Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Tältä Tallinnan edustalla palanut ja uponnut suomalainen luksus­jahti näyttää nyt – katso video ja kuvat nosto-operaatiosta

Vaarana oli, että alus katkeaa kahtia.

Tallinnassa on saatu päätökseen mittava mereen uponneen luksusjahti Hooliganin nosto ja siirtäminen satamaan. Työt alkoivat perjantaina puolen päivän aikoihin ja päättyivät kello 20.

Suomalaisten omistama Hooligan upposi Tallinnan edustalla viikko sitten lauantaina.

Heinäkuun lopussa Tallinnan edustalla uponnut alus on saatu nostettua. Kuva:  Viron poliisi- ja rajavartiolaitos

Kuva:  Viron poliisi- ja rajavartiolaitos

Poliisi- ja rajavartiolaitoksen (PPA) meriturvallisuudesta vastaava Mati Kose kertoo, että alus päätettiin nostaa, koska polttoainetta vuosi uponneesta aluksesta ja oli riski meren pilaantumisesta.

– Viikon aikana laitoimme useita puomeja uponneen aluksen ympärille ja keräsimme saasteita, mutta näimme, että nämä toimet eivät riittäneet estämään saastumista, Kose sanoo tiedotteessa.

Pelkona oli, että polttoainetta leviää Paljassaaren luonnonsuojelualueelle sekä Naissaaren, Piritan, Viimsin ja Koplin rannoille.

Kuva:  Viron poliisi- ja rajavartiolaitos

Kuva:  Viron poliisi- ja rajavartiolaitos

Uponnut alus haittasi Kosen mukaan myös laivaliikennettä. Aluksen keula oli vain metrin vedenpinnan alapuolella.

– Aluksen perä oli pohjaa vasten ja epävakaan asennon vuoksi oli olemassa vaara, että vene katkeaa kahtia.

PPA:n merivalvontakeskuksen johtajan Hannes Matsinan mukaan nosto- ja kuljetustyöt sujuivat suunnitelmien mukaan. Myös sää suosi pelastustöitä, sillä lämmin sää edistää polttoaineen haihtumista veden pinnalta.

– Kelluva nosturi nosti upotetun veneen vedestä ja kuljetti sen turvallisesti Süstan satamaan, jossa vene nostettiin laituriin, Matsina kertoo tiedotteessa.

Vakuutus kattaa nosto- ja pelastustyöstä aiheutuneet kulut. Kuva:  Viron poliisi- ja rajavartiolaitos

Kuva:  Viron poliisi- ja rajavartiolaitos

Kuva:  Viron poliisi- ja rajavartiolaitos

Seuraavaksi vakuutusyhtiö tarkastaa aluksen.

Alustavien tietojen mukaan viime lauantaina noin kello 4.30 veneessä ilmeni tekninen vika. Heti tämän jälkeen Hooligan syttyi tuleen.

Aluksella olleet kymmenen henkeä onnistuivat pakenemaan palavasta jahdista. Kuva:  Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Laiva upposi virolaisten viranomaisten mukaan lähes kolme tuntia myöhemmin. Aluksella olleet kymmenen ihmistä onnistuivat pelastautumaan pelastuslautalle.

Aluksen uppoamispaikalla meren syvyys on noin 10 metriä ja onnettomuushetkellä aluksella oli lähes 5 tonnia polttoainetta, josta osa paloi tulipalossa.

Kuva:  Viron poliisi- ja rajavartiolaitos

Vakuutus kattaa nosto- ja pelastustyöstä aiheutuneet kulut.

Mukana nosto-operaatiossa olivat partiolaiva Raju, pelastusalus Kenraali Kurvits, laivaston meriryhmän vene, kelluva nosturi, sukeltajat ja pelastuslaitos. Pelastuslaitos auttoi poistamaan maihin tuodusta hylystä valunutta polttoainesaastetta.