeberginkadulle lähes tunniksi. 612-soihtukulkue joutui muuttamaan reittiään tempauksen vuoksi.

612-soihtukulkue

612-soihtukulkueen tarkoitus on järjestäjien mukaan juhlia Suomen itsenäisyyttä sekä kunnioittaa menneiden sukupolvien työtä ja uhrauksia. Sen järjestää 612.fi-yhdistys. Kulkue kokoontuu Töölöntorille noin 18.30 ja liikkuu Hietaniemen hautausmaalle.

Kulkue on päättynyt seppeleen ja kynttilöiden laskuun sankariristillä ja Mannerheimin haudalla.

612-soihtukulkueella on taustaa äärioikeistossa, mutta suureksi kasvaneeseen tapahtumaan osallistuu huomattava määrä maltillisempia kansallismielisiä ihmisiä. Kuva vuodelta 2019. Pasi Liesimaa

Tapahtumalla on taustaa äärioikeistossa, ja uusnatsit ovat perinteisesti kulkueeseen osallistuneet. Suureen tapahtumaan osallistuu kuitenkin satoja muita ihmisiä, jotka mieltävät itsensä ennemmin isänmaallisiksi tai kansallismielisiksi.

612-soihtukulkue on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 2014. Se on kasvanut muutamien satojen osallistujien kulkueesta huomattavasti. Parhaimmillaan osallistujia on ollut noin 3000.

Anarkistit ja vastamielenosoittajat ovat häirinneet kulkuetta huuteluilla, ryntäysyrityksillä ja asioiden heittelyllä.

Helsinki ilman natseja -tapahtuma on pyrkinyt vaikuttamaan 612-soihtukulkueeseen (kuvassa) joka vuosi. Kuva vuodelta 2021. Pete Anikari

Vuonna 2017 kulkueeseen liittyi erikoinen tilanne. Sitä yritettiin häiritä varaamalla Töölöntori heti edellisvuoden itsenäisyyspäivän jälkeen lastentapahtumaa varten. Ajankohta oli sama, kun soihtukulkue on perinteisesti lähtenyt liikkeelle.

Koska mielenosoitukseen riittää ilmoitus, ja lastentapahtumaan on haettava lupa eri taholta, poliisi ei ollut päällekkäisyydestä alkuun tietoinen. Lopulta lastentapahtuma siirtyi turvallisuusriskin vuoksi. Se siirrettiin Töölön jalkapallostadionille.

Opiskelijoiden soihtukulkue

Opiskelijoiden itsenäisyyspäivän soihtukulkueella on neljästä ilmoitetusta tapahtumasta ylivoimaisesti pisimmät perinteet. Se on järjestetty ensimmäisen kerran Helsingissä vuonna 1951. Se tunnetaan myös Ylioppilaiden soihtukulkueena.

Tapahtuman järjestävät pääkaupunkiseudun ylioppilaskunnat AYY, HYY, TaiYo, SHS, opiskelijakunnat METKA ja Helga sekä Kadettitoverikunta. Tapahtuma alkaa 16.00 Hietaniemen sankarihaudoilla seppeleidenlaskulla.

Myös opiskelijat käyvät kunnioittamassa edellisiä sukupolvia Hietaniemen hautausmaan sankarihaudoilla. Kuva vuodelta 2019. Roosa Bröijer

Opiskelijat marssivat kello 17.00 Hietaniemestä Arkadiankadun, Mannerheimintien, Pohjoisesplanadin, Mariankadun ja Aleksanterinkadun kautta Senaatintorille.

Perinteisesti presidenttipari on vilkuttanut kulkueelle Presidentinlinnan parvekkeelta. Vuonna 2021 tasavallan presidentti Sauli Niinistö tervehti kulkuetta yksin. Rouva Jenni Haukio oli flunssassa. Presidenttipari tervehtii kulkuetta noin kello 17.30.

Kulkue päättyy Senaatintorin ulkoilmajuhlan puheisiin ja kuoroesityksiin. Kulkueeseen osallistuu tuhansia ihmisiä.

Vuonna 2021 tasavallan presidentti Sauli Niinistö tervehti opiskelijoiden soihtukulkuetta yksin. Pete Anikari