Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Suomeen ei ole vielä tullut yhtään apinarokkorokotetta – THL: Saatavuus on ainakin alkuvaiheessa rajallinen

Suomeen on aluksi tulossa noin tuhat rokoteannosta osana EU:n yhteishankintaa. Asiantuntijan mukaan Suomi ei ole varautumisessa myöhässä.

Koska apinarokko on läheistä sukua isorokolle, sama rokote tarjoaa suojaa molempia tauteja vastaan. Kuva: AOP

Suomi odottaa yhä ensimmäisiä rokoteannoksia apinarokkoa vastaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku kertoo Ylelle, että rokotteita ei ole vielä tullut Suomeen.

Runsaat kaksi viikkoa sitten THL sanoi, että annosten pitäisi tulla Suomeen heinäkuun lopussa. Suomeen on tulossa noin tuhat rokoteannosta.

– Rokotteet on tarkoitettu lähinnä apinarokolle altistuneille. THL antaa tarkemman suosituksen rokottamisesta, kun rokotteita on saatu maahan, Virkku kertoo sähköpostitse.

Tartunta vaatii pitkään kestävän lähikontaktin

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet katsoo, että Suomi ei ole myöhässä apinarokkoon varautumisessa, vaikka rokotteita ei vielä ole tullutkaan.

– Apinarokko on sangen huonosti tarttuva. Tarvitaan pitkään kestävä lähikontakti, jotta tartunta tulisi, Rämet sanoo.

Rämetin mukaan ei ole näköpiirissä, että apinarokko menisi laajasti väestön läpi koronaviruksen tapaan. Siksi Suomessa pärjätään pienillä rokotemäärillä ainakin tässä vaiheessa.

– Kovin laajaan terveydenhuollon henkilöstön rokottamiseen ei Suomessa ole tällä tietoa tarvetta, Rämet sanoo.

Rämetin mukaan myöskään laajamittainen homojen ja biseksuaalien miesten rokottaminen ei ole ehkä vielä tarpeen.

Tänä vuonna Afrikan ulkopuolella todetuista apinarokkotartunnoista valtaosa on saatu seksissä. Tartuntoja on todettu etenkin miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa.

THL:n mukaan on todennäköistä, että riski tartuntoihin kasvaa, jos seksikumppaneita on runsaasti.

Kun rokotteiden saatavuus paranee, voidaan rokottaa joitakin apinarokkoa sairastavien henkilöiden kanssa työskenteleviä terveydenhuollon työntekijöitä ja joitakin riskiryhmiä.

Rokotustutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet uskoo, että apinarokkorokotteen tuotantoa pystytään tarvittaessa lisäämään. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Suomessa tartuntoja runsaat 20

Tähän mennessä Suomessa on todettu runsaat 20 apinarokkotartuntaa. Tähän saakka suurin osa Suomen tartunnoista on saatu ulkomailla.

Espanja kertoi Euroopan ensimmäisistä apinarokkoon liittyvistä kuolemantapauksista heinäkuun lopussa.

Apinarokkoa esiintyy Afrikassa aika ajoin. Afrikan ulkopuolelle se on levinnyt eläinten ja matkailun välityksellä.

EU jakaa rokotteita tautitilanteen mukaan

Suomi saa rokotteet osana EU:n yhteishankintaa. Tähän mennessä EU on ostanut jäsenmaille runsaat 160 000 rokoteannosta.

THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku sanoo, että rokotteiden saatavuus on ainakin alkuvaiheessa rajallinen. Rokotteet jaetaan EU-maihin kunkin maan tautitilanteen mukaisessa järjestyksessä.

Rokotteita on jo jaettu maihin, joissa apinarokkotapauksia on ollut eniten.

– On hyvä, että on eurooppalainen yhteishankinta. Rokote voidaan toimittaa sellaiselle alueelle Euroopassa, missä tapauksia on eniten, Mika Rämet sanoo.

Osa maista osti rokotteita ennen yhteishankintaa

Suomeen tulee Jynneos-nimistä rokotetta. Sitä valmistaa tanskalainen Bavarian Nordic -yhtiö.

Esimerkiksi Ranska on ostanut 250 000 rokoteannosta ja Britannia 130 000.

Yhdysvallat on tilannut tanskalaisyhtiöltä miljoonia annoksia apinarokkorokotetta. Bavarian Nordic tiedotti (siirryt toiseen palveluun) heinäkuun puolessavälissä, että se toimittaa Yhdysvaltoihin 2,5 miljoonaa rokoteannosta lisää. Tiedotteen mukaan Yhdysvallat on tilannut vuosille 2022 ja 2023 lähes seitsemän miljoonaa rokoteannosta.

Ihmiset odottivat pääsyä apinarokkorokotukseen heinäkuussa New Yorkissa. Kuva: Kena Betancur / AFP

Britanniassa rokotetta suositellaan kolmelle ryhmälle

Britanniassa viranomaiset ovat kiihdyttäneet rokotustahtia Lontoossa tartuntaketjujen katkaisemiseksi mahdollisimman nopeasti.

Koska rokotteita on rajallisesti, Britanniassa pyritään ainakin aluksi antamaan yksi rokoteannos mahdollisimman monille.

Jynneos-rokotetta annetaan kaksi pistosta. Pistosväliksi suositellaan vähintään neljää viikkoa.

Suomeen tulee uudentyyppisiä rokotteita

Apinarokko on läheinen sukulainen isorokolle. Kun aikaisemmin isorokkoa vastaan rokotettiin, saatiin suojaa samalla apinarokkoa vastaan.

– Siinä mielessä ei ole erityisen yllättävää, että apinarokko lähtee lisääntymään, kun isorokkorokotuksista on luovuttu, Mika Rämet sanoo.

Suomeen lähiaikoina tulevat rokotteet ovat uusia isorokkorokotteita. Ne antavat suojaa myös apinarokkoa vastaan.

Uusien rokotteiden keskeinen ero vanhoihin on, että rokotteen virusta on muokattu sellaiseksi, että se ei pysty lisääntymään eikä aiheuttamaan tauteja esimerkiksi immuunipuutteisilla.