Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Sosiaalinen media | Nuoret kertovat somen päihde­kaupasta: 13-vuotias yritti ostaa sähkö­tupakkaa mutta joutui ryöstetyksi

Helsinki|Sosiaalinen media

Kymmenet nuoret ja vanhemmat kertoivat HS:n kyselyssä kokemuksista sosiaalisessa mediassa rehottavasta päihdekaupasta. ”Kannabista, nuuskaa ja sähkösavukkeita tulee Snapchatissa vastaan päivittäin”, kirjoittaa eräs nuori.

Snapchatissa sovittuja päihdekauppoja toteutetaan usein julkisilla paikoilla. Helsinkiläisäiti kertoo, että hänen 13-vuotias poikansa on ollut vapeostoksilla esimerkiksi Pasilan kauppakeskus Triplassa. Kuva:  Roni Rekomaa

Helsinkiläinen 13-vuotias poika oli kaverinsa kanssa hiljattain sopinut tapaamisen Pasilaan kauppakeskus Triplaan.

Tarkoituksena oli ostaa nuorten suosimia sähkösavukkeita eli vapeja. Myyjät oli löydetty Snapchat-viestipalvelun kautta. He olivat vain pari vuotta poikia vanhempia. Kaupantekotilanne sujui hyvin, ja tavara sekä rahat vaihtoivat omistajaa.

Kauppojen jälkeen myyjien seurassa olleet vanhemmat henkilöt kuitenkin lähtivät seuraamaan poikia Triplan vessaan. Siellä näiltä vietiin juuri ostetut sähkötupakka­tarvikkeet sekä jäljellä olleet rahat.

Asiasta kertoo HS:lle 13-vuotiaan pojan äiti, joka on hyvin huolissaan sosiaalisen median päihdekaupasta ja siihen liittyvistä lieveilmiöistä. HS ei kerro hänen nimeään, jotta lapsen yksityisyys ei vaarannu.

HS kertoi tiistaina, että nuorten suosimassa Snapchat-viestipalvelussa kaupataan pääkaupunkiseudun nuorille kaikenlaisia päihteitä sähkösavukkeista, tupakasta, nuuskasta ja alkoholista jopa huumeisiin asti.

Sovellus on tunnettu siitä, että siellä lähetetyt viestit ja kuvat katoavat joko välittömästi tai viimeistään tietyn ajan kuluessa.

Lue lisää: Katoavien viestien Snapchatista tuli alusta nuorten rikollisuudelle Helsingin seudulla – Poliisi varoittaa vakavista seurauksista

Kun HS kysyi lukijoilta kokemuksia sosiaalisen median päihdekaupasta, vastauksia kertyi kymmeniä. Osa vastauksista julkaistaan tämän jutun yhteydessä. Kommentoijat esiintyvät nimettöminä, mutta kaikkien julkaistujen vastausten kirjoittajien henkilöllisyydet ovat toimituksen tiedossa.

Moni kyselyyn vastannut nuori kertoo, että päihteitä saa sovellusten kautta ostettua melko helposti ja nopeasti.

Useimmiten kaupat tehdään nuorten mukaan kasvokkain ja käteisellä. Päihteitä saatetaan myydä myös kotiinkuljetuksella tai Mobilepayn kautta ”etämyyntinä” niin, että tuote jätetään piiloon sovittuun paikkaan.

”Snapchatissa laitoin viestiä myyjälle, joka ilmoitti myyvänsä vapeja. Vartin päästä tästä kaupat tehtiin Keravalla Anttilan talolla käteisellä.”

16-vuotias nuori, Kerava

”Myyjän käyttäjänimen saa usein tietoon, kun osaa kysyä oikeilta ihmisiltä. Joku tuntee aina jonkun. Myyjät saattavat myös suositella toisia myyjiä, jos eivät itse tiettyä tuotetta myy, esim. kannabista tai bentsoja. Kun kontaktit on saatu, hoituu ostaminen yleensä käteismaksulla sovitussa paikassa.”

