Finland

Suomalainen yksinpurjehtija Ari Huusela korkkasi jaloviinapullon keskellä valtamerta: ”Neptunus saattoi vähän miettiä”

Suomalainen yksinpurjehtija Ari Huusela korkkasi jaloviinapullon keskellä valtamerta: ”Neptunus saattoi vähän miettiä”

Ari Huusela ylitti torstaina päiväntasaajan.

Ari Huusela tarjosi siivut merten jumalille ja maistoipa itsekin.­

Yksinpurjehtija Ari Huusela, 58, ylitti päiväntasaajan eilen torstaina matkallaan maailman ympäri hurjassa kisassa nimeltä Vendée Globe.

Juhlan kunniaksi hän korkkasi viinapullon.

Nopeasta Imoca Stark -veneestä ei löytynyt merikarhuille perinteistä rommia vaan perisuomalaista Jaloviinaa, jota Huusela kaatoi ensin merten jumalalle Neptunukselle yli laidan, jotta tämä sallisi turvallisen matkan. Sitten kippari itse otti pienet siivut.

Miten yhden tähden ”Jallu” maistui Neptunukselle?

– Uskon, että Neptunus saattoi ensin vähän miettiä, että mitähän tämä oikein on, mutta uskon, että hänkin oli ihan tyytyväinen vaihteluun. Uskon, että hän pitää huolen siitä, että merten jumalat ovat suosiollisia ja matka etenee niin kuin on suunniteltu, Huusela kertoi IS:lle puhelimitse Brasilian itäpuolelta, jossa ilkeä vasta-aallokko keikuttaa venettä, mutta aurinko paistaa.

Välillä kaunista, jatkuvasti vaativaa. Sellaista on Vendée Globe.­

Hän on purjehtinut yhtäjaksoisesti jo yli 19 vuorokauden ajan. Matkaan lähdettiin Ranskan Les Sables d’Olonnesta.

Huuselalla oli syynsä tarjota huikkaa Neptunukselle, sillä matka ei ole sujunut ongelmitta – kuten ei ole hänen kilpakumppaneillaankaan.

Suomalaismies koki kauhunhetkiä reilu pari viikkoa sitten, kun hänen veneensä kaatui kyljelleen keskellä Atlantin valtamerta vain kolmen vuorokauden kisan jälkeen.

– Se oli aika ikävä tilanne. Oli oikeasti pelottavaa, kun veneen masto oli vedessä ja aallot yrittivät tuupata venettä kokonaan katolleen. Oli hätä, miten saan sen oikaistua, Huusela kertaa.

Hän tiesi, miten tilanteessa pitää toimia, eikä hätiköintiin tai hutilointiin ollut syytä. Kun purjeisiin ja mastoon kohdistuneet toimenpiteet oli tehty, veneen painava köli pullautti venee taas pystyyn.

– Tilanne oli dramaattinen, mutta sain sen selvitettyä. Onneksi ei mitään hajonnut. Sain hyvä muistutuksen siitä, mitä kisa pahimmillaan voi olla.

Vendée Globen luonteeseen kuuluu, että joka päivä jonkin veneen osan kanssa on säätöä. Huuselalla on ollut ongelmia esimerkiksi veneen anturien ja yhden työyksikön kanssa.

Joka neljäs vuosi kisattava purjehduksen suurtapahtuma pistää osallistujansa äärimmäiseen testiin. Maapallo kierretään ilman pysähdystä ja ulkopuolista apua. Luonteenomaista on, että unet jäävät noin 70–100 kisapäivän aikana vähiin ja nokosia vedetään 15 minuutin pätkissä.

Huuselalla oli perjantaina takanaan huonosti levätty yö eikä seuraavasta ole tulossa parempaa, kun vene lyö aaltoja vasten ja olo on kuin ”rodeohärän selässä”.

– Olen torkkuja yrittänyt ottaa ja koittanut pitää itseni vireessä, jotta pystyn tekemään turvallisia ja järkeviä päätöksiä. Uni on ollut pintapuolista ja sitä oli aika vähän ensimmäisten vuorokausien aikana, Huusela arvioi.

Hän tarkkailee vireystilaansa reaktionopeustesterillä, jonka on ladannut puhelimeensa.

Merten suomalaissankari uskoo, että Brasilian edustalla mennään rajussa meiningissä vielä muutama päivän, ennen kuin alkaa helpottaa tuulen kääntyessä sivummalle.

– Mutta voin tosi hyvin. On ihan superhienoa olla täällä, hän viestittää maakravuille.

Perjantaina Huusela tipautti Etelä-Atlanttiin poijun, joka lähettää parin vuoden ajan dataa valtameren tilasta tutkimuslaitokselle.­

Kilpailua johtaa ranskalainen Charlie Dalin, joka suuntaa jo itään kohti Hyväntoivonniemeä.

Huusela on jäänyt Dalinin huippunopeasta veneestä jo 2 440 merimailin päähän.

Huusela on siviiliammatiltaan Finnairin lentäjä.

Football news:

Piazon about Chelsea: After 3-4 leases, I realized that this is just a business. It was hard, but I do not regret it
Liverpool's results are an anomaly. Don't be fooled by the shouting-the crisis is not so global (although it may cost the championship) Showsport's emotional reaction to Klopp's results
Leicester have stopped negotiations on the loan of Eriksen due to the high salary of the player
Buffon-Ronaldo: CR 760! I could have scored less
Barcelona's appeal against the suspension of Messi was rejected
The youngster agreed to go to Arsenal. Real will give midfielder in rent without the right of redemption
President of Genoa: I intend to keep Shomurodov. Juventus did not contact us