Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Unkarin valtamedia välittää Venäjän propagandaa, ja puolet kansasta uskoo sitä muitta mutkitta: ”He pitävät Orbánia nerona”

Budapest

Unkarilaisilla on hyvin eri käsitys Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan kuin muissa EU-maissa.

”Unkari on ainoa EU-maa, jossa valtamedia välittää Venäjän agendaa”, sanoo media-alaan erikoistunut ekonomisti ja tutkija Agnes Urbán Budapestin arvostetusta Corvinus-yliopistosta.

Viimeksi heinäkuun lopulla Unkarin autoritaarinen pääministeri Viktor Orbán otti vahvasti kantaa Ukrainan sotaan. Orbánin mielestä rauhaa ei tule, ennen kuin Venäjä ja Yhdysvallat istuvat alas rauhanneuvotteluihin ja Venäjän vaatimukset huomioidaan.

Orbánin mielestä Ukrainalla ei ole sodassa mitään voitettavaa.

Unkarin valtamedia on välittänyt Venäjän kantoja miltei sodan alusta lähtien. Riippumatonta tietoa sodasta löytää vain satunnaisilta uutissivustoilta.

”Gallupien mukaan tämä toimii. Yhteiskuntamme on täysin jakaantunut tässäkin asiassa”, toteaa Urbán. Orbánin tukijat uskovat hallituksen propagandaan, opposition kannattajat eivät”, Urbán sanoo.

Hallituspuolue Fideszin ydinalueilla maaseudulla ja haja-asutusalueilla Internetin seuranta on vähäistä, ja mediamaisemaa hallitsevat valtiollinen TV ja alueelliset lehdet. Molemmat ovat Orbánin hallituksen näpeissä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on paljastanut valtiollisen propagandan merkityksen, kun kokonaisia kansojen enemmistöjä saadaan uskomaan poliittisen johdon tarinaan ilman, että kukaan kyseenalaistaa sitä mediassa.

Sodan alkuvaiheessa Orbánin Fidesz-puoluetta lähellä oleva media alkoi Urbánin mukaan koeluonteisesti välittää Putinin hallinnon propagandaa. Orban ja hallitus olivat hiljaa.

Pian gallupit kertoivat Venäjän propagandan uppoavan Fideszin kannattajiin ja se alkoi saada laajaa näkyvyyttä Unkarin valtamediassa.

Unkari käpertyy

Samalla myös pääministeri Orbánin politiikka muuttui Venäjä-myönteisemmäksi. Nyt Unkari on ainoa Venäjää ymmärtävä EU-maa.

”Eurooppalaiset arvot eivät ole hallituksen kannattajille tärkeitä”, Urbán toteaa.

Unkari on EU:ssa jarruttanut Venäjä-pakotteita ja vaatinut poikkeuksia itselleen. Orbánin ”Unkari ensin” -linja on ollut selvä, ja politiikan kärkenä on ollut edullinen energia.

”Fideszin kannattajat eivät välitä geopolitiikasta. He pitävät Orbánia nerona, koska hän vaalii hyvää suhdetta Putiniin ja suojelee näin Unkaria”, sanoo Urbán.

Orbánin kannattajat eivät näe mahdollisuutta, että Venäjä voisi hyökätä Unkariin tai Eurooppaan.

”Unkarissa nähdään Venäjän toiminta EU:ta vastaan EU-maiden omana syynä. Fideszin kannattajat eivät usko, että Venäjä voisi toimia samoin Unkaria vastaan. Hallituksen kannattajat uskovat, että Ukrainassa on kyse Venäjän ja USA:n välisestä konfliktista”, Urbán toteaa.

Orbanin sanoin Unkari haluaa rauhaa, kun EU ruokkii sotaa. Unkari on eri linjoilla kuin muu EU.

”Hallitus ja sen kannattajat ovat Venäjän kanssa yhtä mieltä siitä, että sota ei ole Venäjän syytä. Kansa uskoo puolueen kertomuksen”, sanoo Urbán. Kansallismieliset äänestäjät ovat tyytyväisiä, että Unkari valitsi eri linjan kuin muut.

Fidesz-puolueen kannattajat eivät ole kiinnostuneita Euroopasta. He eivät juuri matkustele eivätkä ole kielitaitoisia.

Unkari on Orbánin aikana käpertynyt itseensä ja trendi on vain voimistunut. Fidesz sai 53 prosenttia äänistä kevään parlamenttivaaleissa.

Valtamedian hallitusta tukeva propaganda läpäisee unkarilaisen yhteiskunnan laajasti.

”Propagandan vuoksi ihmiset kuvittelevat, että kaikki on hyvin. Mutta jos Venäjä katkaisee kaasuntulon Eurooppaan niin se koskee myös meitä”, Urbán toteaa.

Syksystä odotetaan Unkarissa maan talousongelmien vuoksi erityisen vaikeaa.