Finland

Suurvaltasuhteet | Putinin ja Bidenin tapaaminen oli molempien mukaan rakentava, Biden: "Emme ole ystäviä, tämä on bisnestä”

Presidentit tapasivat noin neljän tunnin ajan jännittyneessä ilmapiirissä.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Euroopan-vierailun odotetuimmat hetket ovat tänään keskiviikkona, kun Biden on tavannut Venäjän presidentin Vladimir Putinin Genevessä Sveitsissä.

HS seuraa päivän tapahtumia hetki hetkeltä tämän artikkelin perässä päivittyvässä liveseurannassa.

Tapaamista on seurattu suurella kiinnostuksella, sillä kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Biden kohtaa Putinin presidentiksi nousunsa jälkeen. Biden suhtautuu Putiniin paljon kriittisemmin kuin edeltäjänsä Donald Trump.

Kahden suurvaltajohtajan useita tunteja kestäneet tapaamiset käytiin siten, että välissä pidettiin noin 45 minuutin tauko.

Ensimmäinen osuus kesti 93 minuuttia, jälkimmäinen reilun tunnin. Pidempäänkin oli varauduttu, mutta Biden sanoi tiedotustilaisuudessaan, ettei enempää tarvittu.

Presidentit eivät pitäneet yhteistä tiedotustilaisuutta. Ensin puhui Putin, sitten Biden.

Biden painotti omassa tiedotustilaisuudessaan, että ei voi vaieta ihmisoikeusloukkauksista. Hän mainitsi oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin, kaksi Venäjällä vangittua Yhdysvaltojen kansalaista ja yhdysvaltalaisten medioiden oikeudet toimia Venäjällä.

Biden kiitteli keskustelua strategisesta turvallisuudesta.

”Ehdotin mahdollisuutta että kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuvista hyökkäyksistä tulisi sopia ettei niihin kohdisteta hyökkäyksiä”, Biden sanoi kyberturvallisuudesta.

Biden kertoi puhuneensa myös Ukrainan ja Valko-Venäjän tilanteista.

”Sävy oli koko ajan hyvä, positiivinen. Olimme eri mieltä, mutta sitä ei tehty liioittelevassa ilmapiirissä.”

Biden sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei usko Putinin haluavan uutta kylmää sotaa.

”Ajattele, jos sinä itse johtaisit valtiota jolla on miljoonien mailien maaraja Kiinan kanssa”, Biden viittasi Venäjän geopoliittiseen asemaan.

Biden sanoi useasti, että presidenttien tapaamisessa ja väleissä on kyse omista intresseistä. Emme ole ystäviä, tämä on bisnestä, Biden kuittasi kun presidenttien välien lämpenemisestä kysyttiin.

Vlamidir Putin sanoi omassa tiedotustilaisuudessaan, että ongelmia on paljon, mutta tapaamisen henki oli rakentava.

Putin kertoi tiedotustilaisuudessaan, että presidentit sopivat siitä, että maiden suurlähettiläät palaavat takaisin asemapaikoilleen. Heidät kutsuttiin kotimaihinsa maaliskuussa.

Myös Putin mainitsi kyberturvallisuuden lehdistötilaisuudessaan. Putinin mukaan suurin osa maailman kyberhyökkäyksistä tehdään Yhdysvalloista käsin.

Aleksei Navalnyista kysyi Putinilta useampikin toimittaja. Putinin mukaan Navalnyi rikkoi tahallaan Venäjän lakeja ja lähti ulkomaille saamaan hoitoa.

Putin käytti Yhdysvalloista rankkaa kieltä. Hän muistutti kärkkäästi, ettei Yhdysvallat aina itsekään noudata ihmisoikeussopimuksia.

"Guantanamo on yhä toiminnassa. Se ei vastaa mitään sääntöjä, ei kansainvälisiä lakeja, eikä Yhdysvaltain lakeja”, Putin vastasi aiheen vierestä.

Osansa saivat myös Yhdysvaltain rikostilanne ja huomiota herättäneet ampumistapaukset. Black Lives Matter -liikettä Putin ei halunnut Venäjälle.

HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Anna-Sofia Berner ja Moskovan-kirjeenvaihtaja Jussi Niemeläinen kertovat tässä artikkelissa Venäjän ja Yhdysvaltain jännittyneistä suhteista sekä kahden johtajan tapaamisen taustoista.

Seurantaa päivittävät HS:n toimittajat ja kirjeenvaihtajat Genevessä, Moskovassa, Washingtonissa, Brysselissä ja Helsingissä.

Football news:

17-year-old Gurna-Duat can move to Atalanta from Saint-Etienne for 10 million euros
Bayern did not win a single friendly match under Nagelsmann - 3 defeats and a draw
Goalkeeper Hradecki was appointed captain of Bayer
Hypercube has already reformatted several leagues. How did this affect the UEFA ranking and attendance?
Barcelona will not improve the offer for Morib. The player still refuses to renew his contract
Atletico President: Every club in Europe needs at least two Argentines to succeed
Milan player Bennacer fell ill with a coronavirus. He did not have contact with other players of the team