Finland

Suomen uusi hiihtokomeetta ihailee Cristiano Ronaldoa – odottaa perjantaita vesi kielellä: ”Siitä eteenpäin kaikki on plussaa”

Suomen uusi hiihtokomeetta ihailee Cristiano Ronaldoa – odottaa perjantaita vesi kielellä: ”Siitä eteenpäin kaikki on plussaa”

Joni Mäen kausi on alkanut neljän voiton suoralla. Perjantaina hän on Suomen kiinnostavin hiihtäjä Rukalla.

Joni Mäki on hiihtokauden kiinnostavimpia suomalaisia.­

Alkukauden kotimaisesta hiihtokomeetasta ei ole ollut epäselvyyttä. Joni Mäki, 25, on nostanut kätensä voiton merkiksi kaikissa neljässä Suomen Cupin startissa.

– Eihän se paljon paremmin olisi voinut mennä, Mäki hymähtää.

– Alkukausi on osoittanut itselleni, että olen tehnyt oikeita asioita ja mennyt eteenpäin. Kesällä testitulokset näyttivät jo hyvältä, mutta oli vielä pieni kysymysmerkki, kuinka nopeasti se näkyy suksilla.

Aiemmin hiihtomaajoukkueessa lähinnä takarivin hämyssä ollut Mäki on noussut tänä syksynä ykskaks valtakunnan valokeilaan. Haastatteluja ja huomiota on riittänyt.

Ei Mäki kuitenkaan vielä omimmillaan huomion keskipisteenä ole.

– Mutta se on osa tätä hommaa. Ja onhan se sillä tavalla mukava, että hiihto on kiinnostava laji, ja mediaa kiinnostaa. Siitähän tämä hengittää.

Joni Mäen selkä on tullut kilpakumppaneille tutuksi syksyn Suomen cupeissa.­

Perjantaina alkavat kuitenkin aivan eri kekkerit, kun maailmancup käynnistyy Rukalla. Mäenkin iskukyky mitataan nyt toden teolla.

Ensimmäisenä ovat ohjelmassa sprintit, joiden erikoismiehenä Mäki on aiemmin tunnettu. Viime aikoina kovaa kehitystä on tosin tapahtunut myös normaalimatkoilla, joten mikään yksipuolinen sprinttitykki Mäki ei suinkaan ole.

Mäellä on vyöllään viisi välieräpaikkaa maailmancupin sprinteistä. Viime kaudelta yksi, sitä edeltävältä neljä. Se on minimitavoite myös perjantaina.

– Välieräpaikasta lähdetään liikkeelle. Siihen olisin ihan tyytyväinen, ja kaikki siitä eteenpäin on plussaa, Mäki sanoo ja kertoo latauksen cup-avaukseen olevan korkealla.

– Finaalipaikan realismista on paha sanoa, kun ei ole vielä yhtään kansainvälistä vertailupohjaa.

Mäen kehitys ei jatkunut viime talvena aivan odotetulla tavalla. Syynä oli muiden muassa rasitustila, joka aiheutui harjoittelun koventamisesta.

– Kun ei ollut arvokisatalvi, niin tietoisella riskillä pystyi kokeilemaan rajoja. Muutin tehoharjoittelun intensiteettiä kovemmaksi ja hain sillä tavoin kisasuoritukseen kovuutta.

Viime kauden riskiveto alkaa nyt kantaa hedelmää.

– Nyt pystyin läpi harjoituskauden tekemään hyvällä vireellä laadukkaita harjoituksia. Se alkaa hiljalleen näkyä.

Mäen polku huippuhiihtäjäksi ei ole kaikista tavallisin, sillä hän harrasti hiihdon rinnalla pitkään tosissaan myös jalkapalloa kotikaupunkinsa Vaasan Palloseurassa.

Hän jätti jalkapallon vasta 18-vuotiaana.

– 15-vuotiaaksi asti kävin vielä talvisinkin jalkapalloharjoituksissa. Sen jälkeen aloin siirtyä enemmän hiihdon puolelle.

Viimeiset vuodet Mäki pelasi topparina tai laitapakkina. Mutta minkälaisen lupauksen VPS Mäessä menettikään?

– Paha sanoa, mutta olin kuitenkin 15-vuotiaana piirijoukkueessa. Että kyllä pallo pysyy jollakin tavalla jalassa.

Jalkapallotaustasta on ollut hiihdossa hyötyä.

– Sehän on ihan selvä, ainakin motorisissa taidoissa. Tuntuu, että olen oppinut tekniikat helpommin ja pystynyt kehittämään niitä. Vauhtiominaisuudetkin ovat tulleet jalkapallosta.

Mäen esikuva on ollut Cristiano Ronaldo.

– Sitä tuli junnuna seurattua paljon ja otettua mallia. Siinä pelityylissä on jotakin. Pallo pysyi hallussa ja fyysinen kaveri, Mäki hekumoi.

– Olen minä tässä vuosien varrella vieläkin Ronaldoa seurannut. Kovasti hän maaleja tekee, vaikka ikääkin alkaa jo olla mittarissa.

Voiko Mäkeä alkaa pian kutsua idolinsa mukaan hiihtolatujen Ronaldoksi?

– Ei kai ihan vielä kuitenkaan, Mäki naurahtaa.

Rukan kisaohjelma

Perjantai

Lauantai

Sunnuntai

Football news:

Torino sacked Giampaolo as head coach
Gary Neville: Manchester United will not become champions unless Pogba gives a couple of months of brilliant play
Mohamed Salah: I want to stay in Liverpool as long as possible, but everything is in the hands of the club
The Eintracht captain ended his career in the middle of the season for his son. He said goodbye to football by exchanging T-shirts with the referee
Frank Lampard: Leicester are in the RPL championship race. I don't want to say whether Chelsea are involved or not
Mancini on Pirlo: Difficulties at first - it's normal, even if you played at the top level
Phil Neville took over Inter Beckham