Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Puolustus­voimain ex-komentaja, kenraali Jarmo Lindberg listaa kolme syytä, joiden takia Venäjä saattoi räjäyttää kaasuputket

Kenraali (evp.) Jarmo Lindberg arvioi Iltalehdelle, mikä on ollut tekijän mahdollinen motiivi räjäyttää Itämeren pohjassa kulkevat Nord Stream -kaasuputket.

Lindbergin mielestä motiivin osatekijöiden tunnistaminen on olennaista, koska muuten olisi vaikeaa ymmärtää, miksi Venäjällä saattaa olla motiivi vaurioittaa venäläisyritys Gazpromin infrastruktuuria.

– Jos Venäjä on tekijä – eli asia varmistuisi – herää kysymys, onko tässä halu lopullisesti osoittaa, että voi lopettaa arvuuttelun, tuleeko sieltä kaasua vai ei. Pitkäksi aikaa ja ensi talveksi ainakin on selvää, että Euroopassa pitää varautua kylmään talveen ja kalliiseen energiaan, Lindberg sanoo.

Venäjän lähettämä ensimmäinen viesti olisi Lindbergin sanoin seuraava:

– Ei tarvitse enää arvuutella, tuleeko kaasua ja onko sähkö kallista. Kyllä, näin tässä käy.

Venäjä lähettäisi kaasuputki-iskulla myös viestin sodan tapahtumien laajentumisesta Itämerelle.

– Toinen kysymys on eskalaatio eli se, voiko kriisi laajentua Ukrainan ulkopuolelle. Tämähän olisi sopiva tapa eskaloida kriisiä alueellisesti ja saada aikaan epätietoisuutta, Lindberg puntaroi.

Lindbergin mukaan eskalaatio on jo tapahtunut, koska tiedotusvälineissä on suoria erikoislähetyksiä ja Suomen hallitus kommentoi kaasuputki-iskuja keskiviikkona iltakoulunsa jälkeen.

– Ruotsin ja Tanskan hallitukset ovat kommentoineet tapahtunutta. Huomio saatiin heti hallitustasolle. Norjalaiset ovat ilmaisseet myös huolensa Pohjanmeren öljyn- ja kaasuntuotantoinfrastruktuurista, Lindberg analysoi.

Mitä merenpohjassa on?

Venäjän mahdollisen motiivin kolmas osatekijä on Suomelle ja Itämeren alueen muille demokraattisille valtioille kaikkein vaarallisin. Motiivin olemassaolo saattaa pahimmillaan ennakoida uusia iskuja.

– Kohta kolme on se, mitä muuta merenpohjassa on. Siellä kulkevat Euroopalle ja länsimaiselle yhteiskunnalle tärkeät tietoliikennekaapelit. Jos niitä vähänkään onnistuttaisiin katkaisemaan, sillä olisi hyvin dramaattiset talouspoliittiset ja yhteiskunnalliset vaikutukset. Tietoliikenneyhteyksien katkaiseminen olisi dramaattista, Lindberg arvioi IL:lle.

Sotilaallinen motiivi koostuu Lindbergin mukaan usein erilaisista palasista.

– Siinä ovat kolme ensimmäistä asiaa, jotka tapahtumasta tulevat mieleen, ennen kuin tekijästä on vielä varmuutta, hän kiteyttää.

Kenraali Jarmo Lindberg työskenteli puolustusvoimain komentajana vuosina 2014–2019.