Finland

Toinenkin sveitsiläinen kryptausyhtiö toimi CIA:n piikkiin – poliitikot vaativat tutkintaa

Toinenkin sveitsiläinen kryptausyhtiö toimi CIA:n piikkiin – poliitikot vaativat tutkintaa

Tapaus on erityisen nolo Sveitsille, joka on ollut julkisesti erityisen tarkka puolueettomuudestaan.

Sveitsissä jo toinen viestinsalauslaitteita valmistanut yritys on paljastunut ulkomaisten tiedustelupalveluiden laskuun toimineeksi Troijan hevoseksi. Tapaus on erityisen nolo Sveitsille, joka on ollut julkisesti erityisen tarkka puolueettomuudestaan.

Helmikuussa Sveitsin yleisradio SRF, Washington Postin ja Saksan julkisen palvelun tv-kanava ZDF paljastivat yhteisessä jutussaan, että kryptauslaitteita vuosikymmenien ajan yli sataan maahan myynyt Crypto AG -yritys oli oikeasti Yhdysvaltain ja Saksan tiedustelupalveluiden omistama.

Yritys toimitti viestinsalauslaitteistoa yli 120 valtiolle toisesta maailmansodasta lähtien tämän vuosituhannen alkuun asti. Asiakkaita olivat muun muassa Iran, Intia, Pakistan ja lukuisat Etelä-Amerikan sotilasjuntat. Niiden lähettämät viestit päätyivät suoraan Saksan ja Yhdysvaltojen tiedustelupalveluille.

Nyt SRF on paljastanut, että myös toinen, pienempi kryptausfirma Omnisec oli samojen tiedustelupalveluiden omistama. Cryptosta poiketen se myi käpälöityä laitteistoaan myös Sveitsin omille virastoille ja jopa tiedustelupalvelulle,

Paljastuksesta on noussut uusi skandaali, ja lukuisat sveitsiläispoliitikot ovat vaatineet asiasta parlamentaarista tutkimusta.

– Miten tällaista voi tapahtua Sveitsin tapaisessa maassa, joka väittää olevansa puolueeton? ihmetteli maan sosialistipuolueen toinen puheenjohtaja Cedric Wermuth SRF:n haastattelussa.

Crypton tapauksesta valmistui tutkinta aiemmin tässä kuussa. Sen mukaan myös Sveitsin oma tiedustelupalvelu hyötyi Saksan ja Yhdysvaltojen keräämistä tiedoista.

Football news:

Liverpool's results are an anomaly. Don't be fooled by the shouting-the crisis is not so global (although it may cost the championship) Showsport's emotional reaction to Klopp's results
Leicester have stopped negotiations on the loan of Eriksen due to the high salary of the player
Buffon-Ronaldo: CR 760! I could have scored less
Barcelona's appeal against the suspension of Messi was rejected
The youngster agreed to go to Arsenal. Real will give midfielder in rent without the right of redemption
President of Genoa: I intend to keep Shomurodov. Juventus did not contact us
Liverpool have not scored any of their last 87 shots in the Premier League. The team has 4 consecutive matches without goals