Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Venäläis­sotilas avautuu Ukrainan sodasta kaapatussa puhelussa: ”Olemme täysin kusessa”

Uutiskanava CNN on saanut haltuunsa tallenteen kaapatusta puhelusta venäläissotilaan ja tämän tyttöystävän välillä. Puhelusta käy hyvin ilmi, kuinka brutaalia sotilaiden elämä etulinjassa on.

Puhelun aikana mies kertoo muun muassa, kuinka sotaolot ovat vaikuttaneet häneen. Hän myöntää hermostuneisuutensa ja pelkonsa.

– Tämä on kolmas maailmansota. Jos he eivät olisi lähettäneet mobilisoituja sotilaita, helvetti soikoon. Jos emme olisi täällä, ukrainalaiset olisivat jo täällä, hän kertoo.

– Olisimme kusessa. He moukaroisivat jo Moskovaa ja Jekaterinburgia. He moukaroisivat kaikkea.

Sotilas kertoo, että hänen aloittaessaan hänen yksikössään oli 96 sotilasta, mutta nyt määrä on tippunut alle 50 sotilaaseen. Käytännössä yksiköstä on siis kaatunut ja haavoittunut yhteensä noin puolet.

Samalla hän tekee selväksi, että sotilasjohto ei välitä hänestä tai muista tavallisista rivisotilaista. Kaapatun puhelun aikana sotilas kertoo, kuinka hänen yksikkönsä komentaja pakeni kauemmaksi etulinjasta Ukrainan raketti-iskun jälkeen.

Tavallisten sotilaiden piti kuitenkin jäädä asemapaikoilleen.

– Olemme täysin kusessa, hitto vie, hän manaa.

– Mutta entäs me sitten? Emmekö me ole myös ihmisiä?

Sotilas kertoo tyttöystävälleen kyllästymisestään heidän komentajaansa ja tämän toimintaan. Puheesta paistaa syvä tyytymättömyys, kun hän antaa ymmärtää, että he etsivät komentajan käsiinsä ja ampuvat tämän.

– Kukaan ei tutkisi sitä, hän toteaa kylmästi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Venäläissotilas paljastaa hermoja raastavat olot Ukrainan sodan etulinjassa. Kuvituskuva. REUTERS

Omat tulittavat

Ilmeisesti Ukrainan tiedustelupalvelun kaappaamalla puhelulla sotilas kuvailee rehellisesti ja avoimesti Venäjän armeijan kokemia takaiskuja viimeisen kahden kuukauden aikana, jolloin hän on ollut mukana.

CNN:n haastattelussa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n entinen pääjohtaja John O. Brennan kommentoi kaapattua puhelua.

Brennanin mukaan on selvää, että Venäjä ei ole yhdeksän kuukauden aikana saamaan joukkojaan järjestykseen ja koordinoimaan toimintaansa niin kuin pitäisi.

Tästä yksi esimerkki on venäläissotilaan maininta joutumisestaan omien tulittamaksi.

– Täällä ei tiedä, mitä odottaa. Joskus omat tulittavat meitä. Idiootit ampuvat meitä kohti, koska he eivät näe koordinaattejamme, sotilas kertoo.

Hermot riekaleina

Ukrainan asevoimat on kuitenkin suurimmaksi osaksi vastuussa Venäjän joukkoihin kohdistetusta tulesta. Etenkin aiemmin Ukrainan menestys söi venäläisiä samalla, kun venäläisjoukkojen taistelutahto oli alhaalla ja uhrimäärät korkealla.

CNN:n mukaan tyttöystävälleen puhunut sotilas oli joutunut armeijan palvelukseen presidentti Vladimir Putinin ilmoittaman osittaisen liikekannallepanon seurauksena.

– Värvättynä sotilaana oleminen on sontaa. Kukaan ei pääse kotiin ennen kuin Putin antaa määräyksen, hän valittaa.

– Ei ole mitään keinoa palata. Jos emme olisi täällä, ukrainalaiset olisivat jo rajoillamme.

Jatkuva uhka Ukrainan mahdollisesta hyökkäyksestä tuntuu jäytävän venäläissotilaan mieltä. Etenkin drooni-iskut huolettavat venäläisiä.

– Hermoni ovat riekaleina. Pelkään kaikkia rasahduksia. Jokainen pamaus ja naksahdus saavat minut heittäytymään maahan, hän kertoo.