17-vuotias nuori, Vantaa

Kyselyyn vastanneet vanhemmat kertovat olevansa huolissaan lastensa päihdekaupoista ja niiden yhteydessä sattuneista vaaratilanteista.

HS:n haastattelema 13-vuotiaan pojan äiti kertoo, että poika kavereineen on viimeisen vuoden sisällä ostanut sähkötupakkaa ja tupakkaa useampaan otteeseen Snapchatin kautta. Kun pojalta lopulta kiellettiin sovelluksen käyttö, siirtyi kaupankäynti Instagramin puolelle.

Myyjät ovat naisen tietojen mukaan olleet entuudestaan tuntemattomia, ja poika on löytänyt heidät joko kavereidensa tai Snapchatin ”tarinoihin” tehtyjen mainosten eli ”shouttien” kautta.

Nainen kertoo, että pojan kaverin vanhemmat tekivät rikosilmoituksen Triplan vessassa tapahtuneesta välikohtauksesta. Myös Helsingin poliisin komisario Simo Kauppinen kertoi HS:n jutussa tiistaina, että Snapchatin kautta sovittujen vapekauppojen yhteydessä sattuu toisinaan ryöstöjä.

”14-vuotias lapseni yritti ostaa sähkötupakkaa ja joutui ryöstön uhriksi. Myyjillä ei ollut aikeitakaan tehdä kauppaa, tarkoituksena oli ainoastaan houkutella uhri paikalle ja viedä rahat.”

Äiti, Helsinki

”Viime vuoden kesällä 15-vuotiaat tytöt tilasivat Snapchatista alkoholia, maksoivat autossa olleelle myyjälle ikkunasta ja saivat vodkapullon.”

Isä, Järvenpää

Snapchatissa päihteitä kauppaava saattaa syyllistyä esimerkiksi tupakan myyntirikokseen, markkinointirikkomukseen tai laittomaan tuontitavaraan ryhtymiseen. Rangaistuksena on sakkoja tai jopa vankeutta.

Viranomaisten keinot valvoa some-alustoilla tapahtuvaa päihdekauppaa ovat kuitenkin rajalliset. Ilmiö ei myöskään rajoitu pelkästään pääkaupunkiseudulle, vaan se vaikuttaa HS:n kyselyn perusteella levinneen ympäri Suomen.

”Kannabista, nuuskaa sekä sähkösavukkeita tulee Snapchatissa vastaan käytännössä päivittäin. Itse olen ostanut vain nuuskaa. Tuotteita myydään kotiinkuljetuksella tai myyjän voi tavata torilla tai muulla julkisella paikalla.”

20-vuotias nuori, Hamina

”Vapekaupat tehdään Snäpissä ja sitten tavataan jossain ja maksetaan käteisellä. Vaihtoehtoisesti rahat voi maksaa Mobilepaylla ja myyjä vie tuotteen esimerkiksi tietyn kaupan taakse.”

15-vuotias nuori, Turku

”14–15-vuotiaat lapseni ja hänen kaverinsa jäivät kiinni vapesta kesän lopussa. Myyjä oli Tiktokissa ja Instagramissa, ja käytännössä häneltä haettiin tavaraa tietystä kotiosoitteesta sometilauksen jälkeen. Koulua tiedotettiin asiasta, minkä jälkeen 8.–9.-luokkalaisten keskuudesta paljastui isompi vapekäyttäjien porukka, joka poltteli koulun pukkareissa välitunneilla.”

Äiti, Joensuu

HS:n haastatteleman äidin mukaan vanhempien keinot puuttua somessa tapahtuvaan päihdekauppaan ovat rajalliset.

Lisäksi hän uskoo, että kauppaa tapahtuu myös ilman sovelluksia. Perhe asuu Koillis-Helsingin Puistolassa, jossa sähkötupakka­kauppa on naisen havaintojen mukaan ollut yleistä esimerkiksi kouluissa.

”Joka tapauksessa vanhempien kannattaa seurata, mitä lastensa somekanavissa tapahtuu ja tarvittaessa harkita niiden kieltämistä”, nainen sanoo.