Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Venäjä ei saa Ukrainaa pysäytettyä – ”Romahdus jatkuu”

Ukraina puhui vastahyökkäyksestä etelän Hersonin alueelle koko kesän. Venäjän täydelliseksi tyrmistykseksi operaatio kohdistuikin pohjoiseen. Ukrainalaiset valtasivat lähes koko Harkovan alueen takaisin, eivätkä venäläiset ole onnistuneet heitä pysäyttämään.

Sotahistorian tutkija ja Iltalehden tilannestudion asiantuntija Emil Kastehelmi on sitä mieltä, että Venäjä jatkaa luisuaan.

– Romahdus jatkuu. Taistelut ovat siirtyneet yhä enenevissä määrin Pohjois-Donetskin alueelta Harkovan ja Luhanskin hallintoalueille. Voi sanoa, että Donetskin pohjoisosat on saatu lähes kokonaan vapautettua.

Vapautetuilta alueilta on saatu runsaasti videomateriaalia. Ukrainalaiset polttavat Venäjän trikolorilippuja ja nostavat omia sinikeltaisiaan salkoon. Paikalliset juhlivat vapauttajia sankareina.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Näin Ukraina etenee itärintamalla. Tummemman punainen kuvaa Venäjän hallitsemaa aluetta ja vaaleampi alue Venäjän hallitsemaa aluetta noin 1,5 viikkoa sitten. Sininen rintalinja kuvaa ukrainalaisten varmistettua tasaa. Emil Kastehelmi ja muu OSINT-tiimi

Kastehelmi sanoo, että seuraavaksi Ukraina ottaa tähtäimeensä todennäköisesti Svatoven ja Kreminnan kaupungit. Lymanin vapautuksen jälkeen Ukraina uhkaa saartaa venäläiset. Kreminnan suunnalla venäläisten puolustus on paremmin hallinnassa, mutta Ukraina etenee kohti Svatovea.

–Svatove on oikeastaan näistä kahdesta kaupungista merkityksellisempi. Se on liikenteen solmukohta. Sen läpi kulkee useita maanteitä sekä rautatie. Se vie Kreminnaan ja aina Sjevjerodonetskiin asti. Sillä on keskeinen merkitys logistiikan kannalta.

Tulevaa vaikea ennakoida

Ukrainan etenemiselle ei näy Kastehelmen mukaan loppua ainakaan vielä. Venäjän on vaikea koota rivejään. Kastehelmi ei ole vakuuttunut siitä, mitä Venäjä on saanut reservistään. Venäjä on todennäköisesti pyrkinyt hidastamaan Ukrainaa.

– Ainakaan vielä ei näy, että Ukraina pysähtyisi ainakaan Venäjän puolustukseen. Kenties vähän myöhemmin tulevina viikkoina, kun tulee rospuutto eli kelirikko. Sateet muuttavat tiet mutaisiksi ja venäläiset saavat mobilisoituja joukkoja paikkaamaan miehistöpulaa.

Iltalehden toimittaja Antti Halonen ja Emil Kastehelmi käyvät tilannestudiossa läpi Ukrainan sodan uusinta tilannetta karttojen ja videomateriaalin avulla. Miia Sirén

Useat asiantuntijat ovat sanoneet Iltalehden haastatteluissa, että Venäjän osittaisen liikekannallepanon todelliset vaikutukset näkyvät todennäköisesti vasta kuukausien päästä. Uudet joukot on koulutettava, jotta ne pystyvät toimimaan tehokkaasti rintamalla.

– Kelirikon ja liikekannallepanon yhteisvaikutuksesta Ukrainan liike saattaa hidastua. Tai sitten ei. On hyvin vaikea varmuudella sanoa, miltä tilanne näyttää vaikka kuukauden päästä. Muuttujia on sen verran paljon.

Voit katsoa tilannestudion koko 17. jakson tästä linkistä.