Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Rakennukset | Helsingin Katajanokan vanha varasto kunnostetaan loisteliaaksi hotelliksi – Pienet ikkunat avataan parvekkeiksi ja kattoterassilta on näkymä merelle

Marraskuinen aamu Helsingin Katajanokan Kanavakadulla on hyisen viileä mutta selkeä. Kanavakatu 3 AB:n vaaleapintainen kerrostalo, entinen varastorakennus, kohoaa viileyden keskellä hämäränä ja tyhjänä.

Pian kaikki kuitenkin muuttuu, ja talo virkoaa eloon.

Parissa vuodessa rakennus muuntuu toimintaa kuhisevaksi hotelliksi. Pieniä huoneistoja tulee 226. Hotelliin tulee myös monenlaisia yhteistiloja.

Remontoijat tarttuvat toimeen jo 1. joulu­kuuta. Valmista pitäisi tulla vuoden 2023 loppuun mennessä.

Hotellia pyörittää Noli Studiot, joka on osa kiinteistösijoitus- ja -kehitysyhtiö NREP:tä. NREP:n rahaston yhtiö osti Kanavakatu 3:n kaksi rakennusta aiemmin syksyllä valtion Senaatti-kiinteistöiltä.

Hotelliksi muunnettava rakennus valmistui vuonna 1929 ja toinen, matalampi rakennus vuonna 1898. Viimeksi rakennuspari on ollut ulkoministeriön käytössä, peräti kolmisen vuosikymmentä.

Hotelliksi remontoitavassa rakennuksessa toimi myös ravintola Kaksi kanaa.

Kohteen uudistamista suunnitellut arkkitehti Pauli Siponen Avarrus arkkitehdit -yhtiöstä ja Nolin johtaja Natalia Schrey johdattavat toimittajan ja kuvaajan rakennuksen uumeniin näkemään ja kuulemaan, mitä lähes satavuotisessa rakennuksessa pian tapahtuu.

Arkkitehti Pauli Siponen mukanaan Lotta-tyttärensä ja Nolin johtaja Natalia Schrey esittelivät, mitä varastoksi rakennettuun Kanavakatu 3 AB:hen tulee. Entisen Kaksi Kanaa -ravintolan kohdalle tulee muun muassa sisäänkäynti ja vastaanotto. Lattian päällystettä on jo purettu.

Taloon tehdäänkin isoja muutoksia mutta ei niinkään ulkoasuun.

Nolilla on ennestään toiminnassa useita hotelleja: periaatteena on tarjota keittiöllisiä, kalustettuja huoneistoja – siis hotellin palvelut ja kodin mukavuus. Noli Studiot kutsuu näitä huoneistoja studioiksi. Niissä voi asua päivän, kuukauden tai pidempään.

Kanavakatu 3 AB:hen tulevan hotellin keskihuonealaksi muodostuu 24 neliömetriä.

Schrey kertoo, että tällaisia huoneistoja vuokrataan etenkin yritysten työntekijöille, jotka tulevat Helsinkiin joksikin aikaa muualta Suomesta tai ulkomailta.

”Ulkomailta väkeään työkomennukselle lähettävät paljon esimerkiksi pelifirmat ja teknologiayhtiöt.”

Kanavakatu 3 AB:nkin hotellitoiminnan luonteeseen liittyy tietynlainen yhteisöllisyys: henkilökunta järjestää yhteistoimintaa.

”Asiakkaat voivat järjestää yhteistä toimintaa myös itse, vaikkapa grillijuhlia tai Lapin-matkoja”, Schrey sanoo.

Majoittumisen hinta tulee olemaan alueen hintatason mukainen. Kuukausihinta sisältää siivouksen, kuntosalin, saunan ja yhteistilat oleskeluun, ruuanlaittoon ja työskentelyyn.

Havainnekuva hotellista kunnostuksen jälkeen.

Ensimmäisessä kerroksessa toimineen Kaksi kanaa -ravintolan kohdalla lattiaparkettia on jo osin purettu. Ensimmäisen kerroksen lattia on noin 1,4 metriä katutason yläpuolella, mikä johtuu rakennuksen menneisyydestä varastona.

Raiteet tulivat ennen aivan varaston viereen Kanavakadulla, ja siitä junanvaunuista siirrettiin tavaroita suoraan varasto­rakennukseen.

Siponen ja Schrey kertovat, että hotellin ulkoasussa tämä historiallinen vaihe tullaan muistamaan luovalla tavalla.

