Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ukrainan sodan asian­tuntija Martti J. Kari osallistuu Linnan juhliin – aikoo osoittaa kunnioitusta Jenni Haukiolle

Kutsun Kari vastaanotti kiitollisena siitä, että hänen työnsä Nato-jäsenyyden ja Ukrainan puolesta on huomattu.

Eversti evp Martti J. Kari osallistuu presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle toista kertaa. Kuva:  Seppo Kärki / IS

Ukrainan sodan asiantuntijana tutuksi tullut Martti J. Kari siteeraa itsenäisyyden merkityksestä amerikkalaista sanontaa: "Freedom is not free" eli vapaus ei ole ilmaista.

– Ajattelen, että itsenäisyys ei ole ilmainen, vaan sen eteen pitää tehdä jatkuvasti töitä. Meidän pitää miettiä, miten pidämme itsestämme huolta. Ja hyvin olemme onnistuneet, Kari arvioi.

Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori, Puolustusvoimien entinen apulaistiedustelupäällikkö, eversti evp Martti J. Kari osallistuu presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle toista kertaa. Edessä ovat silti ensimmäiset Linnan juhlat, sillä edellinen kerta oli Tampereella vuonna 2013, kun Presidentinlinna oli remontissa.

Kutsun hän otti vastaan kiitollisena siitä, että hänen tekemäänsä työtä arvostetaan.

– Olen vahvasti ajanut julkisuudessa Nato-jäsenyyttä ja tukenut Ukrainaa sodassa Venäjän aggressiota vastaan. Olen iloinen, että työ on huomattu, Kari kuvailee.

– Otan kutsun vastaan en niinkään ylpeänä, vaan nöyränä.

Kari seuraa Ukrainan sodan tapahtumia tarkasti ja toivoo, että Ukraina jaksaa taistella. Hän pitää tärkeänä sitä, että länsimaat lisäävät tukea Ukrainalle entisestään.

Tärkeinä tuen keinoina hän listaa muun muassa ilmatorjuntajärjestelmät, hävittäjät ja sen, että ukrainalaiset sotilaat saavat koulutustukea Britannialta.

– Tärkeää on myös lännen antama tiedustelutuki.

Martti J. Karille ja hänen vaimolleen, sairaalapappina työskentelevälle Niina Karille, itsenäisyyspäivä on aina juhlallinen päivä. Ilman Linnan juhlia ohjelmassa olisivat todennäköisesti olleet Jyväskylän kaupungin itsenäisyysjuhlat, Tuntematon sotilas -elokuva televisiosta, juhlapäivällinen ja kaksi kynttilää ikkunalla.

Linnan juhlissa Kari pukeutuu upseerin juhlapukuun. Hän kuvailee sotaväkeä siinä mielessä ihanaksi paikaksi, ettei edes evp:n tarvitse miettiä, miten juhliin pukeutuu.

Kättelyn sijaan vieraat voivat tänä vuonna valita nyökkäyksen tervehtiessään presidentti Sauli Niinistöä ja puoliso Jenni Haukiota. Martti J. Kari kertoo aikovansa kätellä.

– Haluan myös itse yliopistoihmisenä osoittaa kunnioitusta rouva Haukiolle, joka on juuri väitellyt tohtoriksi.