Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Saamelais­käräjät hyväksyi hallituksen lakiesityksen – yhdellä muutos­ehdotuksella

Saamelaiskäräjien täyskokous käsitteli tiistaina hallituksen esitystä saamelais­käräjälain muuttamisesta. Asiasta tiedottaa Saamelaiskäräjät.

Saamelaiskäräjät hyväksyi hallituksen lakiesityksen. Kuitenkin kuntakiintiötä koskevaan kohtaan halutaan muutosta.

Kuntakiintiöön muutosehdotus

Saamelaiskäräjät hyväksyi hallituksen esityksen saamelaiskäräjälain muuttamisesta äänin 15-3.

– Saamelaiskäräjät on tehnyt päätöksen, jonka ytimessä on kysymys alkuperäiskansan itsemääräämisoikeuden toteutumisesta, sanoo Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso tiedotteessa.

Kuitenkin hallituksen lakiesityksen 10. pykälän 1. momenttiin ehdotettiin muutosta. Muutettava kohta käsittelee saamelaisten kotiseutualueen kuntakiintiötä.

Esityksen mukaan Saamelaiskäräjillä tulee olla vähintään kaksi jäsentä ja yksi varajäsen Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnasta sekä Sodankylän kunnan Lapin paliskunnan alueelta.

Loput 13 jäsentä valittaisiin äänimäärän perusteella, kuitenkin siten, että vähintään viiden jäsenen on oltava saamelaisten kotiseutualueelta.

Saamelaiskäräjät haluavat muutoksen kuntakiintiötä koskevaan kohtaan. Johanna Alatorvinen / Sámediggi | Saamelaiskäräjät

”Nyt aika saada laki maaliin”

Suomi on saanut moitteita YK:lta saamelaisten oikeuksien loukkaamisesta. Suomen valtion on todettu voimassa olevan saamelaiskäräjälain osalta toistuvasti rikkoneen esimerkiksi saamelaisten itsemääräämisoikeutta.

– Toivottavasti kaikki kansanedustajat ja koko suomalaisyhteiskunta ovat Saamelaiskäräjien tukena ja kunnioittavat oikeuttamme päättää omista asioistamme, jatkaa puheenjohtaja Juuso tiedotteessa.

– Tuen voi ilmaista usein eri tavoin, esimerkiksi allekirjoittamalla adressin tai olemalla yhteyksissä omaan kansanedustajaan. Nyt on aika saada saamelaiskäräjälaki maaliin.