Finland

Terveys | Uraauurtava suositus Kanadassa: Lihavuutta tulee hoitaa kroonisena sairautena

Kanadassa julkaistiin tiistaina uraauurtava suositus, jonka tarkoituksena on saada lääkärit hoitamaan lihavuutta pitkäaikaisena sairautena sen sijaan, että ongelma nähtäisiin vain painonpudotuskysymyksenä.

Nyt julkaistut ohjeet ovat tiedettävästi maailman ensimmäiset, jotka kannattavat lihavuuden lähestymistä monitahoisena kroonisena sairautena, kertoo The Guardian -sanomalehti.

Suosituksia on kehitetty kolmen ja puolen vuoden ajan 62 asiantuntijan ryhmässä, jota johtaa torontolainen painonhallintaan erikoistunut sisätautilääkäri Sean Wharton.

Asiantuntijaryhmä tutustui yli 500 000 tieteelliseen artikkeliin ja listasi niiden perusteella 80 keskeistä suositusta kanadalaisille terveydenhuollon ammattilaisille.

Uusien ohjeiden päätarkoitus on lopettaa pelkkään painoindeksiin ja vaa’an numeroihin tuijottaminen ja sen sijaan keskittyä potilaiden tavoitteisiin ja mahdollisiin laukaiseviin tekijöihin.

Suosituksissa käydään lisäksi läpi esimerkiksi lihavuuden taustalla olevaa biologiaa ja sen yhteyttä mielenterveysongelmiin sekä näkökulmia lääkehoitoihin, lihavuusleikkauksiin ja ravitsemusterapiaan.

Whartonin mukaan kipinä ohjeiden tekoon lähti syrjinnästä ja leimautumisesta, joita lihavat ihmiset terveydenhuollossa usein kohtaavat, kertoo The Guardian.

Hänen mukaansa yleisin lääkäriltä saatava neuvo, ”syö vähemmän ja liiku enemmän”, ei auta suurinta osaa potilaista. ”Kun ihminen vähentää päivittäisiä kaloreitaan, hänen aivossaan ja suolistossaan aktivoituu useita hormoneja ja kemikaaleja, jotka pyrkivät saamaan painon takaisin”, Wharton sanoi The Guardianin mukaan.

Football news:

Bayern broke a 22-match winning streak by drawing with Sevilla in regular time
President of Atletico about Suarez: we are happy to have one of the best scorers in Europe with us
Milan has not lost 16 matches in a row - 12 wins and 4 draws. Next in the Europa League - Rio Ave
Alabai pushed Rakitic, but it wasn't enough for a penalty. Ex-referee Andujar Oliver about the European super Cup game
The referee cancelled out Bayern's goal against Sevilla after VAR. Lewandowski was out of the game
Mostovoy about the departure of Rostov: Money debauchery plays a cruel joke. Maccabi knocked out the millionaires
Godin moved from Inter to Cagliari