Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Unilääkäri on kuullut yökukkujien selityksiä 20 vuotta – ja kertoo nyt, minkä on muututtava: ”Ei voi kuin pyöritellä päätä”

Miksi moni valitsee tv:n mieluummin kuin hyvät unet? Unilääkäri Henri Tuomilehto on kuullut uniongelmaisten selitykset ja tietää, mikä on usein isoin haaste unen tiellä.

”Uni kilpailee toissijaisten asioiden kanssa”, Henri Tuomilehto miettii. Kuva:  Piia Arnould

Kun unilääkäri Henri Tuomilehto kysyy luennollaan, miten nukkumista voisi parantaa, yleisöstä tulee heti kymmenen loistavaa ideaa. Mutta kun ideat pitäisi viedä käytäntöön omassa arjessa, vain 20–30 prosenttia näkee vaivaa.

Tuomilehtoa ihmetyttää, miten ihmiset ymmärtävät omien valintojensa merkityksen liikunnan ja ruokailun suhteen, mutta eivät unen. Unilääkärin vastaanotolla näkyy, että uniongelmien taustalla on usein omaa haitallista tekemistä ja tekemättömyyttä.

– Isoin haaste on siinä, että uni kilpailee toissijaisten asioiden kanssa illalla. Vaikka väsyttäisi, voidaan alkaa katsoa tv-ohjelmaa, koska ei ymmärretä, että se vaikuttaa haitallisesti nukkumiseen ja on pois seuraavan päivän energiasta.

Etätöiden yleistymisen myötä työn ja vapaan raja on hämärtynyt ja vuorokausirytmi siirtynyt yhä myöhäisemmäksi. Työt ja arkiaskareet venyvät helposti iltapuhteiksi.

Aktiivinen ilta on aina riski unelle, Tuomilehto sanoo.

– Jos aivotoimintaa aktivoi illalla, nukahtaminen vaikeutuu, unet jäävät lyhyiksi ja alkaa kertyä univajetta. Jossakin vaiheessa nukahtaminen voi helpottua, mutta ilta-aktiivisuus heijastuu silti unen laatuun ja aamulla väsyttää yhtä paljon.

Selitysten kirjo on huikea.

Moni yrittää paikata huonoa yötä nukkumalla aamulla pidempään tai päivätorkuilla, mutta vetää niin vain mattoa alta seuraavan yön unilta. Unilääkäri muistuttaa, ettei määrällä voi korvata unen laatua. Jos ei osaa mennä sänkyyn silloin, kun alkaa väsyttää, on pian jatkuvan väsymyksen noidankehässä.

Mutta ihminen sopeutuu kaikkeen, myös väsymykseen. Koska univajeen haittavaikutukset tulevat hiipien, voi mennä vuosia, ennen kuin ongelmaan havahtuu. Yleensä apua tullaan hakemaan vasta sitten, kun tilanne on kaikki muu on jo kokeiltu: sängyt ja tyynyt vaihdettu moneen kertaan.

Tuomilehto on kuullut yökukkujien kootut selitykset yli 20-vuotisen uransa aikana.

– Selitysten kirjo on huikea. Ei voi kuin pyöritellä päätä, kun kuuntelee syitä, miksi hoitosuunnitelmaa ei ole pystytty noudattamaan. Usein syytetään ulkoisia tekijöitä, kuten siviili- tai työelämän kiireitä, vaikka syynä on se, ettei yksinkertaisesti nuku riittävästi.

Unilääkäri Henri Tuomilehto kehottaa olemaan rehellinen omista unitavoistaan. Kuva:  Sami Kero / HS

Pienestä se lähtee

Silloin, kun uniongelmat johtuvat usein omasta haitallisesta toiminnasta, uni on myös helpoin laittaa kuntoon oman toiminnan kautta, Tuomilehto muistuttaa.

Jo pienillä muutoksilla saa järisyttäviä vaikutuksia vireyteen. Omaa unta voi parantaa jo sillä, että menee nukkumaan 10–15 minuuttia tavallista aikaisemmin. Viikossa tämä tarkoittaa jo kahta tuntia lisää unta. Kun parin kuukauden ajan panostaa säännöllisesti uneensa, itse aiheutettujen uniongelmien pitäisi alkaa korjaantua.

Jos tilanne ei parane, häiriön syy voi olla muualla kuin omassa tekemisessä. Silloin kannattaa hakeutua asianmukaisiin tutkimuksiin. Usein pienet muutokset jo auttavatkin.

– Kun alkaa herätä vähän virkeämpänä, on helpompi mennä taas 10 minuuttia aikaisemmin nukkumaan seuraavana iltana. Näin jää positiiviseen kierteeseen.

Tärkeintä olisi havahtua unen merkitykseen omalle hyvinvoinnille. Uni on tärkein energianlähde ja yli 90 prosenttia palautumisesta tapahtuu unen aikana.

Koska uni vaikuttaa kaikkeen, Tuomilehto kehottaa kysymään: Millainen ihminen haluan olla ja mikä on minulle tärkeää?

– Uni määrittelee sen, miten käyttäydymme ja mitä elimistössämme tapahtuu. Vasta kun ymmärtää sen, miten arvokas uni on, on mahdollisuus tehdä oikeita valintoja ainakin silloin tällöin.

Lue lisää: Tuliko nukkumisesta sinullekin suoritus? Asiantuntijalla on yllättävä neuvo huonounisille