Finland

Ruotsin bkt kyykkäsi 8,6 prosenttia – valtiovarainministeri uskoo: talous toipuu jo!

Valtiovarainministeri Magdalena Andersson muistuttaa, ettei kriisi ole vielä ohi.

Ruotsissa julkaistiin tänään vuoden toisen neljänneksen, eli huhti-kesäkuun talouslukemat, jotka olivat jopa odotettua heikommat. Ruotsin bruttokansantuote pieneni 8,6 prosenttia vuoden 2020 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna.

Vuotta aiempaan neljännesjaksoon verrattuna laskua oli 8,2 prosenttia. Lasku oli seurausta viennin heikkoudesta ja laskeneesta kotimaisesta kulutuksesta.

Ruotsin valtiovarainministeri Magdalena Andersson sanoo, että talouden toipumisesta on näkymässä jo selviä merkkejä. Hän kuitenkin muistuttaa, että vaikka talous on jo alkanut toipumaan, toipumisessa voi mennä aikaa.

Lisäksi Andersson muistuttaa, ettei kriisi ole ohi. Varsinkin työmarkkinoilla pohjakosketus voi olla vasta edessä.

Andersson totesi myös, että on liian aikaista vetää johtopäätöksiä siitä, kuinka Ruotsi ja muut taloudet selviävät koronapandemiasta.

Ennakkoon Ruotsin oletettiin selviävän taloudellisesti koronasta selvästi muita maita paremmin, sillä maassa ei ryhdytty yhteiskunnallisiin sulkutoimiin. Näin ollen esimerkiksi ravintolat pysyivät läpi kevään auki.

Andersson muistuttaa, että Ruotsin hallitus on seurannut jatkuvasti paikallisten terveysviranomaisten ohjeistuksia ja toimineet niiden mukaan.

Anderssonin mukaan pandemian todelliset vaikutukset taloudelle ovat olleet todella vaikeita ennakoida. Ruotsalaismediassa ollaankin tänään muistutettu, että ennakkoarviot toisen vuosineljänneksen taloustilanteesta eivät olleet lähelläkään toteutunutta.

Toisaalta Ruotsin talous ei sukeltanut yhtä pahasti kuin esimerkiksi Saksan, Ranskan, Espanjan ja Italian taloudet.

Suomen ja Tanskan vastaavat luvut julkaistaan ensi viikon perjantaina ja Norjan myöhemmin elokuussa.

Football news:

Chelsea's newcomers came off in the League Cup: Havertz scored a hat-trick (the first of his career), Chilwell an assist, Silva played an hour
Manchester United will lose 139.39 million pounds if the Premier League season is held without spectators - the most in the League
Ruediger - Barcelona's priority transfer target
Arsenal have won 6 matches in a row
Inter midfielder vesino is In talks with Napoli. He was offered to Zenit
UEFA will allow you to make 5 substitutions in European competitions. Of the top 5 leagues, only the Premier League will have 3 substitutions
Havertz scored the first hat-trick of his career