logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Tässä ovat Rinteen hallituksen 15 valtiosihteeriä – Ministerien kovapalkkaisiksi ”oikeiksi käsiksi” nousi kuusi entistä kansanedustajaa

Uuden hallituksen 15 valtiosihteeriä ovat nyt selvillä, kun keskusta ilmoitti valintansa tänään torstaina.

Keskustan neljästä valtiosihteeristä kolme on entisiä kansanedustajia. Keskustan ministeriryhmän valtiosihteeriksi nousee entinen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, joka putosi eduskunnasta kevään vaaleissa.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän valtiosihteeriksi nousee Maria Kaisa Aula, joka istui eduskunnassa kolme kautta vuosina 1991–2003. Vuosina 2005–2014 Aula oli Suomen ensimmäinen lapsiasiavaltuutettu.


Entisestä kansanedustajasta Tuomo Puumalasta tulee tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon valtiosihteeri. Puumala oli eduskunnassa kolme kautta vuodesta 2007, mutta putosi Tiilikaisen tavoin tämän kevään vaaleissa.

Elinkeinoministeri Katri Kulmunin valtiosihteeriksi tulee Jari Partanen. Edellisessä hallituksessa Partanen toimi keskustan ministeriryhmän poliittisena valtiosihteerinä.

Muut hallituspuolueet ovat ilmoittaneet valtiosihteerinsä jo aiemmin.Myös Sdp:n ja vihreiden ministerit ovat työllistäneet valtiosihteereikseen eduskunnasta pudonneita.

Työministeri Timo Harakan (sd) valtiosihteeriksi tulee Pilvi Torsti, joka oli eduskunnassa viime kaudella. Torsti nousi eduskuntaan kesäkuussa 2017 varasijalta, kun Nasima Razmyar siirtyi Helsingin apulaispormestariksi. Torsti oli vuosina 2013–2015 silloisen opetusministerin Krista Kiurun (sd) valtiosihteeri.


Pääministeri Antti Rinteen (sd) valtiosihteeriksi nousi Raimo Luoma. Luoma eroaa nykyisestä työstään Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajana samoin kuin Tradeka-Yhtiöt Oy:n hallituksen puheenjohtajan tehtävästä.


Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin (sd) valtiosihteeri on Mikko Koskinen, joka on työskennellyt Sdp:ssä poliittisen valmistelun päällikkönä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun valtiosihteeriksi nousee Eila Mäkipää. Mäkipää toimi edellisen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokuntaneuvoksena.Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) valtiosihteeriksi tulee Valtteri Aaltonen. Aaltonen on juristi ja toiminut Sdp:n eduskuntaryhmän lainopillisena asiantuntijana.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) valtiosihteeriksi tulee Olli-Poika Parviainen, joka ei onnistunut uusimaan paikkaansa Pirkanmaan vaalipiirissä.

Entinen kansanedustaja on myös ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) valtiosihteeri Johanna Sumuvuori. Sumuvuori on pitkäaikainen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja istui eduskunnassa vuosina 2006–2011 ja 2015.

Vihreiden kolmas nimitys on ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen valtiosihteeri Terhi Lehtonen. Lehtonen on toiminut Brysselissä europarlamentin vihreiden ympäristöpoliittisena neuvonantajana.


Vasemmistoliitto sai kaksi valtiosihteeriä. Opetusministeri Li Anderssonin valtiosihteeriksi tulee Minna Kelhä, joka on aiemmin toiminut vasemmistoliiton eduskuntaryhmän pääsihteerinä. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen valtiosihteeri on Saila Ruuth. Ruuth on työskennellyt Teollisuusliitossa sosiaali- ja työympäristöasiantuntijana.

RKP:n oikeusministerin Anna-Maja Henrikssonin valtiosihteeriksi valittiin Malin Brännkärr, joka on Kruunupyyn kunnanjohtaja.


Valtiosihteerien nimitykset ovat poliittisia. Valtiosihteeri on ministerin”oikea käsi” ja eräänlainen varaministeri.

Valtiosihteerien määrästä ehti jo aiheutua viime viikolla kohu. Rinteen hallitukseen tulee valtiosihteereitä ja erityisavustajia paljon enemmän kuin edellisellä hallituksella oli. Juha Sipilän (kesk) hallituksessa valtiosihteerejä oli neljä, kun nyt lukumäärä on viisitoista. Valtiosihteerin palkka on noin 9 800 euroa ja pääministerin valtiosihteerin palkka 12 000 euroa.

Suuren avustajakunnan määrää on perusteltu sillä, että lainvalmistelu olisi parempaa. Edellistä hallitusta arvosteltiin pitkin matkaa puutteellisesti valmistelluista lakiesityksistä.


All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO