logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Tuomari keskeytti Keystonen öljyputken rakentamisen Yhdys­valloissa – Päätös on tappio Trumpille ja voitto ympäristö­järjestöille

Yhdysvaltain liittovaltion tuomari on keskeyttänyt kiistanalaisen Keystone XL -öljyputken rakentamisen, kertovat yhdysvaltalais­viestimet. Tuomarin mukaan presidentti Donald Trumpin hallinto ei ole riittävästi perustellut, miksi se viime vuonna päätti sallia putken rakentamisen.

Tuomarin päätös on suuri voitto putkea vastaan taistelleille ympäristöjärjestöille ja alkuperäiskansoille. Keystonesta on tullut Yhdysvaltain ilmastopoliittisen taistelun symboli.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Trumpin edeltäjä Barack Obama perui vuonna 2015 putken rakentamisen. Syynä olivat 1 900 kilometrin pituisen putken haitat ilmastolle, ympäristölle ja putken reitin varrella asuville alkuperäiskansoille.

Päätöksessä painoi Obaman mukaan myös Yhdysvaltain ilmastomaine, joka oli putken takia vaakalaudalla juuri ennen Pariisin ilmastokokousta.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Trump kumosi Obaman päätöksen pian presidentiksi tultuaan. Montanan piirikunnan tuomarin torstaina antaman päätöksen mukaan Trumpin hallinto jätti huomiotta kasvihuonekaasupäästöt, öljyn alhaisen hinnan vaikutukset putken kannattavuuteen ja öljyvuotojen riskit.

Putken rakentamisessa ei tuomarin mukaan voi edetä ennen kuin hallinto on tehnyt vaikutuksista tutkimukset. Seitsemän miljardin euron hankkeen rakennustöiden oli määrä alkaa ensi vuonna.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Tuomari Brian Morris sanoi, että liittovaltion on sinänsä sallittua muuttaa mieltään tällaisista projekteista, kertoo yhdysvaltalainen verkkojulkaisu The Hill. Liittovaltion pitäisi kuitenkin perustella, miksi se jättää nyt huomiotta vuonna 2015 esittämänsä faktat ilmastonmuutoksesta.

Morrisin mukaan liittovaltion pitää myös muun muassa päivittää johtopäätöksiään putken vaikutuksista uhanalaisiin lajeihin. Putki kulkisi Missourijoen ali, ja Fort Beckin reservaatin alkuperäiskansojen mukaan öljyvuoto saastuttaisi veden.

Trumpin hallinnon perustelujen mukaan öljyputken rakentaminen tukee Yhdysvaltain energiaturvallisuutta, taloudellista kehitystä ja infrastruktuuria.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Morrisin nimitti piirituomariksi Obama. Trumpin hallinto voi valittaa päätöksestä San Franciscossa sijaitsevaan valitustuomioistuimeen. Sama tuomioistuin on aiemmin kumonnut Trumpin päätökset kieltää tiettyjen muslimimaiden kansalaisten maahantulo ja transsukupuolisten ihmisten armeijapalvelus.

TransCanada-yhtiön suunnitelmien mukaan Keystone XL kulkisi Kanadan Albertan laajoilta öljyhiekka-alueilta Yhdysvaltain Montanan, Etelä-Dakotan ja Nebraskan läpi öljynjalostamoihin. Yhtiö ilmoitti perjantaina, että se on edelleen sitoutunut putken rakentamiseen, kertoi uutistoimisto Reuters.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Öljyhiekan öljyksi jalostamisen ympäristövaikutukset ovat huomattavasti suuremmat kuin tavallisen öljyntuotannon. Öljyhiekkaa on alettu hyödyntää laajasti vasta viime vuosikymmeninä, kun öljyn hinta on noussut ja uusi tekniikka on mahdollistanut jalostamisen.

Maailman suurimmat öljyhiekkaesiintymät ovat Kanadassa ja Venezuelassa.

Trump salli virkaan astuttuaan myös toisen jättimäisen öljyputken, Dakota Accessin, rakentamisen. Putki oli jo lähes valmis, kun Obama keskeytti rakentamisen juuri ennen virkakautensa loppumista loppuvuodesta 2016.

Dakota Access herätti Pohjois-Dakotassa laajan alkuperäiskansojen ja ympäristönsuojelijoiden kansanliikkeen, ja Standing Rockin reservaattiin kokoontui kuukausiksi tuhansia mielenosoittajia.

Vastustajien johtohahmoja olivat etenkin paikallisten alkuperäiskansojen naiset. Osa heistä vieraili viime kesänä Helsingissä. Heidän haastattelunsa voi lukea tästä:

Alkuperäiskansan naiset taistelivat etulinjassa öljyputkea vastaan USA:n Standing Rockissa – Putki toteutui, mutta reservaatin nuoret pelastuivat itsemurhilta

Dakota Access otettiin käyttöön kesäkuussa 2017. Se kuljettaa öljyä Pohjois-Dakotan liuskeöljykentiltä Illinoisiin Missourijoen ali.


Themes
ICO