logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Putin vastasi kansalaisten kysymyksiin yli neljän tunnin ajan: Lupasi elintason kohenevan

Moskova

Venäjän presidentti Vladimir Putin vakuutteli torstaina kansalaisille, että venäläisten elintaso alkaa hiljalleen nousta.

Putin puhui vuosittaisessa televisio-ohjelmassaan, jossa hän vastailee kansalaisten kysymyksiin ja valituksiin.Tarkkaan moderoitua show’ta odotettiin tänä vuonna tavallista suuremmalla mielenkiinnolla, sillä ankean taloustilanteen vuoksi monet tavalliset venäläiset ovat selvästi aiempaa ärtyneempiä eliitin röyhkeyteen ja korruptioon, poliisin mielivaltaan ja kansalaisvapauksien kaventumiseen.

Se on näkynyt muun muassa Putinin kannatuksen laskuna ja erilaisina paikallisina protesteina.Tällä kertaa 4 tuntia ja 16 minuuttia kestänyt ohjelma keskittyikin pääasiassa kotimaan asioihin. Useita ongelmia käsiteltiin, mutta tuttuun tapaan ilman ikäviä jatkokysymyksiä. Putin vastasi pääosin hyvin yleisellä tasolla.

”Putinin reaktio kaikkiin hallintoon kohdistuviin valituksiin seuraa yksinkertaista kaavaa: periaatteessa mitään ei tarvitse muuttaa, sillä kokonaisuudessaan kaikki on hyvin, mutta virkamiesten ei tietenkään pitäisi tehdä vääryyksiä”, analyytikko ja Putinin entinen puheenkirjoittaja Abbas Galljamov arvioi ohjelmaa Facebookissa.

Nyt 17. kertaa esitetyn ohjelman idea on esittää Putin ”hyvänä tsaarina”, joka ratkaisee kansalaisten ongelmia ja moittii virkamiehiä suorassa lähetyksessä. Viime aikoina yhä useampi on kuitenkin alkanut pitää pian 20 vuotta vallassa ollutta Putinia vastuullisena ongelmista.Tämä näkyi televisioruudussa välähdellyissä tekstiviesteissä, joista monet olivat kriittisiä. Niissä kysyttiin muun muassa Putinin siirtymisestä syrjään ja muistutettiin hänen olleen vallassa jo pidempään kuin neuvostojohtaja Leonid Brežnevin. Joku kysyi, mitä järkeä tällaisessa vuotuisessa ohjelmassa on, kun mikään ei muutu.

Monille venäläisille rituaalimainen ohjelma on kuitenkin yksi harvoista keinoista viestiä vallanpitäjille, kun maassa ei ole esimerkiksi edustuksellista demokratiaa ja laajaa vapaata mediaa. Ohjelmassa käsiteltiinkin useita paikallisia ongelmia, joihin Putin vaati sitten kuvernööriä puuttumaan.

Mistä Putin sitten puhui?


Taloustilanne

Aihe nostettiin esiin heti aluksi. Juontajat nostivat esiin matalat palkat ja lukivat Samaran alueelta tulleesta viestistä, jonka lähettäjä sanoi kuukausipalkkansa olevan 10 000 ruplaa eli vajaat 140 euroa. Ohjelmassa esiintyi myös Kaliningradin alueella työskentelevä palomies, joka kertoi palkakseen 12 000 ruplaa eli vajaat 170 euroa.

”On totta, että reaalitulot ovat laskeneet usean vuoden ajan. Isoin pudotus oli vuonna 2016, mutta nyt tulot ovat hiljalleen alkaneet nousta”, Putin vakuutteli.

Hän sanoi, että työn tuottavuuden on noustava. Hän myös tunnusti pakotteiden vaikuttaneet halvemman öljynhinnan ohella, mutta väitti EU-maiden kärsivän pakotteista Venäjää enemmän. Pakotteista on hänen mukaansa kuitenkin ollut myös hyötyä.

Pääviestinä oli, että Putin tietää tilanteen olevan monille kova, mutta on ollut huonompiakin aikoja. Putin puhui tuttuun tapaan 1990-luvusta useampaan kertaan.

Hän vakuutti tilanteen paranevan erityisesti Kansalliset projektit -suurhankkeen ansiosta. Projektit ovat hallinnon julistamia isoja hankkeita, joilla kerrotaan muun muassa parannettavan infrastruktuuria ja koulutusta.

Hankkeet eivät ole edenneet ilmoitetussa aikataulussa, eikä talouselämä ole uskonut niihin. Putin kuitenkin kehui niitä ja sanoi tuloksia alkavan näkyä tänä tai ensi vuonna.

Terveydenhoito

Terveydenhoidon huono jama on yksi isoista keskustelunaiheista Venäjällä. Sitä käsiteltiinkin laajasti.

Putin myönsi ongelmia olevan, mutta vakuutti terveydenhuoltosektorin kehittyvän. Ongelmiksi hän mainitsi hoitoon pääsyn, henkilöstöpulan ja hoidon laadun. Hän myönsi hoitohenkilökunnan palkkojen olevan ainakin joillakin alueilla liian alhaisia.

Tälläkin alalla tilanne on parantumassa, Putin sanoi.

Jätehuolto

Jätehuollon ongelmat ovat olleet yksi isoista keskustelunaiheista jo pari vuotta. Valtaosa jätteistä päätyy kaatopaikoille, jotka ovat täysiä.

Aihe oli selvästi tärkeimpien joukossa myös torstaina. Putin vakuutteli tilanteen olevan paranemaan päin. Kohonneita jätemaksuja valittaneelle Putin sanoi, että aiemmin hinnat ovat olleet liian alhaisia.

