Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Suomen Pankin Olli Rehn: Euroopan unionin on saatava rivinsä järjestykseen energiakriisissä - katso tiedotustilaisuus suorana

Energian hintojen kova nousu on saanut muutkin hinnat nousuun koko Euroopassa. Suomen Pankki esittelee keinot inflaation hillitsemiseksi.

Suomen Pankin tiedotustilaisuus euroalueen talousnäkymistä
Suomen Pankin tiedotustilaisuus euroalueen talousnäkymistä

Hintojen nousuvauhti euromaissa on rikkonut ennätyksiä kuukausi toisensa jälkeen.

Viimeisin tilastotieto kertoo hintojen nousseen elokuussa jo yli yhdeksän prosenttia vuotta aiemmasta.

Hintojen nousun taustalla on erityisesti energian raju kallistuminen. Se puolestaan heijastuu kaikille talouden alueille.

Euroopan keskuspankin tavoitteena on kuitenkin edelleen parin prosentin inflaatiovauhti. Tähän tavoitteeseen EKP pyrkii muun muassa korkoja nostamalla. Syyskuun alussa korkoasetta käytettiin suuremmalla voimalla kuin koskaan ennen.

Mutta kuinka pitkälle sekään riittää? Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn on sanonut kannattavansa "etupainoitteista" korkojen nostamista.

Siinä tavoitteena on hidastaa hintojen kiitoa mahdollisimman nopeasti, jotta inflaatiokierre voidaan katkaista ennenkuin se pääsee vauhtiin vuoroin palkkojen, vuoroin hintojen kilpajuoksuna.

Etupainoitteisuuden vaihtoehtona on korkojen nostaminen vähitellen taloustilanteen kehittymistä seuraillen. Nyt asuntovelallisilla menot kasvavat kun 12 kuukauden euribor rikkoi jo 2,6 prosentin rajan.

Mitä Rehnin ajatukset rahapolitiikasta tarkoittavat käytännössä – siihen odotetaan tarkennuksia tänään torstaina pidettävästä tiedotustilaisuudesta.

Keskuspankkiirien tilannetta vaikeuttaa sekin, että hintojen nousu etenee eri euromaissa eri vauhtia. Suomessa hintojen nousu näytti taittuvan kesällä ja oli elokuussa hiukan alle kahdeksan prosenttia.

Tilaisuudessa selvitetään myös, miten energiakriisi heijastuu käytännössä euromaiden talouden kehitykseen. Tilannetta avaa Suomen Pankin toimistopäällikkö Markku Lehmus.