logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Syyrian pakolais­leirin lapset turvallisuus­riski? – asian­tuntijat IS:lle: ”Lapset eivät ole itse valinneet asemaansa”

Monissa Euroopan maissa mietitään, pitäisikö Isisin ”kalifaatissa” asuneet lapset hakea entiseen kotimaahansa. Al-Holin leirillä Koillis-Syyriassa on noin kymmenkunta suomalaista naista ja heidän noin 30 lastaan.

Saksan ulkoministeriö kertoi marraskuussa hakevansa Isisin jäseneksi epäillyn naisen ja hänen kolme lastaan Saksaan pohjoissyyrialaiselta al-Holin vankileiriltä. Tapaus oli ensimmäinen kerta Saksassa, kun aikuinen tuodaan kotiin Syyrian vankileiriltä takaisin Saksaan. Asiasta kertoivat muun muassa Der Tagesspiegel ja Die Welt.

”Mahdollisuudet konsulipalvelujen tarjoamiseen ovat vähäiset”

IS kysyi asiantuntijoilta, mitä leirillä oleville suomalaisille lapsille ja heidän äideilleen voisi ja pitäisi tehdä.

– Kuulemieni uusimpien dokumenttiohjelmien mukaan olot leirillä ovat hirveät. Esimerkiksi BBC on kertonut ihmisoikeustarkkailijoiden haastatteluihin vedoten, että olosuhteet ovat hyvin vaikeat leirillä, eurooppaoikeuden professori Päivi Leino-Sandberg Helsingin yliopistosta kertoo Ilta-Sanomille.


– Suomessa on pohdittu sitä, olisivatko lapset turvallisuusriski, jos heidät palautettaisiin Suomeen, mutta mitä kauemmin he ovat leirillä, sitä vaikeampia traumoja kokemus heihin jättää, hän sanoo.

Hän muistuttaa, että Saksan lisäksi useat muut valtiot ovat palauttaneet omia kansalaisiaan kotimaahansa. Hollannissa hallituksen velvollisuuksia on puitu tuomioistuimissa.

– Suomen näkökulmasta palauttamien olisi tietysti käytännössä hankalaa, sillä alueella ei ole Suomella edustustoa. Mahdollisuudet konsulipalvelujen tarjoamiseen ovat vähäiset. Tärkeä näkökohta on se, että lapset eivät ole itse valinneet asemaansa. Suomea velvoittaa myös lasten oikeuksien yleissopimus, jonka mukaan lapsia ei pidä rangaista siitä, mitä heidän vanhempansa ovat tehneet, Leino-Sandberg kertoo.

Suomen Unicef: Sietämätön tilanne lapsille

– Tilanne al-Holissa on lapsille sietämätön, Suomen UNICEFin viestintäpäällikkö Kirsi Haru sanoo.

Hän kertoo, että yli puolet leirin asukkaista on lapsia. Leirin kapasiteetti ei likimainkaan vastaa sen väkimäärää.

UNICEF takaa päivittäin veden noin 70 000 ihmiselle al-Holissa. Leirillä toimii myös 5 UNICEFin lapsiystävällistä tilaa, joissa lapset saavat psykososiaalista tukea traumoihinsa ja jossa he voivat leikkiä ja pelata turvallisten aikuisten seurassa.

– Leiri ei ole turvallinen kasvuympäristö. Pulaa on kaikista perustarpeista kuten puhtaasta vedestä, riittävästä ravinnosta ja perusterveydenhuollosta, Haru kertoo.


Themes
ICO