Aihetta käsiteltiin kuitenkin kevyesti. Jätekeskustelun tärkeintä kysymystä eli Arkangelin alueelle Šiesiin Moskovan jätteille rakennettavaa jätelaitosta ei käsitelty.

Jäteongelmasta voi lukea lisää täältä: Tämä juttu haisee. Moskova vie roskansa muualle, ja se suututtaa satojen kilometrien päässä.

Ukraina

Putin sanoi, että Venäjän viime vuoden lopulla Kertšinsalmessa kiinni ottamien ukrainalaisten merisotilaiden tilanne on sidoksissa Ukrainan pidättämien Venäjän kansalaisten kohtaloon.

Ohjelman jälkeen hän sanoi toimittajille uutistoimisto Reutersin mukaan, etteivät kansainväliset tutkija ole esittäneet todisteita Venäjän osuudesta malesialaiskoneen alas ampumiseen Itä-Ukrainassa lähes viisi vuotta sitten. Hollannin pääsyyttäjä sanoi keskiviikkona yhteyden olevan selvä, kun hän nosti murhasyytteet neljää miestä vastaan.

Kansainvälinen politiikka

Ohjelma keskittyi kotimaan asioihin, mutta Putin syytti Yhdysvaltoja yrityksestä estää kilpailijoitaan kehittymästä. Esimerkkinä hän mainitsi kiinalaiseen Huaweihin kohdistuneet toimet.

Hän sanoi kuitenkin olevansa valmis tapaamaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin loppukuusta Osakassa G 20 -maiden huippukokouksessa.

Hän myös sanoi Iranin noudattaneen ydinsopimusta, joten Yhdysvaltain pakotteet ovat hänen mukaansa perusteettomia. Putin kuvaili mahdollista Yhdysvaltain ja Iranin sotilaallista yhteenottoa ”katastrofiksi alueelle”.

Huumelait

Tutkivan toimittajan Ivan Golunovin aiemmin kesäkuussa saama tekaistu huumesyyte on nostanut huumelait laajaan keskusteluun. Erityisesti on arvosteltu huumerikoksia käsittelevää rikoslain pykälää 228, jonka nojalla yli neljännes Venäjän vangeista on tuomittu.

Poliisin on tiedetty käyttävän lakia tekaistuihin rikosjuttuihin, mikä myös nousi Golunovin tapauksen yhteydessä esiin. Asiantuntijat ovat vedonneet lain muuttamiseen.

Putin kuitenkin sanoi, ettei huumelainsäädäntöä tarvitse ”liberalisoida”. Hänen mukaansa pitää vain varmistaa, ettei poliisi käytä lakia väärin.

Ivan Golunovin tapauksesta voi lukea lisää täältä: Venäjä vapautti tutkivan toimittajan ja lopetti huumejutun tutkinnan, sisäministeri pyytää Putinia erottamaan korkeita poliisijohtajia

Internet

Internet on ollut Venäjällä pitkään varsin vapaa, mutta viime aikoina vallanpitäjät ovat säätäneet useita sitä rajoittavia lakeja. Taustalla on arveltu olevan internetin yleistyminen ja esimerkiksi oppositiohahmo Aleksei Navalnyin nettivideoiden suosio.

Niistä tunnetuin on niin sanottu suvereeni internet -laki, jonka virallisena tavoitteena on varmistaa internetin toiminta Venäjällä, vaikka Venäjää vastaan hyökättäisiin ja se yritettäisiin irrottaa globaalista internetistä. Hankkeen kriitikot ovat pitäneet lakia etupäässä vallanpitäjien pyrkimyksenä ottaa internet tiukempaan valvontaan ja otteeseen.

Soittaja kysyi laista ja pyysi Putinia vastaamaan ”rehellisesti”. Putin kuittasi asian nopeasti.

“Laki ei liity internetin rajoittamiseen”, Putin sanoi.

Hän puolusti hanketta puhumalla Huaweista ja Yhdysvaltain toimista yhtiötä vastaan.

Voimassa on myös laki, jonka myötä esimerkiksi vallanpitäjien pilkkaaminen internetissä on rangaistavaa. Tänä vuonna voimaan astunutta lakia on alettu jo panna toimeen.

Kun asiasta puhuttiin, Putin vastasi puhumalla valtiollisten symbolien pilkkaamisesta mainiten muun muassa lipun.

Suvereeni internet -hankkeesta voi lukea lisää täältä: Duuma hyväksyi lain, joka mahdollistaa Venäjän eristämisen muusta internetistä: Mistä ”suvereenissa internetissä” on kyse?

Viranomaisten loukkaamista käsittelevästä laista voi lukea lisää täältä:Venäläissivustot poistivat Putin-töhryä käsittelevät uutiset, kun viranomaiset vetosivat uuteen johdon loukkaamisen kieltävään lakiin

Valaat

Hyvät uutiset olivat sen verran tiukassa, että Venäjän kaukoidässä vankeudessa elävien maito- ja miekkavalaiden vapauttamisen aloittaminen säästettiin Putinin televisio-ohjelmaan.

”Valasvankilaksi” nimetyissä altaissa eläneet 10 miekkavalasta ja 87 maitovalasta ovat herättäneet Venäjällä kohua. Torstaina ohjelmassa näytettiin, kuinka kahta miekkavalasta ja kuutta miekkavalasta alettiin kuljettaa kohti Ohotanmereä, jossa ne viime vuonna metsästettiin.

”Valasvankilasta” voi lukea lisää täältä: Venäjän kieleen syntyi uusi sana: ”Valasvankiloiden” taustalla on Kiinan vaurastuva keskiluokka


All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO