Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ukrainan sota, päivä 279: Haavisto tapasi Zelenskyin Kiovassa

Haavisto tapasi Zelenskyin

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on maanantaina tavannut Kiovassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin. Mukana tapaamisessa oli myös muita Pohjoismaiden ja Baltian ulkoministereitä.

Haavisto kertoo Twitterissä, että Suomi tulee jatkamaan Ukrainan tukemista niin kauan kuin on tarpeen. Haavistolta odotetaan lisäinfoa Kiovan matkasta vielä maanantai-illan aikana.

Myös Zelenskyi on kertonut maanantain tapaamisesta Telegram-kanavallaan. Julkaisussaan hän kiittää Pohjoismaita ja Baltiaa näiden vahvasta tuesta Ukrainalle.

– Tämä vierailu on kumppanimailta tuleva tärkeä viesti, joka kertoo vahvasta tuesta ja solidaarisuudesta, erityisesti äärimmäisen haastavina aikoina, presidentti kirjoittaa.

Venäjä kutsui Norjan suurlähettilään puhutteluun

Venäjä kutsui maanantaina Norjan Venäjän-suurlähettilään Robert Kvilen puhutteluun, koska Norjassa on viime viikkoina pidätetty useita venäläisiä. Asiasta kertoo The Guardian Venäjän ulkoministeriön lausuntoon perustuen.

Lausunnossa todetaan, että ulkoministeriö katsoo Norjan vainoavan venäläisiä heidän kansallisuutensa vuoksi.

– Olemme huomanneet, että venäläisille langetetut tuomiot ovat poliittisesti motivoituneita, eikä niillä ole mitään tekemistä oikeudenmukaisen ja puolueettoman oikeudenkäytön kanssa, lausunnossa sanotaan.

Norjassa pidätettyjä venäläisiä on syytetty erityisesti luvattomasta valokuvaamisesta tai dronen käytöstä lähellä arkaluonteisia kohteita. Yhteensä toistakymmentä venäläistä on otettu kiinni viime viikkoina.

Venäjä edistyy Donetskissa

Venäläiset ovat vallanneet Ozarianivkan kylän Donetskin alueella. Valtaus tulee ilmi paikannetusta kuvamateriaalista. Tarkkaa päivää valtaukselle ei ole tiedossa, mutta se on tapahtunut todennäköisesti viimeisen kahden viikon sisällä.

Tältä Venäjän iskujen tuhoamassa Lymanin kaupungissa Donetskissa näyttää marraskuun lopulla. AOP

Ex-komentaja Yhdysvalloista: Krim takaisin kesään mennessä

Entinen yhdysvaltalaiskomentaja Ben Hodges uskoo, että Ukraina saa Krimin takaisin ensi kesään mennessä. Hodges kommentoi asiaa Radio Svobodalle, mistä uutisoi ruotsalainen Aftonbladet.

Hodges perustelee näkemystään sillä, että siinä vaiheessa, kun Ukraina kohdistaa tulta Krimillä oleviin tukikohtiin, ei niemimaa enää sovellu Venäjän puolustamiseen. Kun yhtälöön lisätään sotilaiden huono motivaatio ja loppuva korkean teknologian aseistus, on Venäjä jo melko heikoilla, Hodges summailee.

Hodgesin mukaan myös iskut energiainfrastruktuuriin viestivät lähinnä siitä, että Venäjä on epäonnistunut taistelukentillä ja tekee nyt sitä, mitä "parhaiten osaa: tappavat viattomia ihmisiä".

Aftonbladetin haastattelema Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun sotilasstrategian opettaja, everstiluutnantti Joakim Paasikivi uskoo Hodgesin arvion olevan realistinen. Hänen mukaansa ei ole ollenkaan mahdotonta, että Ukraina voittaisi juhannukseen mennessä.

Ukraina: Venäjä on iskenyt noin 32 000 siviilikohteeseen

Ukrainan sisäministeriö on julkaissut raportin, jonka mukaan Venäjä on tehnyt iskuja 32 000 siviilikohteeseen. Raportin julkisti apulaissisäministeri Yevhen Yenin.

Tietojen mukaan Venäjä on iskenyt noin 32 000 kertaa siviilikohteisiin sitten tämän vuoden helmikuun jälkeen. 700 iskuista on kohdistunut kriittiseen infrastruktuuriin, kuten sähköntuotantolaitoksiin. Asiasta uutisoi Kiev Independent -lehti.

– Kuten kaikki terroristit, Venäjä kohdistaa iskunsa siviilikohteisiin, Yenin sanoo tv-lähetyksessä Ukrainassa.

Kaikki Ukrainan suuret lämpö- ja vesivoimalat ovat olleet iskujen kohteena sitten sodan alkamisen. Niihin jokaiseen on myös tullut vaurioita Ukrainan kansallisen energiayhtiö Ukrenergon pääjohtaja Volodymyr Kudrytskyn mukaan.

