New York
Kuva: Karoliina Vuorenmäki

Se oli varmaan jotain huhtikuun puoliväliä, kun mutustelin mielessäni, kuinka hienoa elämä sitten tulevaisuudessa on, kun koronavirukseen on löydetty rokote.

Istahtaisin ravintolassa pöytään, jonka äärellä toinen ihminen lausuu kuukausia kotonaan viettäneen korville kolme kauneinta sanaa: kuinka voin palvella?

Joisin pullon hyvää viiniä, kättelisin ystäväni ja kapuaisin kotiin, enkä pelkäisi ottaa kiinni kaiteesta.

En ollut ilmeisesti yksin ajatuksineni, koska sen verran rivakasti ihmiset lähtivät toteuttamaan unelmien arkeaan heti, kun tartunnat ja kuolemat kääntyivät laskuun.

New Yorkin osavaltiossa kuoli pahimmillaan huhtikuussa hieman alle 800 ihmistä päivässä tautiin, jonka olemassaolosta ei viime syksynä tiedetty mitään. Tähän mennessä koronavirus on tappanut jo noin 24 500 newyorkilaista, mutta tahti on tippunut toukokuussa 30–50 päiväkohtaiseen kuolemaan.

Ihmisen on helppo uskotella itselleen kaikenlaista, joten monet – myönnän! – kokevat koronaviruksen tällä hetkellä voitetuksi, koska karanteeneja on löysätty ja tilastot näyttävät hyvältä.

Itsekin löysin itseni viikonloppuna läheiseltä terassilta, jossa tarjoilija sanoi Ne Kolme Sanaa. Oli viiniä, kuplavettä pullossa ja jonkun toisen tekemää ruokaa. Kuin silloin joskus helmikuussa 2020.

Ainoa poikkeus oli, että maailmassa on edelleen päällä pandemia, johon ei ole vieläkään löydetty rokotetta. Eikä kontaktimme tarjoilijan kanssa ollut laillinen, koska New Yorkin lainsäädännön mukaan ravintolat voivat tarjota vain noutoruokaa.

Monet ravintolat kiertävät kuitenkin säädöksiä tarjoamalla ruoan odottelualueita, joissa voi istua ja juoda drinkkejä, kun ruoka valmistuu. Eihän ravintolalla toki ole mitään sitä vastaan, jos ihmiset jäävät myös syömään näille odottelualueille.

Kuvernööri Andrew Cuomo kommentoi viikonlopun jälkeen Twitterissä, että osavaltion hallinto on saanut 25 000 valitusta sääntöjen rikkomisesta, muun muassa ravintoloista ja julkisesta alkoholin juomisesta. Mikäli ihmiset eivät ryhdistäydy, niin ravintolat voivat menettää lupansa ja karanteenit pamahtaa uudestaan päälle.

Samaan aikaan monet Yhdysvaltain osavaltiot, jotka avautuivat toukokuun lopussa, ovat kertoneet uusista tartuntapiikeistä ja sairaalatapausten nopeasta lisääntymisestä.

Globaalisti koronavirus tarttuu tällä hetkellä nopeammin kuin aikaisemmin, kun virustartunnat ovat alkaneet kaksinkertaistua nopeasti muun muassa Intiassa, Pakistanissa, Keski- ja Etelä-Amerikassa ja Afrikan valtioissa. Jopa kiinalaiset kertovat uusista tapauksista.

Pandemia kiihtyy, eikä laannu.

Nämä uutiset eivät tietenkään saavuta koskaan länsimaisen ihmisen verkkokalvoja, kuten eivät muutkaan näiltä alueilta kantautuvat uutiset. Eikä tällaisia haluta nyt kuulla, kun fiilis on hyvä ja aurinko taivaalla.

Yhdysvaltain tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci sai monien sympatiat keväällä, kun hän esiintyi tieteen äänitorvena Valkoisen talon lehdistötilaisuuksissa. Faucin viesti oli selkeä: tämä kestää kauan.

Rokotetta ei ole, varmistettuja hoitokeinoja ei ole ja viruksesta tiedetään vielä hyvin vähän.

Faucin viesti ei ole muutamassa viikossa hävinnyt mihinkään, vaikka häntä itseään ei ole paljon enää Valkoisen talon infoissa näkynyt. Johtunee siitä, että Valkoinen talo ei enää niitä.

Koronavirus oli kuin kesähitti. Ensin kaikki tanssivat sen tahtiin, mutta parin kuukauden päästä kukaan ei muistakaan.

Pitkään aikaan missään ei ole lukenut edes muistutusta, kuinka Espanjantaudin toinen aalto oli se tappava.