Finland

Ylilääkäri näki kuvat Levin koronajuhlista ja huokasi syvään – matkailuala pohtii toimia

Ylilääkäri näki kuvat Levin koronajuhlista ja huokasi syvään – matkailuala pohtii toimia

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja väläyttää maskien käytön velvoittamista.

Lapin sairaanhoitopiirin Infektioylilääkäri Markku Broas katsoi Levin yöelämästä otettuja kuvia Ilta-Sanomien pyynnöstä.­

Levin kuppiloissa nähtiin toissa viikonloppuna jotakin, jota korona-aikaan ei olla totuttu näkemään. Täysiä tai ruuhkaisia anniskeluravintoloita, joissa ihmiset viettävät iltaa läheisissä tunnelmissa vailla maskeja.

Esimerkiksi Levin ytimessä sijaitseva Bar Ihku oli yksi vilkkaimmista ravintoloista, jonne naisten alppihiihdon maailmancupkauden avausta kokoonnuttiin juhlistamaan.

Lapin sairaanhoitopiirin Infektioylilääkäri Markku Broas katsoi Levin yöelämästä otettuja kuvia Ilta-Sanomien pyynnöstä.

Puhelimen toisesta päästä kuuluu huokaus, sillä juhlien jäljiltä ravintoloihin on jäljitetty ainakin 12 koronavirustartuntaa.

– Onhan täällä aika runsaasti väkeä. Tartunnoissa esille ovat nousseet Bar Ihku, ravintola Narran ja Pub Hölmölä. Infektiotorjunnan ammattilaisena täytyy sanoa, että näitä riskejä liittyy erityisesti tällaiseen iltaravintolaelämään. Syyskuussa vastaavaa oli Ylläksen suunnalla.

– Ei tämä mieltä lämmitä. Jos ajatellaan turvallisuusohjeita, niin olisi tärkeää pitää turvavälejä tai jos se ei ole mahdollista, käyttää maskia. Ravintoloissa seurueiden pitäisi olla pöydissä, ettei syntyisi tällaisia tungoksia. Kun ollaan hyvin tiiviisti ja musiikki on kovalla, niin joudutaan huutamaan ja silloin tartunnat leviävät.

Broas kertoo, että osa ravintoloissa olleiden kannattaa hakeutua koronavirustesteihin pientenkin oireiden ilmaannuttua. Tartunnan itämisaika on keskimäärin viisi vuorokautta, mutta voi olla jopa kaksi viikkoa.

Alueen matkailunedistämisestä vastaavan Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen kertoo, että Lapin matkailutoimijat ovat jo pitkään miettineet, kuinka turvallisuutta voisi lisätä. Visit Rovaniemen toiminnassa on mukana toistasataa yritystä.

– Jo viime keväänä käynnistettiin tiivis työskentely matkailuyrittäjien kanssa. Tähän haluttaisiin kiinnittää huomiota vielä enemmän kaikista riskialttiimmissa toimialoissa, eli ravintoloissa, Kärkkäinen sanoo.

Tällä hetkellä tilanne on se, että Visit Rovaniemi suosittelee ravintoloille vahvasti kasvomaskien käyttöä ja muiden hygieniaohjeiden noudattamista. Kärkkäinen pitää mahdollisena, että seuraava askel olisi maskien käytön velvoittaminen.

– Meillä on muotoutumassa sisäinen vetoomus ravintola- ja matkailutoimintaan, että maskeja käytettäisiin ja niiden käyttöön ohjattaisiin sisätiloissa. Haluaisin ajatella, että tähän löytyy malli ja tapa. Tietysti terveysviranomaisilla on viimeinen sana sanottavanaan, Kärkkäinen sanoo.

Infektioylilääkäri Markku Broas sonnustautui kasvomaskiin naisten maailmancupin lehdistötilaisuudessa Levillä 20. marraskuuta.­

Football news:

Frank Lampard: Back in December, Chelsea were in great shape. I am concerned that we lost it so quickly
Rodgers on Leicester's fight for the championship: It's too early to say, but in the first half of the season we played consistently and at a high level
Only in one season in the Abramovich era did Chelsea score fewer points after 19 rounds than they do now. Then Mourinho was sacked after 16 games
Werner has not scored in 11 games in the Premier League. He has 1 goal in his last 15 games for Chelsea
Manchester United are ready to offer 12 million euros for defender Lance Medina. In September, he was called up to the Argentina national team for the first time
Player Eibar Enric and defender Girona Luna were sentenced to 2 years in prison on probation for publishing a video of a threesome
Bayern will play Egypt's Al-Ahly or Qatar's Al-Duhail in the Club World Cup semi-finals