Suuri osa iskuista on kuitenkin kohdistunut tavallisiin asuinrakennuksiin sekä kouluihin ja virastoihin. Joidenkin arvioiden mukaan yli 2,4 miljoonaa kotia olisi tuhoutunut tai pahoin vaurioitunut. Asiasta uutisoi Pravda-lehti.

Lehden tietojen mukaan vain 3 prosenttia kaikista Venäjän tehdyistä iskuista olisi kohdistunut sotilaskäytössä olevaan rakennuskantaan.

Ukraina: 329 lasta kadoksissa

Ukrainan hallinnollisten tahojen mukaan yli 300 lasta on kateissa ja maan laskelmien mukaan reilu 12 000 lasta olisi viety Venäjälle.

Hallinnon raportin mukaan liki neljä ja puolisataa lasta on kuollut yhdeksän kuukautta kestäneen hyökkäyssodan aikana. Lisäksi yli 800 lasta on tämän tiedon mukaan haavoittunut. Ukrainan lukuja ei ole voitu riippumattomasti vahvistaa.

Pahiten helmikuussa alkanut sota on vaikuttanut Harkovan ja Donetskin alueen lapsiin, kertoo Ukraina. Luvut julkaisi Ukrinform.

Ukrainan pelastustyöntekijä viihdyttää lapsia Harkovassa saippuakuplin. AOP

Ukrainalla on riittävästi polttoainetta ydinvoimaloille

Ukrainan valtion sähköyhtiö Energoatomin johtaja Petro Kotin mukaan maalla on riittävästi ydinvoimaloiden polttoaineita seuraavalle kahdelle vuodelle.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan maa on pyörittänyt neljää ydinvoimalaansa varastoissa olleen polttoaineen voimin. Yhtiö tiedottaa, että se muokkaa käytössä olevien voimaloiden polttoainejärjestelmiä, jotta aiemmin Venäjältä hankittu polttoaine voidaan lopettaa. Sodan alkamisen jälkeen polttoaineita ei ole Venäjältä hankittu. Yhtiö tiedottaakin, että se siirtyy käyttämään yhdysvaltalaisyritys Westinghousen polttoainetta.

Lisäksi Ukraina työskentelee yhdysvaltalaisyrityksen avustuksella oman polttoainetuotannon aloittamisen eteen. Kotinin mukaan tarkoituksena on tuottaa itse noin puolet voimaloiden tarvitsemasta polttoaineesta, ja puolet ostetaan Westinghouse-yritykseltä.

Osa Putinin kakkukahveille tulleista naisista tunnistettu

Iltalehti uutisoi viime viikolla Putinin ja sotilaiden äitien tapaamisesta. Myöhemmin brittimediat, kuten Guardian, ovat tunnistaneet Putinin pöydässä istuneista naisista ainakin muutamia.

Viime perjantaina epäiltiin, että tilaisuus olisi lavastettu tai paikalle olisi joko valikoitu tai palkattu "äitejä ja vaimoja".

Putinin vieressä tapaamisessa istui Olesja Šigina, äärikonservatiivinen venäläisrunoilija, elokuvantekijä ja aktivisti. Hän kävi vastikään Donbassin alueelle tekemässä sotamyönteistä elokuvaa, jossa esiintyy venäläisiä joukkoja. Hän on antanut sotamyönteisiä puheenvuoroja ja todennut muun muassa, ettei etulinjassa kukaan ole vihainen hallinnolle, sillä kaikilla on yhteinen tavoite. Etulinjasta on tullut useita tarinoita taisteluista kieltäytymisestä, huonoista oloista ja moraalin rapistumisesta.

Naista on kuvailtu hallituksen vankkumattomaksi kannattajaksi. Lehtitietojen mukaan yksi hänen pojistaan on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi Venäjän armeijaan.

Toinen tunnistettu nainen on Žaradat Agujeva Tšetšeniasta. Hänen kerrotaan olevan läheinen Ramzan Kadyrovin hallinnon kanssa. Kadyrov on äänekäs Putinin sodan tukija. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan kaksi Agujevan pojista taistelee Ukrainassa. Toinen on Zapad-Akhmat-pataljoonan vanhempi sotilaskomentaja ja toinen Tšetšenian aluepoliisiosaston komentaja.

Kolmas tilaisuuden kuvista ja videoista tunnistettu nainen, Nadežda Uzunova, on erittäin isänmaallisen veteraanien kansalaisjärjestön aktivisti. Uzunova on niinikään vieraillut Donbassissa ja hänestä on videomateriaalia Punaisen torin juhlahumusta silloin, kun Putin ilmoitti neljän ukrainalaisalueen liittämisestä Venäjään. Hänellä on myös läheisiä yhteyksiä paikallishallintoon.

Jo aiemmin sodanvastaiset venäläisaktivistit arvioivat, että paikalle kutsuttiin vain Kreml-myönteisiä henkilöitä, jotka eivät haasta presidenttiä ja hyväksyvät tämän puheenvuorot sodasta.