Kuvassa kohteessa oleva vartiolaiva Tursas Rajavartiolaitos

Suomen aluevesillä Suomen Leijonan majakan läheisyydessä, noin 40 kilometriä Utöstä lounaaseen, on tapahtunut huomattava öljypäästö . Päästöalue on yli 15 kilometriä pitkä ja leveydeltään yli puoli kilometriä . Mereen päätynyt öljy on kevyttä mineraalipohjaista öljyä .

Paikalle on hälytetty Rajavartiolaitoksen vartiolaivat Turva, Tursas ja Uisko sekä Merivoimien öljyntorjunta - alus Halli . Näistä ensimmäisenä paikalle on päässyt Tursas . Alueella on myös valvontalentokone Dornier .

Alueen läpi kulkeneita aluksia on kartoitettu ja ulkomaan viranomaisille on esitetty pyyntö ottamaan näytteet aluksista, jotka saapuvat satamiin Suomen ulkopuolella ja ovat kulkeneet alueen läpi . Epäilty öljypäästön aiheuttaja on onnistuttu rajaamaan muutamaan alukseen .

Ympäristövahingon torjuntatyöt jatkuvat läpi yön . Öljyntorjuntatöitä johtaa Länsi - Suomen merivartioston johtokeskus ja muita yhteistyöviranomaisia on tiedotettu asiasta . He ovat nostaneet valmiuttaan sekä varautuvat mahdollisiin torjuntatöihin omalta osaltaan .