Finland

Viranomaiset setvivät kongressin jäsenten yhteyksiä Capitolin mellakoitsijoihin – antoivatko poliitikot esittelykierroksia mielenosoittajille?

Yhdysvaltain viranomaiset tutkivat mahdollisia yhteyksiä loppiaisena Capitolin vallanneiden mellakoitsijoiden ja kongressin jäsenten välillä, kertoo CNN. Tutkinnan keskiössä on selvittää, auttoivatko jotkin poliitikot tietoisesti tai tiedostamattaan mellakoitsijoita.

Viranomaisten keräämät puhelintiedot antavat viitteitä yhteydenotoista kongressin jäsenten ja mellakoitsijoiden välillä loppiaista edeltäneinä päivinä. Kerätty data sisältää myös mellakoitsijoiden välisiä keskusteluja heidän yhteyksistään poliitikkoihin.

Tutkijoilla on myös käytössään Capitol-rakennuksen valvontakameroiden videomateriaalia. Demokraattien edustajat ovat vaatineet videoiden tutkintaa ja selvitystä siitä, antoivatko kongressin republikaanit mielenosoittajille esittelykierroksia ennen loppiaista.

Keskusrikospoliisi FBI:n johtaja Christopher Wray oli alkuviikolla senaattoreiden tentattavana puhelintietojen käytöstä tutkinnassa. Republikaanien senaattorit esittivät kuulemistilaisuudessa, että FBI ylittää valtuuksiaan keräämällä dataa puhelinliikenteestä.

Tutkinnan siirtyessä mellakoitsijoista poliitikkojen tasolle on herännyt huolia siitä, että jotkin kongressin jäsenet saattavat hankaloittaa FBI:n työtä vetoamalla perustuslain lausekkeisiin. Kongressin jäsenillä on perustuslain takaama syytesuoja, joka koskee heidän virassa toimimistaan.

Capitolin tapahtumista on nostettu syytteet jo noin 300:lle rakennukseen tunkeutuneelle mellakoitsijoille.

Football news:

Pogba on Mourinho: Solskjaer may not put players in the squad, but he won't push them away as if they don't exist. This is the difference
Saka, Dzeko, Uan-Bissaka and Gerard Moreno claim the Europa League Player of the Week title
Real Madrid and Modric have agreed on a one-year contract extension. The player agreed to a salary reduction
Roma reached the 1/2 final of the UEFA Cup/Europa League for the first time since 1991
Contrast before the whistle in Prague: Slavia players lined up in front of a kneeling Arsenal
Unai Emery: I am used to matches against my former clubs, so the games with Arsenal are not something new
I drink beer, champagne, red wine. I eat cheese and caviar. Figo about watching football