Kanavakadun puolelle tuodaan VR:n kolme avonaista junan tavaravaunua hotellin pääsisäänkäynniksi. Jotta vaunut saadaan lähelle seinää, on purettava portaita. Niillä ei kuitenkaan ole suurta historiallista arvoa, koska ne on rakennettu taloon melko myöhään, vuonna 1989.

Kanavakadun puolelle tulee pääsisäänkäynti. Portaat puretaan ja talon eteen asetetaan kolme junan avonaista tavaravaunua, joiden kautta käydään sisälle.

Vaunujen etsintävaihe on vielä meneillään. Vaunutiloihin asetetaan myös pöytiä ja tuolia, jonne kesäpäivänä voi siirtyä pää­sisäänkäynnin lähelle kaavaillusta viinibaarin tyyppisestä tilasta.

Entisen Kaksi kanaa -ravintolan kohdalle tehdään myös hotelliasukkaille yhteinen pesula.

Rakennuksen kaakkoiseen päätyyn remontoidaan kahvilaravintola. Sen tieltä täytyy raivata ainakin seiniä, kattoakin korotetaan. Ajatuksena on, että kahvila­ravintola palvelee hotellin asiakkaiden lisäksi muitakin katajanokkalaisia.

Ajamme hissillä 6:nteen kerrokseen. Kaakkoispäädyn ikkunoista avautuu näkymä merelle. Ikkunoista tulvii auringon valo, sillä sää on selkeä.

Natalia Schrey seisoo kuudennessa kerroksessa talon kaakkoispäädyssä kohdassa, josta tulee kulkemaan käytävä. Takana oleva hissi puretaan käytävän tieltä. Toinen hissi jätetään.

Kaakkoispäädyssä seitsemännessä kerroksessa on paikka saunatiloille. Vilvoitteluun tulee terassi, ja sieltäkin on näkymä merelle, jossa nytkin näkyy aurinkoista selkää kyntäviä aluksia.

Rakennuksen kahdeksanteen kerrokseen tehdään ilmanvaihtokonehuone. Sen päälle asukkaiden käyttöön tulee vielä näköala­tasanne.

Seitsemännen kerroksen kaakkoispäädystä on näköala merelle.

Rakennuksen ulkonäkö säilyy remontissa varsin entisenlaisena, eli vastaisuudessakin ulkonäkö viestii alkuperäisestä käytöstä varastona.

Koska rakennus on tehty alun perin varastoksi, ovat ikkunat hyvin pieniä. Siksi melkein kaikkiin huoneistoihin tehdään ranskalaiset parvekkeet, ikkunoita avarretaan alaspäin. Remontin yhteydessä ikkunat vaihdetaan paremmin lämpöä eristäviin. Osaan huoneistoista tulee lisäksi omat kattoterassit.

Hotelliin rakennettaviin huoneistoihin jätetään sienipilarit muistuttamaan rakennuksen menneisyydestä varastona.

Uudesta hotellista tulee kuudes Noli-hotelli pääkaupunkiseudulla. Aivan vieressäkin on jo Noli-hotelli, joka tehtiin vuonna 1940-valmistuneeseen Keskon pääkonttoriin. Siinä on 262 huoneistoa.

Kun Kanavakatu 3 AB -rakennus valmistui vuonna 1929 Osuustukkukaupan keskusvarastoksi, oli Katajanokan rooli Helsingissä aivan toinen kuin nykyään. Katajanokalla oli satama, jonka läheisille tonteille haluttiin rakentaa varastoja.

Osuustukkukaupan varastoksi tehty talo on muuntunut paljon vuosikymmenten vieriessä. Sitä laajennettiin ja korotettiin kahdella kerroksella vuonna 1939.

1986–1989 sitä puolestaan madallettiin kaksi kerrosta ja lyhennettiin noin 15 metriä. Samalla se muutettiin varastosta toimistorakennukseksi.

Muutoksen taustalla oli se, että Katajanokkaa oli asemakaavoitettu asunnoille ja toimistoille, koska Eteläsatama oli menettänyt merkityksensä tavarasatamana.

Keskustan puoleisen päädyn yläkerroksesta näkee Kauppahallin.

Katajanokalla on meneillään toinenkin hanke, jossa vanhoihin tiloihin kunnostetaan uutta hotellitilaa. Vuonna 1907 valmistuneeseen makasiinirakennukseen Kruunuvuoren­kadulla rakennetaan asuntoja, hotellitilaa ja ravintoloita.