Miten juhlat onnistuvat näin korona-aikana, yrittäjä Seppo Koskinen?

”Hyvin onnistuvat, kun niistä tulee yksityisjuhlat. Niistä ei tule mikään black friday, jossa ihmiset tungeksivat vierivieressä. Pidämme tiukan kontrollin, siellä on 600 neliötä tilaa, uskon että saamme asiat järjesteltyä niin, että sinne meininki pysyy turvallisena”, Koskinen sanoo.

Koskinen sanoo haluavansa osoittaa juhlillaan, että turvaväleillä ja maskeilla juhlat saadaan onnistumaan.

”Nämä ovat yhteisiä asioita. Kaupungilla sääntöjä rikotaan koko ajan. Satuin olemaan viikonloppuna juhlissa, joissa oli 500–600 ihmistä. Olin siellä maski päällä katselemassa ja lähdin pois”, Koskinen sanoo.

Koskinen sanoo, että hänessä on sen verran kansalaistottelemattomuutta, etteivät hänen yksityiset juhlansa kuulu viranomaisille.

Miten tilaisuus voi olla yksityistilaisuus, kun sinne myydään illalliskortteja?

”Emme myy illalliskortteja, vaan käytämme lahjoitustiliä. Olen tämän selvittänyt ja miettinyt”, Koskinen sanoo.

Sedu Koskisen Facebookryhmän sivuilla (Zedulin Comeback Stadiin bileet 5.12.2020) tervetuliaistekstissä kuitenkin selvästi vaaditaan illalliskortin lunastusta:

”Minulla on ilo ja kunnia kutsua sinut ja seuralaisesi Zedulin Stadiin Come Back bileisiin 5.12.2020 klo 18.00 alkaen. Illalliskortti joka sisältää kaiken maksaa 200 e joka tulee tilittää 20.11.2020 menessä tilille nro. (virolainen tilinnumero). Juhlista tulee unique tapahtuma, ja lupaan että tulen näyttämään miten tehdään kaupungin parhaat bileet”, sanotaan Koskisen yksityisryhmän esittelyssä, jonka allekirjoittajana on Zeduli.

Koskisen mukaan hänen juhlissaan syödään seisten pystypöydissä. Tilaa on runsaasti, joten turvavälit onnistuvat.

”Lautaset pidetään omassa kädessä ja juomat ovat kertakäyttömukeissa, ja maski on kaikilla päässä.”

”Avi ei voi kieltää, mutta poliisi valvoo”

”En voi tehdä kieltopäätöksiä yleisötilaisuuksista, mutta ymmärtääkseni poliisi valvoo ja voi keskeyttää tilaisuuden, jos se aiheuttaa tartuntavaaraa. Se riippuu kuitenkin yksityistilaisuus-yleisötilaisuus-tulkinnasta. Mutta ei tämä Sedun juhla valvonnan ulkopuolella ole”, Aluehallintoviraston, alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen sanoo.

”Viikko sitten Sedu meinasi muuttaa juhlia yksityisempään suuntaan, koska torppasin hänen ensimmäisen suunnitelmansa aika yksiselitteisesti. Kävimme tätä kuviota hänen kanssaan läpi parina päivänä aika monelta kantilta”, Lehikoinen kertoo.

Lehikoisen mukaan Koskinen oli hänen kanssaan eri mieltä monista asioista, mutta lupasi muuttaa juhliaan niin, että tilaisuus täyttää paremmin yksityistilaisuuden kriteerit.

”En tiedä täyttääkö se, kun ilmoitellaan Facebookissa ja kuka tahansa pääsee sisään maksamalla 200 euroa.”, Lehikoinen sanoo.

Lehikoisen mukaan juhliin pitäisi laskea sisään vain kutsuvieraat ja ystävät. 200 euron maksu pitäisi myös olla lahjoitus eikä sisäänpääsymaksu.

”Kokoontumislaissa on kerrottu, mikä on yleisötilaisuus, mutta Aluehallintovirastossa olemme tulkinneet niin, että yksityistilaisuuden määritelmää pitää hakea tässä tapauksessa myös tartuntalaista. Käsityksemme mukaan tartuntalaissa tulkinta on kireämpi kuin kokoontumislaissa”, Lehikoinen sanoo.

Alueviranomaisten määräys on Lehikoisen mukaan voimassa, ja siinä on vahva toive, että yleisö- ja yksityistilaisuuksia ei nyt järjestettäisi.

Korjaus 1.12. 16.33: otettu pois Seppo Koskisen virolainen tilinnumero