Finland

Tuore tutkimus: Koronaviruksen viheliäistä brittimuunnosta eivät välttämättä saa kuriin edes kovat rajoitustoimet

Tuore tutkimus: Koronaviruksen viheliäistä brittimuunnosta eivät välttämättä saa kuriin edes kovat rajoitustoimet

Euroopan molekyylibiologian laboratorion tiivistelmässä arvioidaan, että jos lockdown onnistuu vähentämään aiemman Sars-CoV-2-viruksen tartuntoja 90 prosenttia, brittimuunnoksen kohdalla vastaava luku on vain 20–40 prosenttia.

Uusi koronavirusmuunnos leviää kovaa vauhtia Euroopassa. Viranomaiset kehottavat hakeutumaan testeihin, jos on vähäisiäkin oireita.­

Euroopan molekyylibiologian laboratorio kertoo tuoreimmassa tiivistelmässä uutta tietoa koronaviruksen brittimuunnoksesta, joka tunnetaan myös kirjain- ja numeroyhdistelmällä B.1.1.7. Tiivistelmä tuo esille sen, kuinka tärkeää on saada muunnoksen leviäminen kuriin varhain: edes kovat rajoitustoimet kuten lockdown eivät todennäköisesti saa leviämistä kuriin nopeasti.

Laboratorion tiivistelmä käsittelee muunnoksen leviämistä Englannissa. Muunnoksella on erilaiset biologiset ominaisuudet aiempiin Sars-CoV-2-viruksen muotoihin verrattuna. Olennaista on, että tämän virusmuunnoksen kohdalla on havaittu 30–50 prosenttia korkeammat tarttumisluvut. Tämä tarkoittaa, että tartunnat voivat kuusin- tai joka kahdeksankertaistua kuukauden aikana.

Tiivistelmän mukaan Englannissa marraskuussa alkanut ja kuukauden kestänyt lockdown ei onnistunut hillitsemään B.1.1.7-muunnoksen leviämistä. Laboratorio ennustaa, että että lockdown, joka voisi laskea aiempien virusmuotojen esiintymistä 90 prosentilla kuukaudessa, saattaa vähentää B.1.1.7-tartuntoja ainoastaan 20–40 prosenttia samassa ajassa.

Tiivistelmässä todetaan myös, että kestää kauan, noin kaksi kuukautta ensimmäisistä B.1.1.7-tartunnoista, ennen kuin virusmuunnoksen todellinen vaikutus nähdään.

Myöskään Euroopan molekyylibiologian laboratorio ei ole nähnyt todisteita siitä, että kyseisen virusmuunnoksen kohdalla taudin vakavuus tai eteneminen olisi jollain tavalla erilaista.

Ympäri Eurooppaa koronarajoituksia ja -suosituksia on kiristetty kovaa vauhtia leviävän virusmuunnoksen takia. Myös Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut uusia suosituksia.

THL suosittelee nyt yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Lisäksi lähikontakteja tulisi vähentää entisestään.

– Koska muuntunut koronavirus leviää helpommin, on meidän oltava entistä varovaisempia ja pidettävä yli kahden metrin turvaväliä muihin. Lähikontaktit tulisi rajata vain välttämättömimpiin. On myös tärkeää, että vähäisimmistäkin koronavirukseen sopivista oireista hakeudutaan edelleen koronatestiin, THL.n johtaja Mika Salminen sanoi tiedotteessa.

Kasvomaskia tulisi käyttää julkisissa tiloissa, vaikka turvavälin pitäminen olisi mahdollista. THL:n suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikille 12 vuotta täyttäneille.

Viranomaiset kehottavat välttämään kaikkea matkustamista Isoon-Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan.

Football news:

Former Liverpool striker Ian St John has died at the age of 82
Koeman on the situation with Bartomeu: It's bad for the image of the leopards. For me, he has always been an exceptional person
Fiorentina Kokorina hosts Roma from the European Cup zone. Any chance of success?
Bartomeu was released on bail. He used the right not to testify against himself
Pedri returned to training with Barca. It was expected that he will miss 2-3 weeks due to injury
A representative of Laporte's headquarters: We have not communicated with Arteta. Koeman's work deserves praise
Investing in solar energy, healthy food, and Weddings: A guide to Levandowski's immense business empire