logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Sisäministeri Mykkänen: Poliisi ei aloita valtakunnallista tutkintaa vanhustenhoidon epäkohdista

Valtakunnallisen tutkinnan sijaan sisäministeri aloittaa tilannekuvaselvityksen, jolla seurataan missä ja millaisia tutkintoja poliisilla on käynnissä.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.)

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.)Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Poliisi ei käynnistä valtakunnallista tutkintaa vanhustenhoidon laiminlyönneistä.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) tapasi tiistaina poliisijohtoa ja valvontaviranomaisia liittyen yksityisten hoivapalveluiden kriisiin.

Mykkänen kertoo keskustelleensa asian hoidosta poliisiylijohtajan ja sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran ylijohtajan kanssa.

– Sovimme, että poliisihallitus johtaa nyt poliisin toimintaa valtakunnallisesti, ja kukin poliisilaitos raportoi heille käynnistyvistä tutkinnoista. Marssijärjestys on kuitenkin selvä: Valvira on ensisijainen valvoja ja heiltä tulee tutkintapyyntöjä. Poliisi puolestaan arvioi esitutkintakynnyksen ja aloittaa rikostutkinnan aina, kun siihen on aihetta saatujen vihjeiden tai Valviran rikosilmoitusten perusteella, Mykkänen kertoo.

Aiemmin Mykkänen kertoi sanomalehti Keskipohjanmaalle, (siirryt toiseen palveluun) että valtakunnallisen tutkinnan perustaminen voi olla tarpeen. Sisäministerin mukaan valtakunnallinen tutkinta olisi tarpeen sellaisessa tilanteessa, jossa olisi vyyhti rikoksia, kuten petoksia, kuolemantuottamuksia tai vastaavia laiminlyöntejä.

Sen sijaan sisäministeri kertoo käynnistäneensä tilannekuvaselvityksen, jolla seurataan, missä, kuinka monta ja minkälaisia tutkintoja poliisilaitoksilla on käynnissä, tutkitaanko esimerkiksi kuolemantuottamuksia tai petoksia.

– Tällä varmistamme sen, että poliisilaitokset pystyvät toteuttaman tutkinnan tehokkaasti. Tutkinnan tehokkuuden kannalta ei ole tällä hetkellä tarvetta siirtää tutkintaa muualle kuin poliisilaitoksille. He tuntevat parhaiten oman alueensa vanhuspalveluyksiköt.

Aveihin tulvii yhteydenottoja eri hoivapalveluista

Sisäministeri Mykkänen korostaa, että poliisi ei voi varoittamatta tehdä valvontaiskuja hoivayksiköihin, se on valvontaviranomaisen eli Valviran tehtävä.

– Olen pyytänyt tänään, että poliisiylijohtaja ja Valviran ylijohtaja pitävät keskenään tiiviisti yhteyttä, ja yhdistävät myös toistensa tilannekuvat näiden tutkintojen osalta, Mykkänen kertoo.

Ylen aluehallintovirastoille tekemän kyselyn mukaan virastoihin on tullut todella paljon yhteydenottoja vanhuspalveluihin liittyen.

Ihmiset ovat ottaneet virastoihin yhteyttä myös muista asiakasryhmistä, kuten mielenterveyskuntoutujien ja kehitysvammaisten palveluyksiköistä. Pitäisikö tutkintoja laajentaa vanhuspalvelujen lisäksi myös näihin ryhmiin?

Mykkänen vakuuttaa, että poliisi tutkii kaikki ilmoitetut epäilyt ja rikosilmoitukset.

– Poliisi suhtautuu näihin vakavasti, ja selvittää aina täyttyykö esitutkintakynnys, onko näyttöä todennäköisin syin epäillä rikoksen tapahtuneen. Poliisi tekee tässä suhteessa kaikkensa. Valviran vetovastuussa on valvonnalliset toimet silloin, kun ei ole yleisöltä tulleita vihjeitä tai syytöksiä.

Lue lisää:Yksityisissä vanhusten hoivakodeissa ympäri maata on käynnistymässä laaja tarkastuskierros – ilmoituksia epäkohdista on tullut valvoville viranomaisille tulvimalla

Valvontakäynnillä löydettiin vakavia puutteita Attendon hoivakodista Joroisissa – Avi otti uuden hoivakodin tarkkailuun

Themes
ICO