Finland

STM suosittelee sulkemaan kauppa­keskusten yleiset oleskelu­tilat – tätä sillä tarkoitetaan

STM suosittelee sulkemaan kauppa­keskusten yleiset oleskelu­tilat – tätä sillä tarkoitetaan

Esimerkiksi lasten leikkipaikat ja istuskelu­alueet tulisi poistaa käytöstä.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila suositteli torstain tiedotustilaisuudessa, että yksityiset kauppakeskukset sulkisivat yleiset oleskelutilansa.

Mitä tarkoitetaan yleisellä oleskelutilalla? Äkkiä ajatellen kauppakeskusten kaikki liikkeiden ulkopuoliset tilat ovat yleisiä oleskelutiloja, käytävätkin.

Hallitusneuvos Kirsi Ruuhonen sosiaali- ja terveysministeriöstä tarkentaa, että yleisillä oleskelutiloilla tarkoitetaan tässä yhteydessä esimerkiksi istuskelualueita sekä lasten leikkipaikkoja ja muita vapaa-ajanviettoalueita.

– Tämän tyyppisiä tiloja on monissa kauppakeskuksissa, Ruuhonen sanoi.

STM katsoo, että kauppakeskuksissa voisi jatkossakin olla yksittäisiä penkkejä, joissa esimerkiksi ikääntynyt tai liikuntarajoitteinen henkilö voi levähtää. Ne eivät ole koronaviruksen leviämisen tai lähikontaktin muodostumisen kannalta oleellisia vaaranpaikkoja.

Ruuhonen painottaa, että yleisellä oleskelutilalla ei tässä yhteydessä tarkoiteta kauppakeskusten käytäviä, eli kulku liikkeisiin on sallittu jatkossakin.

– STM ei ole lähtenyt siitä, että kauppoja suljettaisiin, joten nyt tehdyt suositukset eivät voi johtaa sellaiseen tilanteeseen, ettei liikkeisiin pääsisi. Tätä kautta ei voi aiheutua tilannetta, ettei kauppaan pääse, Ruuhonen korostaa.

Mikä sitten on hyvä tapa sulkea yleiset oleskelutilat käytöstä? Riittääkö lippusiima penkkien ja leikkipaikkojen ympäri vai täytyykö penkit ja liukumäet kantaa varastoon?

STM ei halua ottaa yksityiskohtiin kantaa.

– Ministeriötasolla ei ole tarkoituksenmukaista käydä asiaa tällä tarkkuudella läpi. Oletan, että jokainen toimija löytää itselleen sen sopivimman ja luontevimman toteutustavan, kun tavoitteena on epidemian leviämisen estäminen ihmisten välisiä lähikontakteja välttämällä. Yrityskohtaista ohjetta tähän ei ole.

Kyse on toistaiseksi STM:n suosituksesta. Ainakaan vielä velvoitetta yleisten oleskelutilojen sulkemiseen ei ole.

Football news:

Andrea Pirlo: Thanks to Conte, I wanted to become a coach. There is a lot of respect and sympathy between us
Gian Piero Gasperini: Miranchuk's goal is to find stability. I have to adapt to his characteristics
Rubiales apologized for the lack of a replay of the moment with the check of the game with the hand of the defender Athletic in the match with Real Madrid
Guardiola on the ban on hugs after goals: The reason for this situation in the UK is not in the players, come on
You can also hand over tickets for Euro and return the money (if the matches are postponed in March, everything will burn out). Instructions
Mark Clattenburg: Klopp knows what he's doing, he's incredibly smart. Jurgen is bad at losing, he and Ferguson have more in common than he realizes
Alex Ferguson: Rooney has had a fantastic career. I hope he can be a coach