Kuva: Outi Järvinen

Neuvottelut Teknologiateollisuuden työnantajien ja Teollisuusliiton välillä työehtosopimuksesta keskeytyivät tänään toistaiseksi.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan neuvottelut keskeytyivät sen takia, että osapuolet eivät päässeet yhteiseen käsitykseen palkankorotuksen tasosta, sopimuskaudesta eikä palkankorotuksen jakautumisesta.

Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtajan Jarkko Ruohoniemen mukaan osapuolet totesivat yhdessä, että tässä kohtaa ei ole tarkoituksenmukaista jatkaa.

”Palkkaratkaisun osalta oltiin liian kaukana toisistaan”, Ruohoniemi sanoi.

Suomen taloudessa vankka kasvu jatkuu tällä hetkellä. Ensi vuoden ja varsinkin vuoden 2023 talous- ja inflaatiokehitykseen voi ajatella kuitenkin liittyvän tällä hetkellä monella tapaa poikkeuksellistakin epävarmuutta. Palkkaratkaisujen mitoittaminen tässä taloustilanteessa ei ole helppo tehtävä.

Ala siirtyy huomenna sopimuksettomaan tilaan.Teknologiateollisuudessa nykyiset työehtosopimukset ovat nimittäin tänään voimassa viimeistä päivää.

Neuvottelujumeja työmarkkinoilla tuppaa usein tulemaan, mutta tällä neuvottelujuntturalla on laajat vaikutukset.

Työntekijäsopimus teknologiateollisuudessa on usein ollut työmarkkinakierroksella päänavaus, joka on ollut osaltaan asettamassa työehtosopimusten kustannusvaikutusten yleistä linjaa.

Neuvottelujen edistymistä teknologiateollisuudessa on seurannut työmarkkinoilla moni tarkasti. Voi hyvin olla, että monessa neuvottelupöydässä ratkaisut siirtyvät.

Loppuvuodesta on luvassa vilkas työmarkkinoilla. Moni keskeinen kemianteollisuuden ja metsäteollisuuden sopimus on päättymässä vuodenvaihteessa. Vientialojen neuvotteluissa näyttää luvassa olevan paha jouluruuhka.