logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Televisioarvostelu: BBC:n uusi Maailmojen sota -sarja on pätevä ja harvinaisen uskollinen versio scifiklassikosta

H.G. Wellsin (1866–1946) Maailmojen sota -kirjaa on nyt sovitettu televisioon oikein urakalla.

Yli satavuotiaasta tieteiskirjallisuuden klassikosta tehty kahdeksanosainen ranskalais-brittiläinen sarja alkoi muutama viikko sitten Fox-kanavalla. Nyt Yle esittää vielä tuoreemman brittiläisen Maailmojen sota -minisarjan.Wellsin vuonna 1898 ilmestynyt kirja kertoo vihamielisten marsilaisten hyökkäyksestä Britanniaan. Se on yksi ensimmäisistä tarinoista, joka kuvaa ihmisten sekä maan ulkopuolisten olentojen välistä taistelua. Ja edelleen yksi parhaista: tekoajankohtaansa nähden todenmukainen ja kylmäävän tehokas.

Kirjan filmatisoinnit sijoittuvat yleensä kulloiseenkin nykyaikaan – niin tekee myös Foxin uusi sarjaversio. Mutta BBC:n Maailmojen sota taitaa olla uskollisin Wellsin teoksesta tehty visuaalinen sovitus. Se sijoittuu 1900-luvun alkuvuosiin, kuten kirjakin. Marsilaiset käyvät ihmiskuntaa vastaan ylivertaisella teknologialla, jättimäisillä kolmijalkaisilla taistelukoneilla.Tämä näkökulma tekee sarjasta automaattisesti kiehtovan. On oikeastaan ihme, miksi vastaavanlaista Maailmojen sota -sovitusta ei ole jo aiemmin tehty (vuonna 2005 ilmestynyttä amatöörielokuvaa lukuun ottamatta). Eroja alkuteokseen sarjassa kuitenkin on, osa toimivia ja osa vähemmän.

Kaksiosainen BBC-sarja alkaa hyvin samalla lailla kuin Wellsin kirja. Ollaan Wokingin kaupungissa edvardiaanisessa ajassa. Kirjan nimetön kertoja, keskiluokkainen tutkija, on nyt journalistina työskentelevä George (Rafe Spall). Hän todistaa vaimonsa Amyn (Eleanor Tomlinson) kanssa ensimmäisten joukossa marsilaisten invaasiota.

Ensimmäiset merkit vihamielisistä vieraista saadaan Georgen ystävän, astronautti Ogilvyn (Robert Carlyle) kaukoputkella.Ensin Wokingin lähistölle iskeytyy meteoriitiksi luultu esine, joka paljastuu polttavia säteitä sinkoavaksi tuhoaseeksi. Sitä seuraavat valtavat, kolmijalkaiset tuhokoneet. Kaupungit lakoavat ja ihmisiä kuolee massoittain marsilaisten polttosäteisiin sekä mustaan myrkkykaasuun. George ja Amy yrittävät kaiken keskellä pysyä yhdessä ja paeta hävitystä henkensä edestä.

Yksi selkeä ero Wellsin kirjaan paljastuu jo alkupuolella. Varsinainen päähenkilö onkin nyt Amy. Kirjassa kertojan vaimo oli suurimman osan ajan poissa kuvioista. Samalla tarina tuo pariskunnan suhteeseen uuden lisäyksen: he ovat avopari, ja George on jättänyt vaimonsa Amyn vuoksi. Siksi molempiin suhtaudutaan vanhoillisessa yhteiskunnassa kuin paarioihin.

Alkuteoksessa vain pienessä osassa oleva päähenkilön veli on sarjassa yläluokkainen Frederick, joka suhtautuu niin ikään vihamielisesti Georgeen ja Amyyn heidän suhteensa vuoksi. Alkuun saippuaoopperamaiselta tuntuva juonikuvio toimii lopulta ihan hyvänä lisäyksenä draamaan.Se ei ole ainoa tapa, jolla sarja ottaa kantaa vanhoillisiin aikoihin ja tapoihin. Välillä sellaista kuullaan esimerkiksi turhan alleviivaavina repliikkeinä.

Näyttelijät ovat kaikki hyviä rooleissaan, Tomlinson ja Carlyle eritoten.Ehkä merkittävin ero Wellsin kirjaan on sarjan rakenteessa. Siinä missä teos oli suoraviivainen, sarjassa näytetään alkupuolelta lähtien välähdyksiä maailmasta marsilaisten invaasion jälkeen. Pian molempia aikatasoja aletaan kuljettaa rinnakkain. Tämä ratkaisu ei aivan toimi, sillä se rikkoo kerronnan jännitettä ärsyttävästi.

Vaikka tulevaisuuskohtauksissa on mielenkiintoisiakin ideoita – ja on ihan paikallaan, että 121 vuotta vanhaan tarinaan keksitään jotain uuttakin – on siinä ja siinä, olisiko lisäyksiä tarvittu. Tuntuu myös, että lyhyeen minisarjaan on ängetty näin liikaa tavaraa.

Eivät ne kuitenkaan kokonaisuutta pilaa. BBC:n Maailmojen sota on oikein pätevä ja alku­teosta harvinaisen hyvin kun­nioittava sovitus. Se on myös toimiva pari Foxin omanlaiselle sarjaversiolle – joka sekin on varsin hyvä.

Ainakin tälle Wells-fanille molemmat kelpaavat.

Maailmojen sota, TV2 klo 21.30 ja Areena. (K12)

Themes
ICO